RAKETE POGODILE VAŽAN MOST ZA KRIM! Odjekuju eksplozije u Harkovu (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

U Džedi se održava drugi dan mirovnog samita o Ukrajini na kome prisustvuju predstavnici iz oko 40 zemalja. Na sastanku nije prisutan predstavnik Rusije, ali je Kremlj saopštio da će pomno pratiti tok ovih razgovora. Nakon što je ruski tanker "Sig" oštećen u napadu pomorskog drona na ulazu u Kerčki moreuz, Moskva je poručila da "teroristički napad Kijeva na civilni brod u Kerčkom moreuzu neće ostati bez odgovora".

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je potvrdila da je zajedno sa ukrajinskom mornaricom izvela specijalnu operaciju, u kojoj je pomorskim dronom napadnut veliki naftni tanker Ruske Federacije "Sig". 

Moskva je, sa druge strane, poručila da "teroristički napad Kijeva na civilni brod u Kerčkom moreuzu neće ostati bez odgovora, te da će nalogodavci i izvršioci će biti pozvani na odgovornost".

Komentarišući ukrajinski napad na ruski tanker u Kerčkom moreuzu, Ujedinjene nacije pozvale su Ukrajinu i Rusiju da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla da dovede do dalje eskalacije sukoba.

BONUS VIDEO:

Uništen američki Bredli na Zaporoškom frontu (VIDEO)

23.00

 

 

Pušilin: Napali su kasetnom municijom

22.20 - Ukrajinske snage gađale su Kujbiševski okrug Donjecka artiljerijom "natovskog“ kalibra 155 mm sa kasetnom bojevom glavom, napisao je na svom Telegramu v. d. šefa DNR Denis Pušilin.

On je dodao da je pet osoba ranjeno u današnjem granatiranju Donjecka i Staromihajlovke. Takođe je naveo da je oštećeno osam stambenih zgrada i četiri infrastrukturna objekta u Donjecku i Gorlovki.

Samit u Džedi bez konkretnih rešenja

21.38 - Pregovori o ukrajinskom sukobu u Džedi završeni su u nedelju bez ikakvih konkretnih akcija osim obaveze da se nastave buduće konsultacije u korist mira, navodi se u završnoj izjavi koju je objavila Saudijska Arabija. 

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da su razgovori u Saudijskoj Arabiji o napretku ka mirnom rešavanju rata sa Rusijom bili produktivni.

"Imali smo veoma produktivne konsultacije o ključnim principima na kojima treba graditi pravedan i trajan mir", rekao je Jermak.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, ranije je  rekao da je sastanak u Džedi osuđen na propast.

Brutalna taktika ruske vojske seje smrt po Ukrajini 

21.08 - Gora je čak i od "bahmutske mašine za mlevenje mesa"

Dronovi pogodili bazu Vagnera

20.30 - Dronovi su pogodili vazdušnu bazu u istočnoj Libiji koju koriste plaćenici ruske paravojne grupe Vagner. Nije bilo žrtava, rekao je vojni zvaničnik za AFP.

Izvještaji koje su preneli libijski i arapski mediji tvrde da su napadi pokrenuti iz aviona koji pripadaju vladi u Libiji. Ipak, vlada nacionalnog jedinstva sa sedištem u glavnom gradu Tripoliju negirala je bilo kakvu umešanost.

Ukrajinske snage priznale da su gađale most koji povezuje Кrim i Hersonsku oblast (FOTO)

19.49 - Oružane snage Ukrajine preuzele su odgovornost za raketne napade na dva drumska mosta na granici između Hersonske oblasti i Кrima.

 

 

Zelenski: Budući vazdušni štit Ukrajine će postati baza vazdušnog štita u Evropi

19.14 - Ukrajina će definitivno stvoriti pouzdan vazdušni štit nad čitavom svojom teritorijom, koji može postati osnova vazdušnog štita za Evropu, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Stalno ubeđujemo partnere da je tempo isporuke onoga što smo dogovorili ključni faktor", rekao je on tokom obraćanja povodom Dana vazduhoplovstva, saopštila je pres služba predsednika. 

Zelenski je napomenuo da Ukrajina još nema dovoljne kapacitete protivvazdušne odbrane koji bi omogućila zaštitu neba od ruskih napada nad čitavom teritorijom zemlje, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo zemlje svakodnevno radi sa međunarodnim partnerima kako bi osiguralo da se Ukrajini obezbede potrebni kapaciteti.

Snimak vatrenog dejstva iz prvog lica na frontu (VIDEO)

18.44

 

 

Odjekuju eksplozije

18.35 - Serija ekspolozija u Harkovu.

Napeto u Kijevu

18.07 Zelenski najavio ko će biti na udaru početkom naredne nedelje

"Ukrajinci gađali Čongarski most"

18.01 - Ukrajinske snage gađale su Čongarski most, koji povezuje Krim i Hersonsku oblast, kao i selo Čongar, raketama "storm šedou“, pogođena je škola, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo na svom Telegramu.

Ruski udarni dron "lancet" uništava ukrajinsku samohodnu haubicu (VIDEO)

17.32

 

 

 

UN pozivaju Ukrajinu i Rusiju da se uzdrže od eskalacije sukoba

16.54- Komentarišući noćašnji ukrajinski napad na ruski tanker u Kerčkom moreuzu, Ujedinjene nacije pozvale su Ukrajinu i Rusiju da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla da dovede do dalje eskalacije sukoba, saopštila je kancelarija generalnog sekretara UN.

"Videli smo izveštaje o incidentu. UN nisu u poziciji da potvrde ove izveštaje, ali snažno ponavljamo naš apel svim učesnicima u sukobu da se uzdrže od bilo kakve retorike ili akcije koje bi mogle da doprinesu daljoj eskalaciji sukoba", navodi se u saopštenju UN, prenosi TASS. Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je noćas zajedno sa ukrajinskom mornaricom izvela specijalnu operaciju, u kojoj je pomorskim dronom napadnut veliki naftni tanker Ruske Federacije Sig, potvrili su ranije danas izvori u SBU za ukrajinske medije.

Zelenski: Ukrajina očekuje još paketa pomoći sledeće nedelje

15.23- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je Nemačkoj i Litvaniji na novim paketima odbrambene i bezbednosne podrške Ukrajini i dodao da očekuje nove pakete pomoći sledeće nedelje.

"Sledeće nedelje očekujemo nove odluke i nove pakete pomoći. Radimo na tome da naša odbrambena industrija ima još veća dostignuća i mogućnosti", rekao je ukrajinski lider u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

 

Gradonačelnik Moskve: Uništili smo dron koji se približavao gradu

11.49 - Ruska novinska agencija Ifak citirala je gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina koji je rekao da je ruska protivvazdušna odbrana uništila ukrajinski dron koji se približavao ruskoj prestonici. Još uvek nema više informacija o navedenom događaju

Zatvoren moskovski aerodrom

10.33 - Na moskovskom aerodromu Vnukovo uvedena su privremena ograničenja za polazak i dolazak aviona, saopštila je TASS pres služba aerodroma. "Iz razloga van kontrole aerodroma, na Vnukovu su uvedena privremena ograničenja dolazaka i odlazaka", saopštila je pres-služba.

Ruska PVO uništila dva drona iznad Brjanske oblasti

09.49 - Ruski sistem protivvazdušne odbrane uništio je dva drona iznad Karačevskog okruga u Brjanskoj oblasti, izjavio je danas Aleksandar Bogomaz, guverner ove oblasti koja se graniči sa Ukrajinom.

"Nije bilo štete i žrtava", objavio je Bogomaz na Telegram kanalu, a nejasno je ko je lansirao dronove, prenosi Rojters.

Uništen oklopni transporter NATO

08.15

 

 

Zelenski: Ukrajina očekuje još paketa pomoći sledeće nedelje

07.20 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je Nemačkoj i Litvaniji na novim paketima odbrambene i bezbednosne podrške Ukrajini i dodao da očekuje nove pakete pomoći sledeće nedelje. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading