Gorušica, nadutost i dijareja: Ove namirnice mogu da ublaže simptome problema sa varenjem
Foto: Freepik

Imati uznemiren stomak nije najbolje, pogotovo ako se tome dodaju grčevi, mučnina ili čak dijareja. Ne možete da obavljate jednostavne, svakodnevne poslove kako treba ili uopšte. Iako ćete sigurno znati da ovih dana treba da jedete pažljivo i konzumirate laganu hranu, postoje neke namirnice koje vam zaista mogu olakšati. Ako osećate da ništa ne možete da svarite, pogledajte koja vam hrana može pomoći.

Banane

Postoji razlog zašto se banane preporučuju maratoncima kao stimulans energije: lako se svare i generalno ne uznemiravaju stomak. Takođe sadrže pektin, koji prirodno pomaže pražnjenju creva.

Papaja

Dodajte još jedno tropsko voće na listu namirnica koje su sjajne za stomak. Konzumiranje papaje olakšava varenje, leči loše varenje i može pomoći kod zatvora. Tajna leži u enzimima papain i himopapain, koji razgrađuju proteine i smiruju stomak stvarajući zdravu, kiselu sredinu. Pošto vam je možda malo teško da je pronađete u supermarketu, možete potražiti i tablete sa ekstraktom papaje.

Beli pirinač

Kada osećate tegobe u stomaku, dobra ideja je da preferirate blagu hranu kao što je pirinač, tost ili kuvani krompir. Osim što ne povećava težinu vašem ionako osetljivom sistemu za varenje, ova hrana takođe može da ublaži dijareju tako što apsorbuje tečnost i dodaje masu vašoj stolici.

Đumbir

Hiljade studija su dokazale da đumbir deluje efikasno kao lek protiv mučnine i može poboljšati opšte zdravlje probavnog sistema. Dakle, ako odlučite da jedete đumbir, preporučena granica je 4 grama dnevno. (Počnite sa 1 gram đumbira u prahu svaka 4 sata). Takođe možete žvakati komad svežeg đumbira ili ga potopiti u toplu vodu za opuštajuće piće.

Pire od jabuka

Kao i banane, jabuke su dobar izvor pektina, koji smanjuje simptome dijareje. Ako imate problema sa stomakom, umesto običnih jabuka, radije birajte sos od jabuka, jer su kuvane lakše svarljive.

Biljni čaj

Pored umirujućih efekata šoljice toplog čaja, kamilica i nana su poznate po svojim lekovitim svojstvima kada je vaš stomak u pitanju. Nedavna studija je pokazala da pepermint aktivira kanal protiv bolova u crevima. Takođe pomaže u borbi protiv mučnine. Ograničena istraživanja su pokazala da kamilica takođe smiruje bolove u stomaku i želucu.

Jogurt

Većina mlečnih proizvoda je loša za želudac, ali porcija jogurta može imati potpuno suprotan efekat. Ključno je odabrati jogurt koji je označen sa dodatkom aktivnih bakterija, jer one povećavaju njihov broj u crevima, podstičući varenje i smanjujući neprijatan osećaj nadimanja. Idealno bi bilo da konzumirate organski jogurt.

Komentari (0)

Loading