ZELENSKI STIGAO NA FRONT KOD BAHMUTA! Mirovni pregovori počinju u avgustu? (FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Na istoku i jugu Ukrajine nastavljaju se borbe. Komandant kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski kaže da je situacija u pravcu Bahmuta u Donjeckoj oblasti veoma napeta, ali da se "ukrajinski vojnici postepeno kreću napred i oslobađaju zemlju".

Kraj bloga za 521. dan rata u Ukrajini

Poznato kad počinje velika bitka za Krim?

23.55 Otkriven je nedočekivani detalj o ukrajinskoj vojsci

Mirovni pregovori u avgustu?

23.07 - Saudijska Arabija namerava da u avgustu u Džedi održi mirovne pregovore o Ukrajini. Pozvani su predstavnici 30 država, ali ne i Rusija, piše američki list "Volstrit džornal".

NE MOŽE U BLIZINI KRIMA! Mask udario blokadu Ukrajincima

22.35Američki milijarder Ilon Mask odbio je da Ukrajini da pristup mreži Starlink u blizini Krima

"Beli vukovi" grupe Odvažnih prikazali su snimak pucnjave u pravcu Кrasnolimanskog

22.00

 

 

 

Rusi odbili neprijateljsku ofanzivu u pravcu Zaporožja (VIDEO)

21.18 - Ruska vojska zaustavila je sve napade ukrajinskih snaga na zaporoškoj liniji fronta, rekao je lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

 

 

Ukrajinski general: Ruska vojska ne da ni pedalj zemlje

20.20 - Ruska vojska se žestoko bori za svaki pedalj zemlje, izjavio je komandant kopnenih jedinica Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, a prenosi "Gardijan".

"Protivnik se besno drži za svaki centimetar, otvarajući intenzivnu artiljerijsku i minobacačku vatru", rekao je general.

Volstrit džornal: Saudijska Arabija u avgustu domaćin pregovora o Ukrajini

19.35 -  Saudijska Arabija će početkom sledećeg meseca biti domaćin pregovora o Ukrajini između zapadnih zemalja, Ukrajine i ključnih zemalja u razvoju, uključujući Indiju i Brazil, objavio je Volstrit džornal.

Sastanku u Džedi 5. i 6. avgusta prisustvovaće visoki zvaničnici oko 30 zemalja, navodi se u izveštaju koji citira diplomate uključene u diskusiju.

U tekstu Volstrit džornala ističe se da se Ukrajina i zapadni zvaničnici nadaju da pregovori, koji isključuju Rusiju, mogu dovesti do međunarodne podrške mirovnim uslovima koji favorizuju Kijev.

Britanija, Južna Afrika, Poljska i EU su među onim učesnicima koji su potvrdili svoje prisustvo, a očekuje se i učešće američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena.

Zelenski o napadu na Dnjepar: Moskva će snositi odgovornost

18.45 - Komentarišući raketni napad na Dnjepar od juče, Volodimir Zelenski je rekao da će ''okupatori snositi odgovornost za teror i napade na civile“.

"Već u jutarnjim časovima završeni su radovi na mestu jučerašnjeg raketnog udara. Povređeno je devet osoba, među kojima dvoje dece, tinejdžera. Pružena je sva neophodna pomoć. Za svaki takav udar, za sav ruski teror, 'neprijatelj će definitivno osetiti snagu pravde'“, istakao je Zelenski, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako je navedeno, ruske snage su izvele raketni napad na grad Dnjepar, koristeći dve balističke rakete ''iskander-M''.

Povređeno je devet osoba, među kojima dvoje dece, a oštećeno je pet kuća, četiri upravne zgrade i sedam automobila, prenosi ukrajinski Interfaks.

Kijev namerava da krene ka Urožajnom!

18.04 - Vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki izjavio je da Kijev namerava da zauzme položaje u Staromajorskom sa ciljem da stekne prednost pred ofanzivu u pravcu mesta Urožajno i Staromlinovki.

Međutim, kako je dodao, ukrajinsko vojno rukovodstvo nije uzelo u obzir da te snage koje pokušavaju da se probiju u Staromajorsko nisu dovoljno brojne da tako nešto izvedu.

- Naša odbrana je snažna, a borbeni duh izuzetno visok. Nastavljamo da tučemo po neprijatelju - naglasio je Balicki.

Zelenski na frontu

17.35 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je danas ukrajinske snage u blizini istočne linije fronta u Bahmutu (Artjomovsku).

Na fotografijama i snimcima koje je Zelenski objavio na društvenim mrežama, vidi se da se sastao sa vojnicima i da gleda u mape u slabo osvetljenom prostoru, bez prozora sa betonskim zidovima.

Zelenski je pohvalio ukrajinske specijalne snage.

"Vaše izvršavanje zadataka zarad Ukrajine, momci, zaista je herojsko", naveo je Zelenski.

Brifing ministarstva odbrane Rusije

17.00 - Na krasnolimanskom pravcu odbijena su dva napada kijevskih snaga. Ukrajinska vojska pretrpela je velike gubitke, likvidirano je do 170 vojnika

- Na hersonskom pravcu ruske jedinice su proteklog dana likvidirale 20 ukrajinskih vojnika, a uništeno je i dva automobila i jedna haubica D-30

- Na donjeckom pravcu odbijeno je pet napada ukrajinske vojske kod Belogorovke, Avdejevke, Pervomajskog i Кrasnogorovke, a gubici kijevskih snaga iznosili su nešto više od 120 vojnika

- Na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu takođe je nastavljena ofanziva ukrajinske vojske, a ruske snage su odbijajući napade likvidirale do 135 ukrajinskih vojnika


- Na kupjanskom pravcu ruska vojska nastavila je da sprovodi ofanzivu i zauzela je bolje pozicije

- Ruske snage su u blizini Zaporožja uništili skladište goriva ukrajinske vojske. Takođe, u blizini grada Orehov, takođe u Zaporoškoj oblasti, uništen je komandni centar 47. mehanizovane brigade ukrajinske vojske. Ukupno je pogođeno 97 položaja ukrajinske artiljerije i vojne tehnike u 103 rejona;

- Ruske PVO snage presrele su dve ukrajinske modernizovane rakete koje su lansirane iz sistema S-200, kao i sedam krstarećih raketa „storm šedou“

 

Žestoko napadaju

16.45 - Ukrajinski general: Ruska vojska ne da ni pedalj zemlje Ruska vojska se žestoko bori za svaki pedalj zemlje, izjavio je komandant kopnenih jedinica Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, a prenosi „Gardijan“. "Protivnik se besno drži za svaki centimetar, otvarajući intenzivnu artiljerijsku i minobacačku vatru“, rekao je general.

NATO ZABIO ZELENSKOM NOŽ U LEĐA Ništa ne funkcioniše za Ukrajince

16.02Ukrajinska kontraofanziva je bila osuđena na propast u startu i NATO je to znao, tvrdi bivši američki obaveštajac Skot Riter.

Raketna artiljerija "Odvažnih" osujetila pokušaj neprijateljske kontraofanzive

15:33 -  BM-21 „Grad“ naneo je snažne udarce grupi militanata koji su se spremali da pređu u ofanzivu.

 

 

Ruske snage odbile napad dve ukrajinske brigade

11.50 - Ruska vojska odbila je napad dve brigade ukrajinske vojske u blizini mesta Staromajorsko na zaporoškom pravcu, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Zelenski pohvalio specijalne snage

11.00 - Volodimir Zelenski pohvalio je ukrajinske Snage za specijalne operacije zbog učestvovanja u "najsloženijim" i najrizičnijim operacijama".

Upozorenje iz Kijeva – predstojeća zima biće daleko teža

10.10 - Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da će predstojeća zima biti daleko teža nego prethodna, te je upozorio građane Ukrajine da je potrebno dobro pripremiti se sa zalihama.

Kako je rekao, startna pozicija Ukrajine je u daleko lošijem položaju nego što je bila prošle godine.

Sve je uništeno

08.33 - Ruske snage nanele su gubitke ukrajinskim trupama u blizini mesta Antonovka, Široka Balka i Pridnjeprovsko, izjavio je načelnik pres centra ruske vojne grupacije "Dnjepr" major Roman Kodrjan.

Uništena su dva minobacača, mobilna vojna tehnika i ljudstvo iako nije preciziran broj.

Posada haubice Msta-B uništila je neprijateljski PVO Strela-10 u pravcu Zaporožja

07.46

 

 

 

Fajnenšel tajms: Ukrajinci koristili protiv Rusije zaplenjene severnokorejske rakete

07.25 - Ukrajinska vojska je koristila u borbama protiv Rusije severnokorejske rakete koje su, kako danas prenosi Fajnenšel tajms, "prijateljske zemlje" zaplenile sa nekog broda pre nego što su ih isporučile Ukrajini.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je, međutim, sugerisalo da je oružje zaplenjeno od Rusije, navodi list.

Zelenski: Međunarodni eksperti pripremaju teške odluke

07.03 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da međunarodni eksperti pripremaju prilično teške odluke za državu i vojsku.

"Međunarodni stručnjaci pripremaju prilično teške odluke za Ukrajinu, za naše ratnike. Sada dajemo sve od sebe, radimo to ne javno – da bi rezultati naših vojnika, koje će svi videti, postali najbolji", rekao je predsednik Ukrajine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading