Odličan narodni lek: Kombinacija belog luka i meda je moćno sredstvo protiv bakterijskih infekcija
Foto: Shutterstock

Acilin je sastojak belog luka koji sadrži kiseonik, sumpor i druge elemente usled kojih beli luk ima antibakterijska svojstva. Seckani beli luk sadrži više acilina, u odnosu na kompaktan čen belog luka. Ipak, primećuje se da seckani beli luk može i da lakše izgubi acilin, savet je da se ovako pripremljen luk, kako bi se maksimalno iskoristile sve njegove zdravstvene koristi, konzumira što pre. Med je bogat antioksidansima flavonoidima i polifenolima, koji imaju protivuplano dejstvo, a veruje se da može sprečiti i određene bolesti. Med ima i antibakterijska, antivirusna i antifungalna dejstva.

Medicinska istraživanja su zasnovana na ispitivanju samog meda ili belog luka, ili kombinacije ove dve namirnice. U tradicionalnoj etiopskoj medicini, jedna vrsta lokalnog meda koristi se za lečenje problema sa disanjem, kožnih infekcija, dijareje. Beli luk tradicionalno se upotrebljava za lečenje prehlade i kašlja. Smatra se da beli luk jača imuni sistem i ublažava simptome astme. Arapska tradicionalna medicina primenjivala je beli luk za lečenje srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, artritisa, zubobolje, zatvora i infekcija.

Laboratorijske studije otkrivaju da je beli luk u kombinaciji sam vrstom meda tazma u stanju da zaustavi rast nekih vrsta bakterija. Kombinacija belog luka i meda usporila je ili zaustavila rast bakterija koje izazivaju bolesti i infekcije uključujući upalu pluća i neke oblike trovanja hranom. Druga laboratorijska studija pokazala je da je kombinacija soka od belog luka i meda bila u mogućnosti da eliminiše bakterijske infekcije koje se ne mogu lečiti antibiotskim lekovima. Potrebno je, ipak, više istraživanja kako bi se otkrilo da li na ovaj način med i beli luk mogu da deluju i na ljudski organizam.

Pojedine vrste meda imaju antivirusna svojstva, pa se smatra da mogu pomoći u lečenju ili prevenciji prehlade, gripa i drugih bolesti uzrokovanih virusima. Laboratorijska studija otkrila je da je med od Manuke mogao da zaustavi viruse gripa. Istraživači su zaključili da je med, posebno Manuka med, delovao skoro jednako dobro kao i antivirusni lekovi.

Nekoliko kliničkih i laboratorijskih studija proučavalo je prednosti belog luka. Mayo klinika navodi da antioksidansi u medu mogu pomoći u zaštiti od srčanih bolesti. Smatra se da beli luk smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara jer snižava visoke vrednosti krvnog pritiska, snižava nivo holesterola, sprečava pojavu krvnih ugrušaka, poboljšava strukturu krvnih sudova čini ih elastičnijim i štiti od arterioskelroze.

Loš holesterol LDL glavni je uzrok krutosti krvnih sudova. Istraživanje na pacovima pokazalo je da beli luk snižava nivo štetnog LDL holesterola. Pacovi su hranjeni belim lukom u prahu ili sirovim ekstraktom belog luka. Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo dejstvo belog luka na ljude kada je u pitanju snižavanje holesterola.

Beli luk i med bogati su antioksidativnim jedinjenjima, koja jačaju imunološki sistem i štite mozak od demencije i Alchajmerove bolesti. Potrebno je više istraživanja kako bi bilo i potvrđeno ovo delovanje. Ekstrakti starog belog luka, kako navode neke studije, sadrže veliku količinu antioksidansa kiolne kiseline, koja može, smatra se, zaštiti mozak od oštećenja usled starenja i bolesti i tako ojačati pamćenje i koncentraciju kod nekih ljudi.

Komentari (0)

Loading