POPIJTE ČAJ I OSTAVITE CIGARETE: Posle nekoliko čaša miris duvanskog dima postaje odbojan i neugodan
Foto: Shutterstock

Biljka valerijana se u Srbiji najčešće koristi zbog umirujućeg dejstva, ali mnogi ne znaju da ima mnogo više lekovitih svojstava. U Rusiji je koriste protiv nesanice, razdražljivosti, glavobolje, za ublažavanje astme, visokog krvnog pritiska, za opuštanje grčeva u mišićima, a odlični rezultati su postignuti kod odvikavanja od pušenja i ostalih bolesti zavisnosti.

U Rusiji ovu biljku preporučuju i osobama koje pate od hipohondrije i histerije. Valerijana suzbija strah, lupanje srca i teskobu u grudima koji se javljaju u menopauzi ili posle pretrpljenog šoka.

Mnogi su uspeli da ostave cigarete tako što su svakodnevno pili čaj od valerijane. Naime, čaj od valerijane čini da organizmu miris duvanskog dima postane odbojan i neugodan. Okoreli pušači uz pomoć valerijane prilikom odvikavanja ne osećaju veliku napetost i nesigurnost.

RECEPT ZA ČAJ

Mala kašika korena se prelije sa dva decilitra ključale vode i posle pet minuta procedi. Preporučena dnevna doza je dve-tri šolje u toku dana, a jedna obavezno uveče, pola sata pre spavanja.

NAPOMENA

Pošto valerijana ima jako sedativno dejstvo, ne sme se koristiti sa drugim biljkama sličnog uticaja, niti u kombinaciji sa lekovima za smirenje. Posle tri nedelje upotrebe valerijane pravi se pauza, da ne bi došlo do ispoljavanja neželjenih efekata kao što su mučnina, glavobolja ili uznemirenost. Valerijana se ne daje trudnicama i deci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading