AKO OSEĆATE OVO KADA SEDITE, HITNO IZVADITE KRV Neočekivan simptom upozorava, krvni sudovi su začepljeni
Foto: Shutterstock

Osetićete simptom visokog holesterola u nogama, čak i kada ste u tačno jednom položaju! Najčešći znaci visokog holesterola su mučnina, bol u grudima, ekstremni umor, kratak dah, pa čak i povremeni bol u vratu.

To je zbog činjenice da povišeni nivoi lipoproteina niske gustine, poznatih i kao "loš" holesterol, doprinose stvaranju njihovih naslaga na zidovima krvnih sudova. Ovo, zauzvrat, izaziva oslobađanje zapaljenskih supstanci koje povećavaju rizik od srčanog udara.

Spoljne simptome povišenog holesterola je veoma teško otkriti. Ali ako se bolest razvije i ne leči, znaci će postati još uočljiviji. Doktor medicinskih nauka, direktor Centra za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju (SAD) Daren Šnajder rekao je da je u poslednje vreme sve više slučajeva povišenog holesterola koji se manifestuje kao osećaj utrnulosti u nogama i stopalima.

Kako je doktor objasnio, masti značajno sužavaju „prolaze” kroz koje se krv kreće, što može izazvati izvesnu nelagodnost u stopalima i nogama uopšte. Ovaj simptom je posledica komplikacija koje nastaju usled povišenog holesterola, a javlja se samo kada osoba sedi.

Prema mišljenju stručnjaka, previše hladni, bledi udovi su takođe znak za uzbunu. To nastaje jer se zbog sužavanja arterija pogoršava protok krvi, a posebno je izražen kada se osoba ne kreće. Iz istog razloga, ljudi sa visokim holesterolom često osećaju svrab, utrnulost ili čak grčeve u nogama dok spavaju.

Po pravilu, sve ove neprijatne senzacije se javljaju u predelu peta i stopala. „Bol se može ublažiti ako pokušate da pustite da vam noge „vise” dok sedite u stolici. To omogućava gravitaciji da stimuliše dotok krvi u noge“, naglašava doktor.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading