UBERITE SAMI LEKOVITE BILJKE Pomoćiće vam u lečenju brojnih zdravstvenih problema
Foto: Shutterstock

Evo nekih biljaka koje možete da sakupite u maju:

Kopriva: Dokazano je da bogata vitaminima i mineralima.Jača imunitet, leči anemiju, čuva zdravlje kostiju i zuba, pomaže kod artritisa.Odlična je za čorbu, salatu ili čaj.

Majčina dušica:Njena eterična ulja deluju protiv gljivica i bakterija (stafilokoka, ešerihija, enterokoka, pseudomonas).Pomaže u lečenju bolesti disajnih organa, migrene.Čaj se u narodu koristi za odvikavanje od alkohola, jer osoba gubi želju za njim i ima mučninu kada pije.

Kamilica: Pored lečenja gasova i nadimanja stomaka, umiruje nerve i pomaže da brže zaspite ako patite od nesanice, leči prehladu i bol u grlu, pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Maslačak: Čaj od korena ove biljke pomaže u lečenju urinarnih infekcija, izbacivanju štetnih materija iz organizma, kod upale žučne kese i razbijanju kamena u žuči.

Jagorčevina: Zovu je lekom za pluća.Čaj i sirup od ove biljke pomažu izbacivanje šlajma, leče kašalj i bronhitis.Lekoviti napici se prave od korena i cveta.

Kada i kako?

Biljke koje imaju cvetove i lišće beru se po najjačem suncu, a koren predveče, jer je tada najveća koncentracija lekovitih sastojaka.Odvojeno ih sušite.Čaj se pravi od jedne ravne kašike suvog bilja i šolje prokuvale vode.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading