"KRAKEN" ZARAZNIJI OD SVIH Novi soj korone širi se Evropom, u Americi napravio haos
Foto: Shutterstock

Soj korona virusa XBB.1.5. zabrinuo je Svetsku zdravstvenu organizaciju, koja ga je nazvala najzaraznijom podvarijantom kovida ikada otkrivenom. Soj XBB.1.5. stručnjaci nazivaju i "Kraken", po morskom čudovištu iz legendi, džinovskom oktopodu koji je odvlačio brodove sa sobom na dno i ubijao mornare.

U pitanju je podvarijanta omikron soja korona virusa, koja već hara Amerikom gde je izazvala više od 70 odsto slučajeva zaraze u najgore pogođenim područjima. "Kraken" se već proširio i Evropom, ali prve informacije ukazuju na to da izaziva blagu kliničku sliku, kao i omikron.

"Zabrinuti smo zbog brzine širenja ove podvarijante u Americi i određenim zemljama Evrope. Izuzetno je zarazan soj, a što više prilike virus ima da se širi, to će više prilike imati i za promene i mutacije", rekla je dr Marija van Kerkhov iz SZO.

"Kraken" je detektovan još u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Španiji, Irskoj, Australiji, Singapuru, Indiji... Na proteinima šiljka ima 14 novih mutacija, što znači da lakše zaražava ljude koji već imaju imunitet na koronu, bilo kroz vakcinaciju ili preležanu bolest. Čini ih podložnijim infekciji, ali ne i ozbiljnoj kliničkoj slici.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading