PREDLOŽENA ZABRANA ADITIVA E-171 Ima ga u žvakama i sladoledu
Foto: Shutterstock

Evropska komisija predlaže da se zabrani upotreba titanijum dioksida kao aditiva za hranu, koji možemo naći u žvakaćim gumama, sladoledu i sosovima pod oznakom E-171. Iako ne predstavlja neposredni rizik za zdravlje, Agencija za bezbednost hrane smatra aditiv E-171 „nesigurnim", a Evropska komisija će predložiti državama članicama da ga zabrane u proizvodnji hrane.

To je supstanca koja se koristi u žvakaćim gumama, sladoledu, mlečnim proizvodima, sosovima, čorbama, i konditorskim proizvodima, a koja je u Francuskoj već zabranjena 2020.

Predlog je stigao nekoliko sati nakon što je Evropska Agencija EFSA ažurirala procenu bezbednosti ovog aditiva, koji se prema savetodavnom telu više ne može smatrati bezbednim.

U svakom slučaju, Komisija naglašava da EFSA nije utvrdila nikakve „preozbiljne" zdravstvene probleme zbog konzumiranja ove supstance, pa će se o predlogu raspravljati „u narednim nedeljama".

Prema studiji francuskog Nacionalnog instituta za agrikulturu sprovedenoj na životinjama, titanijum dioksid prolazi kroz zid creva i dolazi do drugih delova tela.

Nutricionisti pozivaju da se ne paniči, jer ne postoji neposredni rizik po zdravlje ako se konzumira proizvod sa ovim aditivom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading