NIKADA NE SMETE DA PODGREVATE OVU HRANU Dr Perišić otkrio koje jelo je najopasnije jer može izazove paralizu, gušenje, pa i smrtni ishod
Printscreen

Da li podgrevate pilav, sarmu ili pire krompir? Ova jela se nalaze na svakoj drugoj trpezi u Srbiji i nije tajna da ih većina ljudi sprema za dva ili tri dana. Ipak, neke namirnice nikako ne treba podgrevati, otkrio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

On je "Jutru" na Prvoj objasnio da zbog opasnosti da pirinač na sebi ima bakteriju Bacillus cereus, ne bi trebalo da se podgreva jer mikroorganizam može da se razmnoži, naročito ako je jelo stajalo duže na sobnoj temperaturi.

"To je izuzetno zdrava namirnica. To je carska hrana, riža se servira mlaka zato što se bolje vari od hladne. Treba da bude topla, ali ne od podgrevanja, nego nakon pripreme. Sarma, recimo, može da se podgreva jer ima malo pirinča. Pilav je opasan zbog moguće kontaminacije. Rizik je vrlo veliki, ali riža je mnogo korisna. U njoj su lako svarljivi proteini", rekao je dr Perišić i dodao:

"U Japanu nema hipertenzije, nema mnogo dijabetesa, nema mnogo šizofrenija zbog riže. Imaju mnogo krvarenja u mozgu, to je nacionalna bolest. Riža ima samo dva odsto proteina, strukture krvnih sudova su veoma slabe, a krvni sudovi i mozak su u pihtijastoj masi i svaki veliki pritisak u krvnim sudovima nema potporu moždanog tkiva i puca. Pirinač i pirinčana voda su carska stvar za probavne smetnje", objasnio je gastronterolog.

Na pitanje da li je tačna pretpostavka mnogih da je integralni pirinač zdraviji, dr Perišić je odgovorio da jeste. "Integralna riža se teže vari, ima ljusku, zdravija je, ali mogućnost kontaminacije je veća", objasnio je.

Namirnice koje nikada ne treba podgrevati su krompir, pečurke, piletina, spanać i jaja.

"Krompir je najopasniji, ni slučajno ne podgrevajte pire krompir. Ako se desi da promeni boju, to nemojte da jedete. To nije ni malo naivno", upozorio je dr Perišić. Podgrevanjem krompira se razvija mogućnost za pojavu bakterije Clostridium botulinum, pogotovo ako je prekriven aluminijumskom folijom.

Može izazvati glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu, a kod jače kliničke slike može da napadne centralni nervni sistem i izazove paralizu, gušenje, pa i smrtni ishod.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading