Lekovito bilje: Kako nana, bosiljak i peršun deluju na organizam
Foto: Shutterstock

Začinsko bilje sadrži malo kalorija i mnogo fitonutrijenata koji mogu biti od koristi za opšte zdravlje.

Nana

Nana (Mentha piperita) je biljka koja potiče iz Evrope, ali gaji se u celom svetu. Postoji nekoliko vrsta nane koja je čest sastojak kozmetičkih i sredstava za ličnu higijenu. Nana sadrži pregršt flavonoidnih antioksidativnih jedinjenja, prvenstveno eriocitrina, luteolina i hesperidina.

– Ova flavonoidna jedinjenja imaju niz funkcija, a najistaknutije je protivupalno i antioksidativno delovanje. Regulišu i ćelijske procese, metabolizam, eliminišu toksične materije – objašnjava dr Bazilian.

Ukoliko ste imali loš dan, okrepite se čajem od nane. Neka preliminarna istraživanja, uključujući studiju objavljenu u časopisu International Journal of Neuroscience, sugerišu da aroma nane može pozitivno uticati na raspoloženje i ojačati pažnju.

Glavna hemijska komponenta nane je mentol, koji prema nekim istraživanja, opušta gastrointestinalno tkivo. Studije o sposobnosti nane da umiri stomačne tegobe  ipak su oprečne. Studija objavljena u American Journal of Gastroenterology 2021. godine pokazala je da ulje nane nije bilo efikasnije od placeba,  u ublažavanju stomačnih tegoba, kao što je to na primer nadimanje. Odvojena studija otkrila je da miris ulja nane  može ublažiti simptome mučnine i povraćanja, pa se savetuje i trudnicama. Nana se najviše koristi kao čaj, ali sveži listovi mogu dati posebnu aromu salatama od povrća i voća, sosevima.

Bosiljak 

Bosiljak je začinsko bilje koje može biti blagotvorno za zdravlje očiju. Bosiljak je izvor  luteina i zeaksantina. Postoje tvrdnje da visoki nivoi ovih jedinjenja u ishrani mogu smanjuju rizik od makularne degeneracije oka. Ova bolest je čest razlog za slabljenje vida kod starijih osoba.

Smatra se i da je veći unos karotenoidnih antioksidanata, uključujući lutein i zeaksantin, povezan sa jačim kognitivnim funkcijama kod žena, navodi studija časopisa  Journal of Nutrition objavljena u  julu 2020. Bosiljak obezbeđuje velike količine vitamina K i manje vitamina C, beta- karotena i mangana. Bosiljak je centralni začin italijanske kuhinje, dodaje se picama, pastama, salatama.  Daje posebnu aromu salatama od paradajza i mesu sa roštilja.

Peršun

Peršun je začinsko bilje koje je mnogo više od ukrasa jelima. Odličan je izvor vitamina K, a jača i zdravlje srca. Studija u objavljena u časopisu Journal of the American Heart Association u avgustu 2021. na osnovu podataka o zdravstvenom stanju za više od 50.000 osoba, otkrila je da su ispitanici koji su koristili namirnice bogate vitaminom K, imali manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i stanja koja se mogu dovesti u vezu sa aterosklerozom.

–Vitamin K pomaže organizmu da obezbedi dovoljne količine proteina, koje su neophodne za zgrušavanje krvi usled čega se sprečava obilno krvarenje rana, jača gustina kostiju i tako smanjuje rizik od osteoporoze – kaže Palmer. 

Peršun ima i velike količine vitamina C i beta-karotena, koji se koristi za lučenje vitamina A. Peršun je već tradicionalni sastojak supa, variva, može da se doda i jelima od krompira, testeninama i salatama.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading