VODE SE ŽESTOKE NOĆNE BORBE! Duel u Bahmutu: Rusi protiv američkog M777 (VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK/EPA-EFE/STRINGER

Borbe na istoku i jugu zemlje su nastavljene. Ukrajinski Generalštab saopštio je da ruske snage napadaju u pravcu Avdejevskog regiona, ali bezuspešno. Tvrde da su intenzivirane borbe na severu istočnog fronta, da su se ruske snage pregrupisale i da napadaju u pravcu Kupjanska.

Borbe duž severnog dela istočnog fronta su se "značajno pogoršale" poslednjih dana, rekao je komandant kopnenih snaga Oleksandar Sirski, koji je bio u poseti ukrajinskim trupama u toj oblasti.

Kraj bloga:

Zavijaju sirene, proglašena vazdušna opasnost

23.40 - Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u četiri ukrajinske oblasti. Sirene se čuju u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti, kao i u delovima DNR i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Duel u Bahmutu: Rusi protiv američkog M777 (VIDEO)

23.00 -

 

 

Noćne borbe kod Avdijevke: ruska vojska uništava položaje OSU

22.18 -

 

 

SAD ne odustaju od pomoći Ukrajini

21.37 - Američki predsednik Džozef Bajden smatra da SAD mogu istovremeno da podržavaju i Ukrajinu i Izrael, a takođe da osiguravaju međunarodnu bezbednost.

"Mi, Sjedinjene Američke Države, smo najmoćnija zemlja... u istoriji sveta. Možemo da se pozabavimo i o jednom i o drugom i da i dalje održavamo našu ukupnu međunarodnu bezbednost“, rekao je Bajden u intervjuu za televiziju "Si-Bi-Es“, odgovarajući na pitanje da li je tačno da SAD neće moći "istovremeno da se izbore“ sa sukobom u Ukrajini i zaoštravanjem palestinsko-izraelskog sukoba.

"Imamo mogućnost da to uradimo. I imamo obavezu da to uradimo“, naglasio je Bajden.
 

Ukrajinci napali

19.50 - U ukrajinskom granatiranju dva sela Krasnojaruškog okruga oštećen je dalekovod, usled čega su četiri naselja ostala bez struje, izjavio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. On je dodao da u napadu nije bilo žrtava.

Ruska vojska podigla Su-27 da presretne američki izviđački dron

17.05 - Ministarstvo odbrane je saopštilo da je ruska vojska podigla borbeni avion Su-27 kako bi sprečila američki izviđački dron "Global hok" da naruši rusku državnu granicu iznad Crnog mora.

Kako navodi to Ministarstvo ruska kontrola vazdušnog prostora nad Crnim morem je 15. oktobra otkrila objekat koji se vazdušnim putem približavao državnoj granici Ruske Federacije, prenosi Interfaks.

"Da bi se identifikovao vazdušni cilj i sprečilo narušavanje državne granice, podignut je lovac Su-27 iz sastava PVO", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Puskog lovca identifikovala je vazdušnu metu kao izviđački dron američkih vazduhoplovnih snaga, RK-4B Global hok

Vazdušna opasnost u dve oblasti Ukrajine

16.31- Vazdušna opasnost objavljena je u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Zelenski zabrinut zbog sve manje podrške u svetu

15.18- Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zabrinut je zbog toga što je svet stigao do gornje granice u podršci Oružanim snagama Ukrajine, piše Njujork tajms.

"Zvaničnici SAD i NATO-a pokušali su da umire Zelenskog, obećavši mu još dve milijarde dolara u vidu hitne vojne pomoći. Ali još pre toga, pošto je prošle sedmice počeo rat na Bliskom istoku, u Evropi je postojao snažan osećaj da je svet dostigao 'vrhunac pomoći Ukrajini' – da podrška Kijevu u borbi protiv Moskve nikada više neće biti tako aktivna kao do sada", navodi se u tekstu.

ZELENSKI I NATO U PANICI "Približava nam se, ne znamo kako će proći"

13.39- Napominje se da je Rusija do zime uspela da ojača svoje odbrambene linije u zoni specijalne vojne operacije (SVO) i da svojim trupama obezbedi modernije naoružanje.

Predsednik Vladimir Zelenski i NATO zabrinuti su zbog aktivne pripreme ruske vojske za zimu. Ovo prenosi list Al Khaleej .

Mediji: NATO nema naoružanje i za Ukrajinu, i za Izrael

12.06- Ukrajina i Izrael će morati da se bore za isporuke oružja zbog ograničenih resursa NATO-a, napisao je komentator "Velta" Kristof Šilc.

"Zemlje NATO-a ne žele da ugroze sopstvenu odbrambenu sposobnost i, pored visoke cene, treba dodati da su zalihe naoružanja ograničene. To se tiče, pre svega, artiljerijske municije i savremenih sistema protivvazduhoplovne odbrane, kao što su Iris-T i Patriot. I Izraelu i Ukrajini oni su preko potrebni", naveo je analitičar.

Ruska avijacija gađala ukrajinske položaje na kupjanskom pravcu

11.44- Ruska avijacija je bombardovala ukrajinske odrede kod Sinjkovke i u drugim naseljima na području Kupjanska, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra vojne grupe "Zapad" Sergej Zibinski.

Eliminisano 27 ukrajinskih dronova

11.03- 27 ukrajinskih dronova napalo je Rusiju noćas, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije

Sve mete je eliminisao sistem PVO u regionu Kursk.

Zelenski: Proteklih sedam dana „nedelja protivvazdušne odbrane Ukrajine“

10.56- Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je međunarodnim partnerima na novim odlukama za podršku Ukrajini i ocenio da je protekla nedelja bila nedelja protivvazdušne odbrane Ukrajine. „Vreme je da zahvalimo partnerima za nova rešenja za podršku.

Razgovori sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Odesi, odluka o dodatnim projektilima za „Patriote“. Podrška našim kopnenim operacijama i pomorskim izvoznim koridorima. Postoji i odbrambeni paket koji je najavljen u Ramštajnu. Hvala vam puno“, rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Ukrajinski general:Situacija na frontu u pravcu Kupjanska znatno pogoršana

10.15- Situacija duž severnog dela ukrajinskog istočnog fronta se proteklih dana "znatno pogoršala", izjavio je danas komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski.

Sirski, koji je posetio trupe u toj zoni, dodao je da su se ruske snage pregrupisale nakon što su pretrpele gubitke kao i da napadaju područje oko sela Makejevka i prema Kupiansku, preneo je Rojters.

Oboren dron

07.18 - Ruske PVO snage oborile su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, Kijev je pokušao da izvede napad na rusku oblast oko 17.30 po lokalnom vremenu, međutim dežurna PVO jedinica otkrila je dron i oborila ga.

"Ukrajinski vojnici demoralisani"

07.17 - Kontraofanziva koja nije dala rezultate dovela je do toga da su ukrajinski vojnici ostali demoralisani, izjavio je Oleg Soskin, bivši savetnik nekadašnjeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučme.

"Komandanti su slali svoje vojnike u frontalne napade. Raste nezadovoljstvo, ljudi su demoralisani“, rekao je on.

Odjekuju eksplozije

07.16 - Eksplozije odjeknule su u delovima Hersona koji su pod kontrolom ukrajinske vojske, prenose mediji. Za sada nema informacija šta su bile mete. Napad je usledio u večernjim satima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading