PRAVILNA NEGA RANE JE NEOPHODNA: Pratite ove korake i smanjite mogućnost nastanka ožiljka i njegovu vidljivost
Foto: Stock

Evo saveta dermatologa za smanjenje pojave ožiljaka uzrokovanih povredama kao što su oguljena kolena ili duboke ogrebotine:

Uvek održavajte posekotinu, ogrebotinu ili drugu povredu kože čistim.

Nežno operite područje blagim sapunom i vodom da biste sprečili klice i uklonili ostatke.

Da biste pomogli da se povređena koža zaraste, koristite vazelin kako biste ranu održali vlažnom. Vazelin sprečava isušivanje rane i stvaranje kraste; rane sa krastama zarastaju duže. Ovo će takođe pomoći da se spreči da ožiljak postane prevelik, dubok ili svrbi.

Sve dok se rana čisti svakodnevno, nije potrebno koristiti antibakterijske masti. Nakon čišćenja rane i nanošenja vazelina ili slične masti, pokrijte kožu lepljivim zavojem.

Za velike ogrebotine, rane, opekotine ili uporno crvenilo, može biti od pomoći koristiti hidrogel ili silikonski gel. Dnevno menjajte zavoj da bi rana bila čista dok zaceli.

Ako imate kožu osetljivu na lepak, probajte nelepljivu gazu sa papirnom trakom.

Ako koristite silikonski gel ili hidrogel listove, pratite uputstva na pakovanju za zamenu listova.

Ako vaša povreda zahteva šavove, pratite savet lekara o tome kako da negujete ranu i kada da uklonite šavove. Ovo može pomoći da se minimalizuje izgled ožiljka.

Nanesite kremu za sunčanje na ranu nakon što zaraste. Zaštita od sunca može pomoći u smanjenju crvene ili smeđe boje i pomoći da ožiljak izbledi brže.

Uvek koristite kremu za sunčanje širokog spektra sa SPF od 30 ili više i često je nanosite ponovo.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading