Višenamenska namirnica: Brašno iskoristite za pripremu hrane, kao suvi šampon, lepak i još mnogo toga
Foto: Pixbay

U nastavku vam predočavamo još delotvornih primena brašna u domaćinstvu…

Služi kao suvi šampon

Malo brašna možete iskoristiti da biste očistili kosu, odnosno upili višak masnoće. Nanesite brašno na koren kose pomoću mekane četke za šminkanje. Pustite da brašno odstoji 30 minuta, zatim ga istresite ili očešljajte kosu. Najbolje je da ovo činite u kadi ili tuš kabini, da biste izbegli nered u kupatilu. Brašno će upiti višak ulja s kose i ona će nakon ovog tretmana izgledati svežije.

Pomoć protiv plikova i žuljeva

Da biste se brže rešili plikova, pomešajte malo brašna i meda. Prekrijte flasterom i ostavite da deluje preko noći. Ujutro isperite i plik bi trebalo znatno da se smanji, zahvaljujući umirujućem delovanju meda i brašnu, koje će da ga isuši, budući da izvlači masnoću.

Odbija mrave

Poznato je da so odbija mrave, no slično dejstvo ima I brašno. Zato – uočite li mrave negde u kući, pospite to područje brašnom. Mravi ne vole praškastu strukturu ni ukus brašna, pa će ubuduće da izbegavaju to područje vašeg doma.

Napravite domaći lepak

Pomešajte brašno i vodu u jednakoj razmeri I mešajte dok ne postane glatko. Smesa bi trebalo da bude kao za palačinke. Prelijte je u lonac i zahrevajte na srednjoj temperaturi. Mešajte konstartno dok ne proključa, pa onda skinite sa ringle. Pustite da se ohladi. Smesu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i koristite je česticom za slikanje.

Starim kartama dajte novi sjaj

Stari špil karata možete osvežiti brašnom. Stavite karte u vrećicu napunjenu brašno, zatvorite i dobro protresite kako bi prekrilo sve karte. Brašno će upiti nečistoće poput vlage i masnoća i biće ih lakše ukloniti čistom, suvom krpicom.

Daje posuđu sjaj

Nakon čišćenja uređaja od nerđajućeg čelika, možete upotrebiti malo brašna kako biste ih ispolirali. Samo pospite brašni na čistu suvu tkaninu i izglancajte aparate kako bi zablistali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading