NEODOLJIVE ZDRAVE POSLASTICE SA POMORANDŽAMA Idealni spoj slatkoće i osvežavajuće kiseline
Schutterstock
 

Grčka pita

Sastojci:

Za sirup:

300 ml soka od pomorandže

1/2 šolje vode

250 g šećera

1 kašika mlevenog cimeta

Za pitu:

180 g kora za pitu

4 jajeta

1/2 šolje šećera

1/2 šolje maslinovog ulja

2 kašičice ekstrakta vanile

200 ml jogurta

2 kašičice praška za pecivo

rendana kora 2 pomorandže

Priprema:

Pomorandže stavite u frižider na sat vremena. Kore stavite u tepsiju i pecite oko sat vremena na 120 stepeni, ali ih posle pola sata okrenite. Izvadite ih iz rerne i izlomite ih na komade pa ostavite sa strane. U manjoj šerpi pomešajte sok od pomorandže, vodu, šećer i cimet. Pustite da provri, smanjite temperaturu i kuvajte oko 7 minuta. Ostavite sa strane da se ohladi. U većoj posudi umutite jaja sa šećerom, maslinovim uljem i ekstraktom vanile. U manjoj činiji pomešajte jogurt i prašak za pecivo, ostavite koji minut da prašak deluje pa dodajte jajima. Izrendajte koru od pomorandže pa smesu prelijte preko izlomljenih kora. Pecite oko 35 minuta dok se ne dobije zlatna boja. Kad izvadite, nožem zasecite na nekoliko mesta pa prelijte sirup i ostavite da odstoji oko 2 sata.

Schutterstock

 

 

Jafa rolat

Sastojci:

Za koru:

3 jajeta

1 žumance

100 g brašna

1 kesica vanilin šećera

ekstrakt vanile

1 kesica praška za pecivo

100 g šećera

1 čaša mleka

1 čaša tople vode

Za fil:

300 ml mleka

4 kašike šećera

2 kašike gustina

100 g putera

1 kašičica vanilin šećera

1 kašičica džema od pomorandže

1/2 šolje seckane pomorandže

Priprema:

Zagrejte 200 ml mleka. Pomešajte šećer, vanilin šećer i gustin pa dodajte preostalo mleko i ubacite u ono prokuvano. Mešajte dok se ne zgusne. Prosejte brašno s praškom za pecivo. Odvojte belanca od žumanaca, u belanca dodajte šećer pa umutite. Ubacite i žumanca, kao i prosejano brašno i toplu vodu. Veliki pleh iz rerne obložite papirom za pečenje i pecite testo 20 minuta na 180 stepeni. Izvadite iz rerne, krpom uvijte u rolat i ostavite da se ohladi. Puter sobne temperature umutite i dodajte kašiku po kašiku ohlađenog fila. Dodajte i džem od pomorandže i seckanu pomorandžu. Rolat pažljivo odvojte od krpe i blago natopite mlekom. Premažite filom i pažljivo uvijte.

 

Schutterstock

 

 

Kocke od pomorandže i šargarepe

Sastojci:

1 šargarepa

1 kašika mlevenog đumbira

rendana kora od limuna

2 pomorandže

3 jajeta

200 g brašna

100 g otopljenog putera

1 kesica praška za pecivo

šlag

Priprema:

Ulupajte jaja sa šećerom pa dodajte otopljen puter i mutite dok se ne sjedini. Pomešajte brašno s praškom za pecivo. Šargarepu kratko obarite. Pomorandže očistite i izblendirajte zajedno sa šargarepom i dodajte u smesu s jajima. Kratko promešajte pa dodajte i brašno. Pravougaoni pleh podmažite puterom i pospite brašnom pa izlijte smesu. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta, dok kolač ne porumeni. Umutite šlag, pa ukrasite njime kolač.

 

Schutterstock

 

 

Čokoladna torta bez brašna

Sastojci:

2 pomorandže

6 jaja

1/2 kesice praška za pecivo

200 g belog šećera         

100 g smeđeg šećera

2 šolje mlevenih lešnika

180 g kisele pavlake

50 g otopljenog putera

150 g tamne čokolade

Priprema:

Pomorandže stavite u šerpu da se kuvaju i nalijte ih vodom. Kad proključa, poklopite ih i smanjite vatru. Kuvajte ih oko dva sata sve dok ne postanu mekane. Kada se prohlade, presecite ih napola i uklonite semenke iz njih. Stavite ih u blender i mutite dok ne dobijete kašu. Prvo mikserom umutite jaja, otopljen puter i obe vrste šećera. Dodajte kiselu pavlaku i na kraju lešnike i prašak za pecivo. Okrugli kalup za torte podmažite puterom i pobrašnite pa preručite smesu u njega. Pecite 40 minuta na 180 stepeni. Čokoladu otopite na pari pa prelijte preko torte.

Komentari (0)

Loading