KIJEV ODGOVORIO ZAŠTO KONTRAOFANZIVA SPORO NAPREDUJE Oboren dron iznad Moskve, više eksplozija u Kijevu
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY SHESTAK/GEORGE IVANCHENKO/ALESSANDRO GUERRA

Kijev tvrdi da su ukrajinske snage ponovo zauzele visove iznad Bahmuta. Optužio je Moskvu za napad na rejon Rivne. Moskva je, s druge strane, saopštila da NATO radi na scenariju upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije. Nuklearna elektrana Zaporožje, izgubila je vezu sa preostalim glavnim spoljnim dalekovodom, pa je prešla na rezervno napajanje strujom. Kijev je otvorio privremeni crnomorski "humanitarni koridor". Poljska šalje još 10.000 vojnika na granicu sa Belorusijom.

Nastavljaju se borbe širom Ukrajine. Kijev tvrdi da su ukrajinske snage ponovo zauzele visove iznad Bahmuta. Optužio je Moskvu za napad na rejon Rivne.

S druge strane, rusko ministarstvo odbrane navelo je da su njene snage oborile 13 ukrajinskih dronova koji su ciljali Moskvu i Sevastopolj.

BLOG UŽIVO:

„Noćna mora“ se vraća u lov na militante

23:25 - Dron "Odvažnih" na Krasnolimanski poslao je bombe na glave protivnika.

Kirbi: SAD su spremne

22:22 - SAD su spremne da obuče ukrajinske pilote da upravljaju lovcima F-16 na svojoj teritoriji ako se iscrpe mogućnosti evropskih saveznika Kijeva, izjavio je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Bele kuće.

"Naši evropski saveznici predvode napore (da se obuče ukrajinski piloti – prim. aut.), ali ako se dostignu resursi za obuku u Evropi, onda ćemo sigurno moći da obučavamo ukrajinske pilote u Sjedinjenim Državama", rekao je on novinarima na brifingu.

Kirbi je dodao da američke lovce F-16 smatraju dugoročnim oruđem za podršku Kijevu, a Vašington radi sa saveznicima u Evropi na početku obuke Ukrajinaca.

Snimljeno dejstvo ruske artiljerije

21:13 - Artiljerci Južne grupe snaga uništavaju ukrajinske vojnike u severskom pravcu.

Kao rezultat vatrene štete, uništeno je 7 ukrajinskih militanata, tvrde ruski izvori.

 

 

Problem za ukrajinske pilote

20:19 - Ukrajinski piloti neće imati vremena da nauče kako da lete F-16 do leta 2024, javlja Vašington Post.

 

 

Ruski tenkisti rade u tišini

19:23 - Tenkisti „Pjatnaški“ mogu da se bore u najtežim uslovima, bez komunikacije i komandnih uputstava

Rekao je komandant oklopne grupe brigade Maksim Surovikin:

"U borbi morate sve da predvidite. A mi smo tu da usavršimo te veštine. Danas smo radili u potpunoj tišini", kaže on.

 

 

Krstareće rakete stižu u Ukrajinu?

18:16 - Nemačka vlada pregovara sa proizvođačem oružja MBDA o isporuci krstarećih raketa Taurus Ukrajini, rekao je danas neimenovani bezbednosni izvor Rojtersu, potvrđujući izveštaj nemačkog magazina "Špigel".

Kijev traži od Berlina da ih snabde Taurusom, preneo je Rojters.

Krstareće rakete Taurus imaju domet veći od 500 kilometara i ispaljuju se iz borbenih aviona kao što su Tornado, F-15 ili F-18.

Nemačka vlada pregovara o isporuci krstarećih raketa Taurus Ukrajini

17:41- Nemačka vlada pregovara sa proizvođačem oružja MBDA o isporuci krstarećih raketa Taurus Ukrajini, rekao je danas neimenovani bezbednosni izvor Rojtersu, potvrđujući izveštaj nemačkog magazina "Špigel".

Kijev traži od Berlina da ih snabde Taurusom, preneo je Rojters.

Ruski guverner Hersona kaže da HE Kahovka neće skoro biti obnovljena

16:43 - Hidroelektrana Kahovka neće biti obnovljena u bliskoj budućnosti nakon urušavanja brane, rekao je danas ruski vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Rušenje brane hidroelektrane izazvalo je ozbiljnu štetu po životnu sredinu, a poljoprivredno zemljište duž reke Dnjepar je zbrisano. Od posledica katastrofe umrlo je 57 ljudi, a 175 je hospitalizovano.

ISW: Putinov dogovor sa Vagnerom je verovatno propao

16:15 - Institut za proučavanje rata (ISW) kaže da će sporazum, kojim je zaustavljena kampanja Vagnerovih plaćenika da svrgnu vojne vođe u Moskvi, verovatno propasti.

"Kruže glasine da se Vagnerove snage vraćaju u Rusiju iz Belorusije i da uskoro očekuju nove komande. Putin nije uspeo da se odlučno pozabavi posledicama Vagnerove pobune u junu. Izvori povezani sa Vagnerom tvrdili su da će Vagnerove glavne snage biti 'aktivirane' krajem avgusta, ali nisu dali detalje“, rekao je ISW.

 

Ukrajina: Prošle nedelje smo neutralisali skoro 1500 mina

15:45 - U izveštaju ukrajinskih oružanih snaga navodi se da su uklonile 1.481 eksplozivnu napravu u oslobođenim oblastima u oblastima Harkova, Hersona i Nikolajeva.

Vojnici na linijama fronta prijavili su ogroman broj mina, što sugeriše da su postavljene od strane ruskih trupa koje se povlače kako bi dodatno usporile ukrajinske kontraofanzivne napore.

Uništen ukrajinski komandni centar za dronove

15:10 - Ruske artiljerijske snage uništile su ukrajinski komandni centar za upravljanje dronovima kod Perečistovke, izjavio je načelnik pres-centra ruske vojne grupacije „Istok“ Oleg Čehov.

Pored toga, artiljerijskim gađanjima likvidirana je i živa sila i to u blizini Ugljedara, u Staromajorskom i u severnom Prijutnom.

Kijev odgovorio zašto kontraofanziva sporo napreduje

14:26 - Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba Kuleba je za španski list „Mundo“ odgovorio na pitanje novinara zašto kijevska ofanziva sporo napreduje, rekavši da je glavni problem to što je ruska vojska uspela da napravi veoma jake odbrambene pozicije.

On je istakao i da je upravo to razlog zbog čega se ukrajinski vojnici teško kreću po terernu.

Zelenski najavio smene na čelu centara za regrutaciju

14:02 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da otpušta šefove svih regionalnih centara za regrutaciju, usled zabrinutosti zbog korupcije.

"Sistem treba da vode ljudi koji tačno znaju šta je rat i zašto su cinizam i podmićivanje tokom rata izdaja", napisao je Zelenski na Telegram nalogu, prenosi Rojters. Za primenu ove odluke, kako je najavio, biće zadužen glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Valerij Zalužni.

Izveden teroristički napad na Moskvu? 

12.10 - Ruska protivvazdušna odbrana oborila je dron na severozapadu Moskve, blizu Karamaševskog nasipa i tom prilikom nije bilo velike štete, niti povređenih.

Gradonačelnik: Oboren dron iznad Moskve, nema povređenih

10.55 - Ruska protivvazdušna odbrana oborila je dron na severozapadu Moskve, blizu Karamaševskog nasipa i tom prilikom nije bilo velike štete, niti povređenih, naveo je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanin na Telegramu.

Više eksplozija u Kijevu, aktivirana PVO

10.10 - U Kijevu je prijavljeno više eksplozija, a gradske vlasti navode da je PVO aktivirana. „Eksplozije. Ostanite u skloništima, molim“, napisao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

Ukrajina: Rusi bombardovali hotel u kome se održava dečiji kamp. Na meti su bila deca

09.20 - U jučerašnjoj raketnoj vatri u oblastima Harkova i Zaporožja dve osobe su poginule, a nekoliko je ranjeno, saopštili su lokalni ukrajinski zvaničnici.

UN osudile ruski napad na hotel u Zaporožju: To je neprihvatljivo

08.16 - Humanitarna koordinatorka UN za Ukrajinu Deniz Braun osudila je juče ruski napad na hotel u Zaporožju, koji je korišćen kao baza za osoblje UN i članove drugih humanitarnih organizacija.

"Bila sam užasnuta vestima da su ruske snage granatirale hotel koji često koristi osoblje Ujedinjenih nacija i naše kolege iz nevladinih organizacija. To je neprihvatljivo", rekla je ona.

Zelenski: Pripremaju se novi odbrambeni paketi

07.10 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je na svom Telegramu da je održao zatvorene, ali produktivne razgovore sa predstavnicima britanskog vojnog vrha.

Rusi zauzimaju

07.09 - Ruske snage zauzimaju položaje Oružanih snaga Ukrajine i poravnavaju liniju odbrane u kupjanskom pravcu, udaljene su samo nekoliko kilometara od Kupjanska, izjavio je šef vojno-civilne administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev u emisiji "Solovjov lajv“.

On je naglasio dobru dinamiku napredovanja ruskih snaga.

"Siguran sam da će se u najskorije vreme poravnati linija fronta za veliku ofanzivu na Harkov“, ocenio je Gančev.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading