AMERIČKI SLATKIŠ NA BALKANSKI NAČIN Prava pita sa jabukama, sočno i hrskavo zadovoljstvo
Foto: Youtube/Printscreen

FIL:
1.7kg jabuka
150g smeđeg šećera
1/4 kašičice soli
2 kašičice cimeta
1/2 kašičice muskatnog oraščića
2 kašike gustina
FIL II:
45ml vode
1.5 kašike gustina
30g putera
KORA:
375g brašna
1/4 kašičice soli
250g hladnog putera
125ml ledeno hladne vode ili sajdera od jabuke
PREMAZ:
1 jaje

Priprema:

Oguliti i očistiti jabuke, iseći na četvrtine, pa onda poprečno na listiće. Isečene jabuke izmešati sa smeđim šećerom, cimetom, oraščićem, solju i 2 kašike gustina, pa ostaviti da odstoji oko 30-45 minuta.

U međuvremenu izmešati brašno, so, puter isečen na kockice, najbolje u multipraktiku (ili puter utisnuti u brašno viljuškom). Kada se naprave mrvice, dodati ledenu vodu ili sajder i kratko procesirati, da se formira testo (prekinuti čim se formira grudva, testo ne treba da bude jednolično) Formirano testo spljoštiti u disk, uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider.

AMERIČKI SLATKIŠ NA BALKANSKI NAČIN Prava pita sa jabukama, sočno i hrskavo zadovoljstvo

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Nakon isteklog vremena tokom kog se jabuke odmaraju, izručiti ih u đevđir ili sličnu cediljku, koju treba postaviti iznad činije, kako bi se sakupio sok koji jabuke ispuste. Ostaviti tako da se jabuke cede 15-20 minuta.

Sok koji jabuke ispuste izmešati sa vodom i 1.5 kašikom gustina, pa zagrevati do ključanja. Kratko kuvati uz stalno mešanje, dok se fil ne zgusne. Skloniti sa ringle, dodati puter, pa mešati da se sasvim istopi. Jabuke vratiti u činiju, pa sjediniti sa skuvanim filom i dobro izmešati.

Od ohlađenog testa odvojiti 2/3 pa razviti u krug dovoljno veliki da se prekrije dno i zidovi dubokog okruglog kalupa prečnika 20cm (kod mene je to 32cm), a da ivice testa prelaze preko ivica. Razvijenu koru prebaciti u brašnom blago posut kalup, prekriti dno i stranice, poravnati i ostaviti testo da visi preko ivica.

Preko pripremljene kore izručiti pripremljen fil i poravnati.

Ostatak testa razviti u krug kako bi se prekrile jabuke i testo malo ostalo da visi preko ivica. Pritisnuti preko ivica donje kore da se lepo zalepi zaptije i iseći višak.

Premazati gornju koru umućenim jajetom. Napraviti zareze na sredini pite, kako bi para izlazila napolje. Od viška testa nastalog isecanjem ivica se mogu napraviti oblici i zalepiti preko gornje kore. Isto tako, iz gornje kore se mogu iseći neki oblici pre postavljanja preko jabuka, pa se mogu zalepiti preko kore i takođe premazati jajetom.

Pitu peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 55-60 minuta.

Pitu ohladiti pre sečenja (kako bi isečeno parče zadržalo oblik) Servirati samostalno ili uz kuglu sladoleda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading