CENE NAFTE OTIŠLE U NEBESA Oboren još jedan rekord - evo koliko danas košta barel
EPA

Cene nafte su ojačale i kreću se danas na azijskom trgovanju oko dvomesečnog maksimuma.

Svetski referentna nafta Brent je na putu da zabeleži najveći nedeljni skok cene u poslednjih mesec i po dana, pogurana strahom kupaca od smanjenja ponude zbog moguće zabrane EU na uvoz ruske nafte i rastom potražnje za gorivom u Sjedinjenim Državama uoči letnje sezone putovanja koja počinje 30. maja.


Nafta Brent za julsku isporuku (Fjučers ugovori) trgovana je u Aziji za 117,31 dolar po barelu u 2:47 časova po srednjoevropskom vremenu. Prethodno je tokom trgovinske sesije dostigla cenu od čak 118,17 dolara. Ukupno je od početka nedelje ojačala za oko 4,0 procenta, izveštava Rojters.

Cena fjučersa američke WTI nafte iznosi danas 113,91 dolar po barelu, i na nedeljnom nivou je u porastu od oko 0,7 odsto.

Oba referentna tipa nafte beleže ove godine rast cene od oko 50 procenata.

Grupa OPEK+ namerava da se na sastanku 2. juna drži svog sporazuma iz prošle godine o mesečnom povećanju proizvodnje u julu za 432.000 barela dnevno, odbijajući pozive Zapada da značajnije pojača pumpanje kako bi se spustile visoke cene, reklo je Rojtersu šest izvora iz te naftne alijanse.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading