Pogledajte svoje nokte! Mogu otkriti opasno oboljenje
Foto: Pixbay

Mnogi ignorišu ove simptome što može da dovede do distrofije nokatne ploče.

U posebnom riziku su dijabetičari kod kojih ova infekcija može da zahvati i dublje strukture kože.

Doktor Miroslav Dinić, dermatolog Vojnomedicinske akademije, kaže da je praksa pokazala da su češće infekcije zaslona noktiju (deo kože ispod slobodne ivice nokta na koji nokatna ploča nije zalepljena), na rukama, jer su tu i povrede učestalije:

- Sitne prskotine na proksimalnom zaslonu nokta koji se zove paronihijum, često su mesto ulaska patogena, odnosno bakterija, najčešće stafilokoka i streptokoka, takođe i jedne kvasnice koja se zove kandida - objašnjava dr Dinić.

Lečenje noktiju

Akutne infekcije nokta obično brzo saniraju, dok infekcije potencirane pridruženom bolešću, najpre zahtevaju pravilno lečenje te bolesti.

Od upale kože oko nokta često boluju i one osobe kojima je posao takav da su ruke stalno u vodi.

- Kada se pojavi gnoj kao posledica bakterijske infekcije, potrebno ga je evakuisati i uzorak poslati na mikrobiološki pregled - kaže dr Dinić. - Na osnovu nalaza bakterijskog uzročnika bira se odgovarajući antibiotik. Ukoliko je u pitanju infekcija gljivicom - kandidom, propisuje se lek iz grupe antimikotika. U načelu, oboleli treba da izbegavaju kontakt tog dela kože i vode, kao i mehaničku iritaciju mesta od zaslona nokta prema nokatnoj ploči.

Kod dugotrajne infekcije zaslona noktiju, na noktima se javljaju grebeni i brazde, a ponekad se menja i njihova boja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading