RUSI ZAUZELI VAŽNO UPORIŠTE "Ukrajinska vojska na ivici propasti" (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Kijev je optužio Moskvu za jučerašnje napade na Krivi Rog i Sumsku oblast u kojima je, kako kažu, jedna osoba poginula, a više od 50 povređeno.

Istovremeno, Volodimir Zelenski tvrdi da ukrajinska kontraofanziva verovatno napreduje brže nego što partneri Kijeva pokreću nove pakete sankcija.

BLOG UŽIVO:

Japanski šef diplomatije u nenajavljenoj poseti Kijevu

20.58-Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastali su se danas i dogovorili da počnu razgovore o bezbednosnim garancijama i saradnji na obnovi ukrajinske ekonomije, saopštilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Nenajavljena poseta Hajašija Ukrajina dolazi nakon što su zemlje G7 u julu saopštile da će započeti bilateralne pregovore o garancijama bezbednosti sa Ukrajinom, a uz Hajašija Kijev su posetili i lideri japanskih firmi poput osnivača i izvršnog direktora Rakuten grupe, Hirošija Mikitanija, prenosi Rojters.

"Ukrajinci se predaju"

19.58- Ukrajinski vojnici sve češće se predaju jer ne žele da ispunjavaju zadatke za koje znaju da će se završiti njihovom pogibijom, rekao je bivši savetnik Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor.

On je na svom blogu na Ju-tjubu rekao da broj onih koji se predaju raste iz dana u dan.

To se događa, kako je rekao, jer su loše obučeni, a potom su dobili naređenje koje se ne može ispuniti - da zauzmu utvrđene linije odbrane Rusa.

ZELENSKI OTKRIO ŠTA ĆE UKRAJINA JOŠ DOBITI: Nova pomoć zapadnih partnera

19.18- Volodomir Zelenski izjavio je da će Ukrajina dobiti od zapadnih partnera još samohodnih protivavionskih topova „gepard“ kako bi zaštitila energetske objekte.

On je u obraćanju na svom Telegram kanalu rekao da će Kijev mobilisati sve snage kako bi povećao isporuke PVO sistema i fizičku zaštitu objekata.

Kasetnim granatama na Donjeck

18.12- Ukrajinska vojska ispalila je šest kasetnih granata kalibra 155 milimetara na Donjeck, Jasinovatu i Makejevku, saopštile su vlasti Donjecke Narodne Republike.

Takođe, ukrajinske snage su gađale dronovima i Hersonsku oblast. Za sada nije poznato da li ima povređenih ili stradalih u ovim napadima.

Kijev: Deklaracija G20 ''nije nešto čime se treba ponositi''

17.31- Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da zajednička deklaracija G20 nije ''nešto čime bi se trebalo ponositi'', i kritikovalo je što se u njoj ne pominje napad Rusije na Ukrajinu. ''Jasno je da bi učešće ukrajinske strane (na sastanku G20) omogućilo učesnicima da bolje razumeju situaciju'', napisao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko, koji je na svom profilu na Fejsbuku objavio fotografije teksta deklaracije sa delovima teksta koji su precrtani crvenom bojom, i ''ispravljeni'' formulacijama koje odražavaju stav Kijeva da je žrtva ničim izazvane ruske agresije, prenosi Rojters.

Uprkos tome što je ukrajinska strana razočarana tekstom dekalracije, Nikolenko se zahvalio ukrajinskim saveznicima koji su pokušali da unaprede poziciju Ukrajine u deklaraciji.

Američki mediji: Vremena za ukrajinsku kontraofanzivu sve manje

16:33 - Vremena za ukrajinsku kontraofanzivu je sve manje jer se jesen približava, a tada se vreme kvari, a samim tim i uslovi za borbu, saopštava američka televizija „Si-en-en“.

Istovremeno, američka televizija konstatuje da je Rusija, uprkos kontraofanzivi Kijeva, sačuvala određene prednosti među kojima i brojnost vojske, ali i nedostatak straha od gubitka saveznika. Sa druge strane, Kijev je pod konstantnim pritiskom, kako iz političkih, tako i iz strateških razloga jer želi da osigura bolju poziciju kako entuzijazam Zapada ne bi opao.

Japanski šef diplomatije stiže u Kijev

16:10 - Japanski ministar apoljnih poslova Jošmasa Hayaši sastaće se u Kijevu sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, saopštilo je japansko ministarstvo spoljnih poslova.

Ukrajinska vojska na ivici propasti 

15:40 - Ukrajinska vojska je tokom kontraofanzive iscrpela sve svoje obučene rezervne kadrove bez kojih neće moći da nastave borbena dejstva, rekao je bivši obaveštajac američke vojske Skot Riter u intervjuu za Ju-tjub kanal "Gegenpol".

- Ukrajinska vojska je na ivici propasti, njeni dani su odbrojani. Ako se borbe nastave, krah ukrajinske vojske videćemo u ranu jesen - naveo je Riter.

Kasetnim granatama na Donjeck

14:50 - Ukrajinska vojska ispalila je šest kasetnih granata kalibra 155 milimetara na Donjeck, Jasinovatu i Makejevku, saopštile su vlasti Donjecke Narodne Republike.

Takođe, ukrajinske snage su gađale dronovima i Hersonsku oblast.

 

G20: Države ne smeju koristiti silu da bi zauzele teritoriju druge zemlje

14:20 - U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija države se moraju uzdržati od upotrebe sile u cilju zauzimanja teritorija, navele su zemlje G20 u zajedničkoj deklaraciji na samitu u Nju Delhiju.

U tekstu Deklaracije ističe se da se sve zemlje moraju uzdržati upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili političke nezavisnosti bilo koje države'', navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters. U tesktu deklaracije ne pominje se direktno napad Rusije na Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije održalo dnevni brifing 

13:42 - Na Telegram kanalu MO Rusije objavljeni su detalji današnjih ratnih dejstava.

Opširnije pročitajte OVDE

Rusi zauzeli važno uporište u pravcu Kupjanska

13:18 - Ruska vojska zauzela je veoma važno uporište na kupjanskom pravcu fronta i odbila kontranapade ukrajinskih snaga, izjavio je načelnik pres centra ruske vojne grupe „Zapad“ Sergej Zabinski.

Proboj je načinila 20. ruska kombinovana armija koja je u napadu likvidirala više od jednog voda ukrajinskih snaga, a ujedno uništila i jedno oklopno vozilo američke proizvodnje „makspro“.

Modi: Konsenzusom usvojena Deklaracija samita G20 koja uključuje i Ukrajinu

12:55 - Premijer Indije Narendra Modi rekao je da je G20 na samitu u Nju Delhiju usvojila konsenzusom deklaraciju o pitanjima sa kojima se ta organizacija suočava uključujući rat u Ukrajini.

Ranije je bilo neslaganja oko formulacije o ratu u Ukrajini. Zapadne zemlje koje se zalažu za snažnu osudu Rusije složile su se oko formulacije, ali je Rusija blokirala kompromis koji je "inače prihvatljiv za sve ostale“, rekao je diplomata EU za Rojters.

Peskov: Rusiji potrebno da se državna poljoprivredna banka ponovo poveže na SVIFT

12:10 - Kremlj je saopštio da se drži svojih uslova za povratak na sporazumu o crnomorskom žitu koji je napustio u julu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusiji potrebno da se državna poljoprivredna banka a ne podružnica te banke, kao što su predložile Ujedinjene nacije, ponovo poveže sa međunarodnim platnim sistemom SVIFT.

Lokalne vlasti: Dve žrtve raketnih napada na Sumsku oblasti i Krivi Rog

11:30 - Vojna uprava Sumske oblasti na Telegramu saopštila je da je civil podlegao povredama od jučerašnjeg raktnohg napada na Sumsku oblast.

Sa druge strtane, predsednik Saveta odbrane Krivog Roga Oleksandr Vilkul naveo je da je jedna mladić poginuo u ruskom raketnom napadu na najveći grad u centralnoj Ukrajini. Dodao je da su u napadu povređene 74 osobe, od kojih su 34 u bolnici, a tri u teškom stanju.

Reznikov upozorio Zapad: Putinov cilj je uništenje Ukrajine

10:45 - Bivši ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov upozorio je da pregovori sa Moskvom neće doneti mir i da je Vladimir Putin i dalje odlučan da u potpunosti uništi Ukrajinu i da "asimiluje" njene građane u Rusku Federaciju.

U članku za Gardijan, Aleksij Reznikov tvrdi da bilo kakav "dogovor" sa Kremljom ne bi okončao sukob. "Rusija traži priznanje okupiranih teritorija Ukrajine u zamenu za završetak rata", piše on. 

Britanski plaćenik pronađen mrtav u jezeru u Ukrajini

10:20 - Britanski Forin ofis izvestio je o smrti još jednog britanskog plaćenika u Ukrajini, a njegovo telo je pronađeno u jezeru sa vezanim rukama, preneo je Skaj njuz. Džordan Čedvik, 31, poreklom iz Barnlija u Lankaširu, ranije je služio u britanskoj vojsci, od 2011. do 2015. godine.

Njegova majka, Brenda Čedvik u intervjuu za Bi-Bi-Si izrazila je duboku tugu svoje porodice zbog gubitka sina.

Britansko Ministarstvo odbrane: Preraspodela trupa onemogućava Moskvu da izvodi ofanzivne operacije

09:55 - Preraspodela ruskih snaga kako bi se ojačale jedinice na jugoistoku Ukrajine verovatno ometa sposobnost Moskve da izvede ofanzivne operacije u drugim delovima fronta, kaže Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

U svom najnovijem obaveštajnom ažuriranju, ministarstvo je saopštilo da su ukrajinske trupe napredovale prema glavnoj ruskoj odbrambenoj liniji istočno od sela Robotine u regionu Zaporožja. Ukrajinske snage su takođe pritisnule ruske položaje južno od Bahmuta, postepeno napredujući između Kliščijevke i Adrijevke, navodi se objavi na Tviteru.

U Zaporoškoj oblasti uništeno sedište Jedinstvene Rusije

09:25 - Sedište političke partije Jedinstvena Rusija u ukrajinskom gradu Polohi, u delu Zaproške oblasti koji kontroliše Moksva, uništeno je u napadu, naveo je gradonačelnik Melitopolja, prenosi Kijev indipendent.

Ivan Fedorov je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram naveo je da su da se u štabu partije Vladimira Putina održavali "pseudo izbori“

Ukrajinci kod Rabotina izgubili 10.000 vojnika

07.09 - Ukrajinska vojska je za vreme borbi u okolini mesta Rabotino u Zaporoškoj oblasti izgubila oko 10.000 vojnika, a samo za poslednje dve nedelje oko 3.000, izjavio je vršilac dužnosti regiona Evgenije Balicki.

Iznad Berdjanska oborena ukrajinska raketa

07.08 - Ruske snage PVO presrele oborile su ukrajinsku raketu iznad grada Berdjanska u Zaporoškoj oblasti, saopštile su operativne službe regiona. Kako se navodi, u napadu nema žrtava.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading