NEGA PRE SVEGA: Saveti dermatologa za zdravu kožu
Foto: Shutterstock

Ovi opšti saveti za negu kože od dermatologa mogu koristiti skoro svima.

Nanesite kremu za sunčanje svaki dan pre nego što izađete napolje. Krema za sunčanje je najbliža stvar koju imamo izvoru mladosti. Zaista može usporiti starenje kože. Takođe može pomoći u prevenciji raka kože. Potražite kremu za sunčanje koja nudi zaštitu širokog spektra, SPF 30 (ili više) i otpornost na vodu.

Ne pušite. Pušenje ubrzava starenje vaše kože. Ako pušite, vašim ranama će takođe trebati duže da zarastu. Istraživanja pokazuju da pušenje pogoršava neke kožne bolesti, uključujući psorijazu i hidradenitis suppurativa. 

Da bi vaša koža bila zdrava, želite da je zaštitite od sunca čak i kada koristite sredstvo za samopotamnjivanje.

Koristite proizvode za negu kože koji odgovaraju potrebama vaše kože. Koji je vaš tip kože — masna, suva, normalna, kombinovana ili osetljiva? Korišćenje proizvoda formulisanih za potrebe vaše kože pomoći će vašoj koži da izgleda i oseća se najbolje.

Oduprite se želji da radite čest piling. Piling iritira vašu kožu, što može pogoršati bilo koje stanje kože, uključujući akne. Operite lice kada se budite, pre spavanja i posle znojenja. Pranje kada se probudite uklanja prljavštinu i bakterije koje se talože na vašem licu dok spavate. Pre spavanja, želite da uklonite šminku i prljavštinu, kao što su smog, dim ili prljavština, koja je možda pala na vašu kožu.

Nežno čišćenje pomaže koži da izgleda najbolje. Da biste nežno očistili lice, navlažite ga mlakom vodom. Zatim nanesite blago sredstvo za čišćenje, nežno nanesite sredstvo za čišćenje kružnim pokretima vrhovima prstiju. Završite tako što ćete potpuno isprati sredstvo za čišćenje i nežno osušiti lice čistim peškirom.

Pronalaženje zdravih načina za upravljanje stresom može pomoći i vašoj koži. Neke kožne bolesti poput psorijaze i atopijskog dermatitisa (ekcema) se često pojavljuju prvi put kada se neko oseća pod stresom. Stres takođe može izazvati pojavu mnogih stanja kože, uključujući akne, ekcem, psorijazu i rozaceu.
 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading