Kralj Čarls
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Britanski monarh se, prvi put posle vesti da boluje od raka prostate, pojavio na „dužem“ sastanku i to povodom predstavljanja novčanica sa njegovim likom.

U Bakingemskoj palati kralj Čarls je ugostio predstavnike Banke Engleske koji su mu uručili prvu seriju novčanica od 5, 10, 20 i 50 funti sa njegovim portretom na prednjoj strani. Tom prilikom, monarh se prvo izvinio što malo kasni, uz obrazloženje da je zbog ovog događaja prekinuo uskršnji „raspust“. Potom je priznao da nije znao da je on tek drugi britanski vladar čiji se lik našao na funti - čast da bude prvi pripala je njegovoj majci, pokojnoj kraljici Elizabeti Drugoj, čiji portret se od 1960. godine nalazi na novčanicama.

kralj Čarls

Profimedia

 

- Ove novčanice su veoma lepo dizajnirane. Baš su elegantne - izjavio je kralj, a preneo BBC kada  mu je guverner Banke Engleske Endrju Bejli poklonio prve štampane novčanice, sa serijskim brojem 00001, dok će sve ostale biti u opticaju od 5. juna.

Taj, za britansku monarhiju, istorijski trenutak, ovekovečili su fotografi. Ali, drugi i po mnogima važniji jubilej - 19. godišnjica braka sa Kamilom, protekao je bez svedoka. Kako su saopštili iz Bakingemske palate, kralj i kraljica su ga proslavili u četiri oka.

kralj Čarls

Profimedia

 

Iz palate su naglasili da je taj događaj „obojen tugom“ jer su istog dana obeležene tri godine od smrti njegovog oca princa Filipa, koji je preminuo dva meseca pre 100. rođendana.

Bila bi zadovoljna da je ostala njegova ljubavnica

Bivši sekretar za štampu kraljice Elizabete II Čarls Enson istakao je za britanske medije da je odnos Čarlsa i Kamile u početku bio vrlo delikatna tema.

- Čarls je uvek bio pokretač njihove veze. Ona je bila srećna životom na selu, sa svojom decom, i bila bi zadovoljna da je ostala njegova ljubavnica. Ali, za Čarlsa nije bilo dileme, morao je da je ima - naveo je Enson.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading