BRAZILSKA POSLASTICA Brigadejro
Schutterstock
 

 

Poreklo imena je povezano sa predsedničkom kampanjom generala (brigadeir) Eduarda Gomesa 1946. Njegov tim napravio je poslasticu pod nazivom brigadejro koja je kasnije postala popularna širom zemlje. Žene su prodavale ovaj slatkiš tokom kampanje jer je to bila prva godina kad su one mogle da glasaju na izborima.

 

Brigadejro

Sastojci:

Za kuglice:

400 ml kondenzovanog mleka

3 kašike kakaoa

1 kašika putera

Za dekorisanje:

kokos

čokoladne mrvice

šećer u prahu

Priprema:

U šerpu sipajte kondenzovano mleko, a potom kakao i puter. Kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje. Potrebno je 10 minuta da se smesa ujednači i počne odvajati s dna posude. Kad se ugreje, sklonite s vatre i sipajte u drugu posudu da se ohladi. U tanjir sipajte čokoladne mrvice. Od smese pravite kuglice i uvaljajte u čokoladne mrvice.

SAVET Da bi se kuglice lakše oblikovale, koristite što manje masno kondenzovano mleko

 

Schutterstock

 

 

 

Brigadejro u čaši

Sastojci:

2 šolje kondenzovanog mleka

3 kašike kakaoa

2 kašike putera

1 kašičica cimeta

prstohvat soli

1 kašičica ekstrakta vanile

čokoladne mrvice

Priprema:

Keramičku šolju u kojoj ćete spremati brigadejro podmažite puterom. Na umerenoj vatri u dubokoj šerpi skuvajte kondenzovano mleko, kakao, puter, cimet i so. Kad se pojave mehurići, smanjite temperaturu i konstantno mešajte, pa sklonite s ringle i ostavite da se hladi oko pola sata. Sipajte ekstrakt vanile pa preručite u šolje. Ukrasite čokoladnim mrvicama i ostavite u frižideru.

SAVET Desert je ukusniji sutradan, pa ga ostavite da odstoji preko noći

 

 

Brigadejro od kokosa

Sastojci:

1 kašika putera

300 ml kondenzovanog mleka

1 kašičica šećera

150 ml kokosovog mleka

1 šaka kokosa

Priprema:

Otopite puter na pari u dubljoj činiji pa mu postepeno dodajte šećer, kondenzovano mleko, a onda i kokosovo. Mešajte 15 minuta špatulom, sve dok se ne zgusne, pa smesu prespite u činiju i ostavite sa strane da se ohladi minimum jedan sat. Nakon toga od ohlađene smese pravite kuglice i uvaljajte ih u kokos.

SAVET Znaćete da je gustina dobra kada možete da vidite dno posude dok mešate

 

 

Poslastica s kikiriki puterom

Sastojci:

400 ml kondenzovanog mleka

3 kašike putera od kikirikija

1 kašika putera

4 kašike kakaoa

1/2 šolje seckanog kikirikija

Priprema:

U manjoj posudi pomešajte kondenzovano mleko, puter od kikirikija, otopljen puter i kakao u prahu. Lagano krčkajte na umerenoj vatri neprestano mešajući dok smesa ne postane gusta, oko 10 minuta. Ostavite da se hladi minimum 45 minuta. Pomoću kašičice pravite kuglice među dlanovima pa ih valjajte u seckani kikiriki. Ostavite u frižideru da se ohladi nekoliko sati.

SAVET Dlanove namažite puterom da vam se smesa ne bi lepila za ruke

Komentari (0)

Loading