SPECIJALITET STAROG SVETA Gulaš po sumerskoj recepturi od pre 4.000 godina, pronađen na klinastim pločicama
Foto: Youtube/Printscreen

Uvek je zanimljivo slušati o tome kako su se naši preci hranili. A recept za neku vrstu gulaša pronađen je na klinastim pločicama. I to za jelo koje se zove tuh’uza, a radi se o nekoj vrsti drevnog sumerskog gulaša.

Voditelj podcasta spomenuo je recept star 3.750 godina, a korisnik ga je prepisao i odlučio da podeli s drugima na Redditu.

Tuhu’s recept

Sastojci:

  • 1/2 kg mesa od ovčje noge (ovčetina starija od godinu dana), narezana na kockice
  • 1/2 šoljice otopljene ovčje masti
  • 1 mali luk, naseckan
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kg cvekle, oljuštene i narezane na kockice
  • 1 šoljica naseckane rukole
  • 1/2 šoljice svežeg korijandera
  • 1 šoljica naseckanog luka
  • 1 kašičica semenki kima
  • 1 šoljica piva
  • 1/2 šoljice vode
  • 1/2 šoljice praziluka
  • 2 čena belog luka, oguljena i zdrobljena

Za serviranje:

  • 1/2 šoljice svežeg korijandera, sitno seckanog
  • 1/2 šoljice praziluka, sitno naseckanog
  • 2 kašičice semenki korijandera, grubo zdrobljene

Način pripreme:

Zagrejte ovčju mast u loncu dovoljno širokom da se meso narezano na kockice raširi u jednom sloju. Pržite na jakoj vatri dok sva voda ne ispari. Dodajte luk i kuvajte dok ne postane gotovo proziran. Dodajte so, cveklu, rukolu, sveži korijander i kim.

POZNATA KUVARICA ŠOKIRALA PRIZNANJEM Dva jela nikada ne treba da poručite u ribljem restoranu

Kada voda ispari, ulijte pivo, a zatim dodajte vodu. Lagano promešajte, a zatim prokuvajte. Smanjite vatru i dodajte praziluk i beli luk. Pustite da se krčka oko sat vremena dok se sos ne zgusne.

Napravite pastu od praziluka i svežeg korijandera. Gulaš stavite u posude i pospite semenkama korijandera i prazilukom, te svežom pastom. Jelo može da se služi uz žitarice kuvane na pari, kuvane leblebije ili hleb.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading