Rat u Ukrajini
Foto: AP/Libkos (STR)

Bela kuća potvrdila je da se kasetna municija nalazi u rukama Kijeva, kao i da je raspoređena na frontu. Ukrajina je saopštila da će ruske brodove u Crnom moru smatrati legitimnim metama.

Savet Ujedinjenih nacija zakazao je za danas sednicu o napuštanju Rusije sporazuma o izvozu ukrajinskog žita.

Ukrajinsko ministarstvo, takođe, proglasilo je metama brodove koji plove ka ruskim lukama u Crnom moru. Savet Ujedinjenih nacija zakazao je za danas sednicu na kojoj će se razgovarati o napuštanju Rusije sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica. 

BLOG UŽIVO

Igor Strelkov poslat u istražni zatvor do 18. septembra

22:55 - Optužen je za „javno pozivanje na ekstremističku aktivnost“ na internetu (2. deo člana 280), preti mu kazna do pet godina zatvora.

Snimak dejstva ruske artiljerije

21:24 - Artiljerija 7. brigade Južne grupe snaga uništava militante Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Belogorovsk.

 

 

Priprema za napad

20:29 - Vazdušno-desantne snage pristupaju zadacima sa punom ozbiljnošću i inteligencijom. Pogotovo ako je u pitanju juriš na dobro utvrđene neprijateljske položaje. Kad vreme dozvoli, padobranci prave kopije opornika od kopra koje treba jurišati i razrađuju sve moguće momente do automatizma. Pa, onda, posle dobre artiljerijske pripreme, jurišnici ulaze u poznate rovove.

 

 

Ukrajinci prodrli na teritoriju Rusije

19:33 - Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je danas da su Ukrajinci u Belgorodskoj oblasti napali automobil sa hranom za vojno osoblje Ministarstva odbrane Rusije, koji su pratila dva borca samo sa službenim naoružanjem.

Udari na granici

19:00 - Ukrajinske formacije nastavljaju tokom celog dana da udaraju na granicu u Belgorodskoj oblasti.

Ovog puta protivnik je pucao na sela Vjazovoe i Grafovka u Krasnojarškom kraju.

 

 

Rusija će pregledati brodove u Crnom moru kako bi se uverila da ne prevoze vojni teret

18:12 - Rusija će pregledati brodove u Crnom moru kako bi se uverila da se oni ne koriste za prevoz oružja, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.

On je tim rečima prokomentarisao saopštenje Ministarstva odbrane Rusije o tome da će Moskva sve brodove koji plove Crnim morem u ukrajinske luke smatrati prevoznicima vojnog tereta.

- Misli se na to da mi treba da se uverimo u to da brod ne prevozi nešto loše. To znači zahtev, inspekciju u slučaju potrebe, kako bismo se uverili da je to tačno ili nije - rekao je Veršinjin.

Objavljen snimak Strelkova na sudu u Moskvi, optužen je za ekstremizam

17:33 - Ruski tužioci zatražili su od suda u Moskvi da odredi pritvor Igoru Girkinu zbog optužbi za podsticanje ekstremističkih aktivnosti.

 

 

EU uvela nove sankcije Iranu zbog slanja dronova Rusiji

 

16:56 - EU je saopštila da će zabraniti izvoz komponenti koje se koriste u konstrukciji i proizvodnji bespilotnih letelica.Takođe predviđa ograničenja putovanja i zamrzavanje imovine za pojedince koji su odgovorni ili podržavaju iranski program bespilotnih letelica.

Iran zadržava pravo da preduzme recipročne i proporcionalne mere nakon što je EU uvela nove sankcije zbog navodne podrške Teherana ruskoj invaziji, saopštilo je iransko ministarstvo spoljnih poslova, ponovo negirajući da Iran šalje dronove Rusiji, piše Gardijan.

Kremlj: Nepredvidive akcije opasnost za civilno brodarstvo u Crnom moru

16:25 - Kremlj je danas saopštio da nepredvidive akcije Ukrajine predstavljaju opasnost za civilno brodarstvo u Crnom moru i optužio Kijev za izvođenje terorističkih napada u toj oblasti.

Rusija je ove nedelje navela da bi se svi brodovi koji idu ka ukrajinskim crnomorskim lukama mogli smatrati vojnim ciljevima, a zemlje pod čijom zastavom plove stranama u sukobu na ukrajinskoj strani, nakon opoziva bezbednosnih garancija napuštanjem Crnomorskog dogovora o žitu, preneo je Rojters.

Zelenski smenio ambasadora u Britaniji

15:55 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je ambasadora u Velikoj Britaniji Vadima Pristajka koji ga je ranije kritikovao zbog njegove ironične izjave o spremnosti da „svako jutro zahvali“ britanskom ministru odbrane Benu Volasu za vojnu pomoć.

Diplomata je takođe lišen i pozicije stalnog predstavnika Ukrajine u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji.

Novi kontigent "leoparda" stigao u Ukrajinu

15:20 - Nemačka je isporučila Ukrajini za nedelju dana 10 tenkova "leopard" i preko 3.000 projektila kalibra 155 milimetara, proizlazi iz ažuriranog spiska objavljenog na sajtu nemačkog Ministarstva odbrane.

Tako se sada može videti da je upisano 10 tenkova "leopard 1 A5", 20 tenkovskih mitraljeza MG3, 1.305 projektila, 2.064 dimnih granata kalibra 155 milimetara i 12 prikolica, četiri oklopna vozila, 16 kamiona "zetros", 10 radara, 100.000 kompleta prve pomoći.

Putin o Poljacima: Cilj je okupacija Ukrajine, a maštaju i o beloruskim teritorijama

14:50 - Poljski lideri, sudeći po svemu, računaju da pod 'kišobranom' Severnoatlantske alijanse oforme koaliciju kako bi se umešali u ukrajinski sukob i 'otkinuli što veći komad kolača' kako bi povratili, kako oni smatraju, svoje istorijske teritorije – današnju Zapadnu Ukrajinu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sednici Saveta bezbednosti.

Ruski predsednik je takođe naglasio da je Poljska značajan deo svojih zapadnih teritorija dobila zahvaljujući Sovjetskom Savezu i odluci Josifa Staljina.

 

 

Ukrajinske trupe se pregrupišu nakon kontraofanzive

14:20 - U toku je pregrupisavanje ukrajinskih snaga posle propale ofanzive u Zaporoškoj oblasti, rekao je lider zaporoškog pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

Ranije je saopšteno da je velika ofanzive ukrajinske vojske uz primenu tenkova zaustavljena u oblasti sela Rabotino.

 

Uhapšen Igor Strelkov 

13:55 - Bivši ministar odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike Igor Girkin, poznatiji kao Igor Strelkov, uhapšen je u petak, prenosi RBC pozivajući se na izvore u agencijama za sprovođenje zakona i advokata. I supruga je potvrdila pritvor.

Prema njenim rečima, osoblje Istražnog komiteta je stiglo oko 11.30 časova i odvelo njenog supruga u nepoznatom pravcu.

Prema rečima njegove supruge, Strelkov je optužen po članu 282 Кrivičnog zakona Ruske Federacije (ekstremizam).

 

Posada raketnog čamca Ivanovec gađala ciljni brod

12:20

 

Crnomorska flota izvela vežbu

11:50 - Ruska Crnomorska flota izvela je zajedno sa avijacijom vežbe izolacije oblasti koja je privremeno zatvorena za plovidbu nakon što nije produženo važenje sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, navodeći da će brodove koji idu u Ukrajinu smatrati mogućim prevoznicima vojnog tereta. 

Tokom vežbi izvršena su lansiranja protivbrodskih krstarećih raketa, istaklo je Ministarstvo, navodeći da je u skladu sa planom borbene obuke snaga Crnomorske flote, posada broda "Ivanovec" izvela uspešno bojevo gađanje protivbrodskim krstarećim raketama na ciljni brod na poligonu za obuku u severozapadnom delu Crnog mora.

crnomorska flota

AP/Tanjug

 

 

Poljska zbog "vagnerovca" premešta vojnike na istok zemlje

11:20 - Sekretar poljskog komiteta za bezbednost zemlje Zbignjev Hofman izjavio da će premestiti pripadnike vojske sa zapada na istok zemlje, prenosi Rojters izveštaj novinske agencije PAP.

Prema rečima Hofmana, vojna formacija se premešta zbog "mogućih pretnji" jer se borci privatne vojne kompanije "Vagner" nalaze u Belorusiji.

Maročko: Kolosalni gubici ukrajinskih snaga kod Artjomovska

10:55 - Ukrajinska komanda krije stvarne gubitke koje trpe u ofanzivi u okolini Artjomovska od vojnih odseka da oni ne bi obaveštavali rodbinu poginulih vojnika, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR Andrej Maročko.

- U ofanzivi u blizini Artjomovska ukrajinske snage trpe kolosalne gubitke- rekao je Maročko.

Podsetimo, komandant ukrajinske pešadije Aleksandar Sirski izjavio je da želi da povrati kontrolu nad Artjomovskom i da je to za njega pitanje časti.

Ruski vojnici pogodili položaje OSU u pravcu Artemivsk

10:21

 

Direktor CIA: Pokušavamo da iskoristimo pukotine u Putinovom režimu

09:55 - Pobuna paravojne grupe "Vagner" u Rusiji predstavlja priliku koja se javlja jednom u generaciji za regrutovanje, rekao je direktor CIA Vilijam Berns, napominjući da Centralna obaveštajna agencija pokušava da iskoristi to, kao i druge pukotine u vlasti Vladimira Putina koje je pobuna razotkrila.

Prema njegovim rečima, ruska elita pokazuje sve veću zabrinutost u procene predsednika Vladimira Putina, a posebno nakon pobune "Vagnera".

Rusija gađala terminale za žito u Odesi

09:25 - Ruske rakete pogodile su terminale za žito jednog poljoprivrednog preduzeća u južnoj ukrajinskoj regiji Odesa, pri čemu su dve osobe povređene, saopštio je danas regionalni guverner Oleg Kiper.

„Nažalost, pogođeni su terminali za žito jednog poljoprivrednog preduzeća u Odeskoj oblasti. Neprijatelj je uništio 100 tona graška i 20 tona ječma“, saopštio je on danas na Telegramu, prenosi Rojters. To je četvrta noć zaredom da Moskva izvodi udare na crnomorsku luku.

rusi gađali odesu

AP/Tanjug

 

 

Savet bezbednosti UN danas o Ukrajini

08.41- Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će se sastati kako bi se razgovaralo o situaciji u Ukrajini.

Pored toga, tema sednice biće i humanitarne posledice ruskog odbijanja da produži sporazum o žitu, saopšteno je na Tviter nalogu britanske misije u Ujedinjenim nacijama.

Sednica bi trebalo da počne u 10 časova po lokalnom vremenu.

Ukrajinske trupe granatirale Donjeck

07.33- Oružane snage Ukrajine jutros su tri puta za samo 25 minuta granatirale grad Donjeck, administrativni centar takozvane Donjecke Narodne Republike DNR, saopštile su proruske vlasti.

Prema izveštaju, napadi su se desili u 1:40, 1:50 i 02:05 po lokalnom vremenu.

Deset projektila palo je u gradove Kjubiševskog i Kirovskog okruga kao rezultat ovih napada, prenosi TASS.

Sankcije EU zbog kršenja ljudskih prava u Ukrajini

07.05- Evropska unija je saopštila danas da je uvela sankcije protiv 18 pojedinaca i pet entiteta zbog kršenja ljudskih prava u Avganistanu, Južnom Sudanu, Centralnoafričkoj Republici, Ukrajini i Rusiji.  

Talibanski ministri obrazovanja i pravde, kao i vršilac dužnosti glavnog sudije Vrhovnog suda Avganistana su među šest osoba koje su kažnjene zbog seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, navodi se u saopštenju EU, prenosi Rojters.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading