Period koji traji i po nekoliko godina: Sve što treba da znate o perimenopauzi i njenim simptomima
Foto: Freepik

Perimenopauza je period koji prethodi menopauzi, a počine nekoliko godina pre, uglavnom u ranim četrdesetim, ali može početi i u 30-im ili čak ranije. U tom razdoblju smanjuje se nivo ženskih polnih hormona, što znači da jajnici postepeno počinju da proizvode manje estrogena.

Tokom perimenopauze, menstrualni ciklus žene postaje nepravilan. Žene koje nisu rađale, kao i one koje su rano ušle u pubertet ili imaju kratak menstrualni ciklus, imaju veću verovatnoću da će doživeti i perimenopauzu ranije. Perimenopauza traje do menopauze, koja označava poslednju menstruaciju u životu žene i kraj njenog reproduktivnog perioda, kada jajnici prestaju da produkuju jajne ćelije. U poslednje 1-2 godine perimenopauze dolazi do izraženog pada estrogena i žene doživljavaju simptome menopauze. Uobičajeni period perimenopauze traje oko četiri godine, ali to je sve individualno i kod nekih žena ova faza može trajati od nekoliko meseci do više godina. Perimenopauza se završava 12 meseci nakon poslednje menstruacije.

Prvi siguran znak perimenopauze su izrazito neredovne menstruacije, a najčešći simptomi su osetljivost dojki, pogoršanje PMS-A (simptoma premenstrualnog sindroma), iznenadni naleti toplote (valunzi), smanjena želja za seksom (libido), neredovne menstruacije, suvoća vagine, nevoljno oticanje urina pri naporu ili prilikom kijanja, češća potreba za mokrenjem, promene raspoloženja i nesanica.

Važno je napomenuti da ukoliko menstruacije postanu jako obilne, praćene ugrušcima, između ciklusa bude krvarenja ili se osetno skrati period između dve menstruacije, neophodno je da o tome obavestite svog ginekologa.

Podsećamo da je perimenopauza normalan i prirodan deo života žene i ne postoji nikakav tretman za zaustavljanje ovog procesa. Izvesne promene u načinu života, kao što su zdravija ishrana, lagane vežbe i izbegavanje aktivnosti koje izazivaju talase vrućine svakako vam mogu pomoći. Porazgovarajte sa vašim lekarom o rizicima i prednostima lečenja u perimenopauzi i on će vam preporučiti najbolju opciju, na osnovu vaših simptoma i potreba.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading