Otac Predrag Popović
Foto: Printscreen/Printscreen

Danas je kao što je svima poznato Prvi maj koji se tradicionalno godinama obeležava kao praznik rada, koji se slavi neradno. Mnogo će ljudi danas dan provesti napolju sa prijatljima i porodicom, uz velike količine mesa sa roštilja, alkoholom i muzikom.

roštilj

Foto: Shutterstock

 

Međutim, danas je i Velika sreda, koji se obeležava u toku poslednje nedelje posta koja je i najstrožija jer se u toku nje dogodilo stradanje Isusovo kao i vaskrsnuće.

Pravoslavni sveštenik otac Predrag Popović oštro je osudio to što će danas mnogi neće ispoštovati običaje za Veliku sredu.

- Danas je Velika sreda, a neki se naprave pametni pa kažu: "Mi ćemo da roštiljamo ribu", ne možeš da roštiljaš ribu, na Veliku nedelju. nema ribe na Veliku nedelju, to je jedina nedelja u godini koja je cela na postu. Ti ćeš na dan kada budeš morao da budeš u crkvi da čuješ šta su mu uradili, kada su Hrista uhapsili, kada je bio sa svojim učenicima, kada je bio na Tajnoj večeri, kada su ga predali, sudili mu, pljuvali, znači, Velika sreda, Veliki četvrtak, Veliki petak, ti ćeš da roštiljaš sa svojim drugarima, ribu. Jedi onda meso slobodno. Ako si izašao da roštiljaš na Veliku nedelju, onda jedi meso slobodno. Nije ti tu tada mesto i mnogi će se svoje vere odreći zarad roštilja. Moto i logo tog 1. maja je: "Prodao si veru za večeru". To je tačka, ne možete da roštiljate na 1.maj - poručio je otac Peđa.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading