Prva posebna sednica Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu
Foto: Tanjug/TANJUG PRINTSCREEN

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić sazvala je za danas posebnu sednicu na čijem dnevnom redu je izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade Srbije.

 

 

 

Srbija je pravna država

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će se zalagati za pravnu državu, za veće kažnjavanje onih koji čine zločine i veću brigu prema žrtvama zločina, naglasivši da je Srbija pravna država koja svojim građanima obezbeđuje pravo, pravdu i sigurnost i u kojoj zločini neće moći da se isplate.

"Pravda drži zemlju i gradove. Ovo je nasušna misao koja nam uvek mora biti zvezda vodilja koja će nas inspirisati da se žrtvujemo, ali i učiniti da pobeđujemo kako bismo svom narodu obezbedili pravo, pravdu i bezbednost", rekao je Vučević izlažući ekspoze u Skupštini Srbije.

On je istakao da svi znamo da je sudska grana vlasti nezavisna od preostale dve, izvršne i zakonodavne, ali da isto tako mora biti jasno da je na nosiocima sudskih funkcija velika odgovornost.

"Oni moraju u svojim presudama uvek uzimati u obzir opšti interes, tako i interes oštećenog, čega nam je neretko nedostajalo i zbog čega su građani sa pravom dizali glas i postavljali pitanja", naglasio je Vučević.

On je podsetio da je skupštinska većina 2019. godine donele izmene Krivičnog zakonika, kojim je u naš pravni sistem vraćena kazna doživotnog zatvora bez prava na uslovni otpust.

"Izmenama iz te godine uvećani su brojni posebni minimumi, kada je reč o kaznama zatvora za različita krivična dela. Da nije bilo tako, bojim se da mnogi ne bi osetili mač pravde, koji uvek mora stajati u ruci nosioca pravosudne vlasti. Ne da bi se bilo ko ugnjetavao, već naprotiv, da bi se ugnjeteni zaštitili i da bi se ukazalo neophodno zadovoljenje u vidu izrečene kazne onima koji su im naneli zlo", rekao je Vučević.

Dodao je da bez straha od pravične kazne neće biti ni uzdržavanja kod onih koji su delikatima skloni i koji bi nasiljem da postignu sve ono što ne mogu radom ili blagim delovanjem.

"Zato i stručno-pravna javnost mora imati više sluha za one koji su ugnjeteni, za one koji su povređeni i za one koji se smatraju nedovoljno zaštićeni", naglasio je Vučević.

Istakao je da, kao advokat, zna sa kakvim se problemima suočavaju advokati, tužioci i sudije, ali i naglasio da je siguran da imamo kvalitetne i čestite ljude u sudovima.

"Želim da i oni znaju da će u meni uvek imati čoveka koji će biti spreman da ih sasluša, da im pomogne da uradi ono što je posao izvršne vlasti. Da omogućava uslove za nesmetan rad i delovanje od kojeg će korist imati čitava država, jer će narod videti da živi u pravnoj državi i da ovde zločini nikada neće moći da se isplate", rekao je Vučević.

Dodao je da je sudstvo nezavisno, a tužilaštvo samostalno u svom radu i da tako i treba da bude, ali da to ne znači da je bilo ko neodgovoran za svoj rad.

"Svi smo konačnici odgovorni narodu, jer zbog naroda i radimo, a od naroda i dobijamo platu. I nije to samo pitanje puko profesionalizma. Reč je o istinskom i dubinskom rodoljublju, jer imali išta svetije od pravde. Kakva je uopšte smisao postojanja države u kojoj nema pravde? Srbija jeste zemlja pravičnih ljudi i jeste pravna država. Tako će biti i ubuduće", poručio je manadatar.

On je posebno naglasio da država mora da bude uvek budna, beskompromisna i oštra u zaštiti žena.

"Žene će u Srbiji imati ista prava i iste početne pozicije kao i muškarci", rekao je Vučević.

Takođe, on je istakao da stvaramo društvo jednakih u pravdi, jednakih u pristupu i društvo jednakih šansi.

"I u tom društvu nema, nije bilo i neće biti mesta za bilo kakvu vrstu verske, rasne, nacionalne ili etničke netrpeljivosti. Braniću pravo pripadnika svake nacionalnosti da slobodno koristi svoj jezik, svoje pismo, da ispoveda svoju veru, čuva svoju tradiciju, običaj i kulturu i izjašnjava se kako on to želi, bez ikakvog straha ili bilo kakve primisli da bi zbog toga na bilo koji način mogao biti diskriminisan", poručio je Vučević.

14.08 Jačamo odbrambenu industriju

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da će ciljevi vlade koju će on predvoditi u oblasti odbrane i bezbednosti u narednom periodu biti jačanje odbrambene industrije i unapređenje razvoja vojske, kao i poboljšanje standarda profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.

Vučević je rekao da će biti predloženo služenje vojnog roka od četiri meseca i da će se donošenje odluke o ponovnom aktiviranju obaveze služenja vojnog roka pozitivno odraziti na jačanju ratnih organizacionih kapaciteta i popunjavanje rezervnog sastava vojske.

"Biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka u periodu od najviše do četiri meseca. Za to vreme mogli bismo da dobijemo obučenog vojnika i svakako bezbedniju i sigurniju državu", rekao je Vučević.

Naglasio je da vraćanje obaveznog služenja vojnog roka nije priprema za rat, već da je to priprema da se sačuva država, kako bi Srbija imala generacije koje znaju da brane svoju zemlju, porodice, majke, očeve, supruge i decu.

"Uvođenje obaveze služenja vojnog roka je od koristi za celu državu, za celo društvo i za sve koji će sutra služiti vojni rok, jer će se sigurno bolje osećati i biti na ponos cele otadžbine i njihovih porodica", rekao je Vučević.

On je rekao da su stub nacionalne bezbednosti naše zemlje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, koji su u prethodnoj, izuzetnoj teškoj godini pokazali visok novi nivo spremnosti i sposobnosti, da u kratkom vremenu stave na raspolaganje sve kapacitete za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.

On je dodao da je zahvaljujući velikim ulaganjima države, Vojska Srbije održala i značajno unapredila svoju operativnu sposobnost, a Ministarstvo odbrane uspešno pripremilo i organizovalo sve subjekte od značaja za odbranu zemlje.

"Ministarstvo odbrane je značajno doprinelo i konsolidaciji domaće odbrambene industrije, a namenska industrija je postala jedan od motora razvoja industrije i sveukupne privrede Srbije", naglasio je Vučević.

Vučević je dodao da je Srbija često opredeljena za mir, jačanje i stvaranje partnerskih odnosa sa svim zemljama, ali da je u današnjem vrlo složenom geopolitičkom okruženju, neophodno pojačati odbrambene kapacitete.

"Prepoznajući značaj sposobnosti prihvatanja i kapitalizacije novih tehnologija, buduća vlada će nastaviti sa intenzivnim ulaganjem u Vojsku Srbije", rekao je Vučević.

Naglasio je da će nova vlada preduzeti aktivnosti za izradu novih strategijskih dokumenata i planiranju razvoja sistema odbrane.

"Novi dugoročni plan razvoja sistema odbrane Srbije daće ambicioznu, ali i realističnu viziju Vojske Srbije koja ima visok kredibilitet da zaštiti i odbrani interese Republike Srbije i učestvuje u izgradnji mira u svetu", rekao je on.

Dodao je da će taj dokument predstavljati vodič za razvoj optimalnih, delotvornih i održivih vojnih sposobnosti za izvođenje sveobuhvatnih dejstava do polovine naredne decenije.

"Posebna pažnja u narednom periodu biće posvećena primeni koncepta totalne odbrane koji je usvojen prošle godine u cilju stvaranja neophodnih uslova za integralno angažovanje svih subjekata sistema odbrane i oslanjanja na sopstvene snage i potencijale povećanje broja građana obučenih za odbranu zemlje - pri čemu služenje vojnog roka sa oružjem predstavlja najznačajniji i najpotpuniji oblik pripreme građana za odbranu", rekao je Vučević.

Vučević je istakao da će Srbija ostati posvećena izgradnji mira u svetu kroz angažovanje svojih kapaciteta u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije, čime, kako je naglasio, pokazuje da je aktivan činilac u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti, potvrđuje sopstveni ugled i jača poverenje u Vojsku Srbije u međunarodnom okruženju, kao i vlastite odbrambene kapacitete i nacionalnu bezbednost.

"Politika odbrane biće čvrsto usmerena na unapređenje odbrambene saradnje, prvenstveno u neposrednom okruženju, kroz učešće u regionalnim inicijativama koja imaju značaj za jačanje poverenja, a time i uticaj na mir i stabilnost", rekao je Vučević.

On je ocenio da je jedan pokazatelja dobrog rada vlade u prethodnom periodu konstantan uspeh Srbije na listi "Global Firepower", gde je u poslednje dve godine zabeležen napredak od pet pozicija, a tokom poslednjih sedam godina pomak od čak 33 mesta.

"Odbrambena politika buduće vlade obezbediće da se ovaj pozitivan trend nastavi i Republika Srbija bolje pozicionira u globalnoj vojnoj areni", ocenio je Vučević.

Dodao je da su privredna društva iz grupacija odbrambene industrije Srbije u poslednjih nekoliko godina uspela da samostalno investiraju značajna sredstva u revitalizaciju, modernizaciju i unapređenje dela svojih proizvodnih kapaciteta.

"Tokom 2023. godine obezbeđen je potsticaj preduzećima odbrambene industrije Srbije u vidu investicionog programa za unapređenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta od vrednosti od 11,6 milijarde dinara, a novi investicioni program planiran je u narednom periodu s obzirom na povećani obim potražnje za proizvodima naše namenske industrije na domaćem i svetskom tržištu", rekao je Vučević.

Vučević je ocenio da je ulaganje u razvoj novih tehnologija dovelo do porasta proizvodnje savremenih sredstava.

"Uvode se novi tipovi naoružanja sa boljim karakteristikama koji su konkurentniji i profitabilniji na svetskom tržištu, što je naročito bitno sa pozicije očekivanih kompleksnih uslova izvoza i poslovanja uzrokovanim novim izazovima, rizicima i pretnjama", rekao je Vučević.

Dodao je da je zahvaljujući povećanim sposobnostima i naporima Vojno-tehničkog instituta i odbrambene industrije Srbije, od oktobra 2022. godine u arsenal Vojske Srbije uvedeno 57 novih tipova naoružanja, čime je nastavljen kontinuitet višestrukog, ubrzanog razvoja naoružanja vojne opreme tokom poslednjih 10 godina.

"Vojsci je u istom periodu iz preduzeća odbrambene industrije Srbije isporučeno više od 100 složenih borbenih sistema i tehnike, novoproizvedenih i modernizovanih, više hiljada streljačkog naoružanja nove generacije, više stotina savremenih optičkih i optoelektronskih nišanskih izviđačkih sistema, velika količina municije poboljšanih karakteristika raznih kalibara i više hiljada kompleta zaštitno-balističke, telekomunikacione i razne druge opreme, kao i više hiljada terenskih uniformnih čizama", rekao je Vučević.

Naglasio je da su infrastrukturni projekti bili usmereni na izgradnju objekata za smeštaj, održavanje, nabavljene tehnike, a da su intenzivirani i radovi na izgradnji objekata predviđenih za razmeštaj novoformiranih jedinica.

"Prema zaključenim ugovorima sa preduzećima odbrambene industrije Srbije, finansirana je proizvodnja i modernizacija preko 270 složenih borbenih sistema oblasta i artiljerije, PVO sistemi, oklopnih vozila, komando-izviđačkih i terenskih vozila, robotizovanih vazduhoplovnih i zemaljskih platformi, modernizovanih aviona kao i dodatne količine novog streljačkog naoružanja sa savremenim optičkim nišanima i municije poboljšanih karakteristika raznih kalibara, čija isporuka je u toku", rekao je Vučević.

Vučević je istakao i da su u toku ubrzane aktivnosti na razvoju i proizvodnji više vrsta dronova, koje će, kako je naglasio, osim izviđačkih moći da realizuju i složene borbene zadatke.

"Sa novonabavljenim sistemima bespilotnih letelica, kao i onima koji se trenutno nalaze u serijskoj proizvodnji u Srbiji, stvorene su sposobnosti jedinstvene u regionu, a u pojedinim segmentima se možemo meriti i sa drugim, mnogo većim zemljama", ocenio je Vučević.

Naglasio je da su pomenute nabavke naoružanja vojne opreme kako od domaće industrije, tako i iz inostranstva, višestruko uvećale sposobnosti vojske i omogućuju da premosti višedecenijsko zaostajanje u odnosu na okruženje.

"U skladu sa direktivama i smernicama predsednika Republike (Aleksandra Vučića) za razvoj operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije, u narednom periodu je za potrebe dodatnog jačanja opremanja vojske planirano zaključenje ugovora i sukcesivne isporuke još 850 složenih borbenih sistema iz domaće i odbrambene industrije, novoproizvedenih i modernizovanih, do kraja 2027. godine", rekao je Vučević.

Kako je rekao, da bi se to ostvarilo, kao prvi korak planirana je realizacija projekta P300 za opremanje Vojske Srbije sistemima naoružanja iz domaće industrije, kod kojih je završen razvoj i uspostavljena serijska proizvodnja kako bi se na najbrži način dodate količine naoružanja isporučile vojsci.

"U okviru ovog projekta pripremljen je predlog trećeg investicionog ciklusa, čiji fokus je na razvoju novih tehnologija i povećanju sposobnosti fabrika, namenske industrije i remontnih zavoda za proizvodnju novih, kao i remontnih modernizacija postojećih sredstava naoružanja vojne opreme", rekao je Vučević.

On je istakao i da će se nastaviti i opremanje vojske modernizovanim tankovima i borbenim vozilima pešadije, sistemima klasične i raketne artiljerije, domaćim i uvoznim sistemima PVO, novim i modernizovanim radarima.

"U skladu sa izgradnjom strategije robotizacije Vojske Srbije, posebna pažnja biće posvećena bespilotnim vazduhoplovnim i zemaljskim platformama. Realizovaće se opremanje kiler donovima taktičkog i operativnog radjusa, naoružanim i izviđačkim donovima i bespilotnim letelicama i zemaljskim platformama", istakao je Vučević.

13.50 Vučević: Čuvaćemo dobre odnose sa susedima

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević poručio je danas da će njegova vlada biti vlada kontinuiteta i da će održavati dobre odnose sa svim susedima, kao i da će njena politika biti politika mira.

Izlažući ekspoze u Skupštini Srbije, Vučević je istakao da je Srbija, posle Nemačke, jedina država u Evropi koja se graniči sa toliko suseda, što je po mnogo čemu određuje.

"Više od svega nam je potrebna ideja novog, nacionalnog optimizma, 21. vek za Srbe mora biti vek pobeda, vek rađanja i vek mira. Mi Srbi smo preskupo platili svoju slobodu. U prošlom veku smo izgubili milione života, u pretprošlom smo ginuli gotovo u svakoj generaciji. Pa to su rane koje ne bi mogle da zacele ni daleko brojniji narodi. Zato naša politika mora biti politika mira", poručio je Vučević.

Dodao je da može jedan svetski sukob da prođe bez nas, Srba, jer, kako je rekao, niti smo zavadili velike, niti ih možemo miriti i nikada više nećemo da stradamo za tuđi račun i u tuđem interesu.

"Podosta smo toga u našoj prošlosti imali i siguran sam da je ova generacija političara svesna tog iskustva. Srbija mora sačuvati svoju biološku masu, a to je nemoguće ukoliko svakih nekoliko decenija stradamo i to je tako bolno, kao da smo zaključani u nekoj antičkoj tragediji", naglasio je Vučević.

Govoreći o susednim zemljlama, Vučević je rekao da je Crna Gora država koja kroz istoriju nije imala nikog bližeg od Srbije i nema razloga da tako ne bude ponovo.

"Iza nas su godine veštački kreiranih podela, a ispred nas su dani zajedničke pobede", poručio je Vučević i dodao da Srbija nikada nije, niti će osporavati crnogorsku državnost.

"To su podmetanja onih koji ne žele da vide slogu Beograda i Podgorice. Mi ćemo uvek insistirati na poštovanju prava srpskog naroda i srpske crkve u Crnoj Gori u skladu sa evropskim standardima, kao što to radimo i u komunikaciji sa drugim državama", naglasio je mandatar.

Dodao je da veruje da će odnosi između naše dve zemlje ići samo uzlaznom putanjom.

Govoreći o BiH, istakao je da je to država tri konstitutivna naroda, među kojima je srpski.

"To je država čiji integritet mi poštujemo i koji nikada nismo doveli u pitanje. Niti ćemo to činiti. Svako će uvek u Srbiji imati sagovornika ukoliko želi da radi na jačanju dejtonske BiH. Države u kojoj će se poštovati slovo, a ne proizvoljni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Država u kojoj će Republika Srpska moći da ostvaruje sva ona prava koja sleduju i koje srpski narod želi da ostvare", poručio je Vučević.

Dodao je da nam niko ne može zabraniti da volimo Republiku Srpsku, niti nametnuti krivicu i stigmu genocidnog naroda.

"Nikada više Drina neće biti reka na kojoj se uspostavlja embargo Srba protiv Srba. Republiku Srpsku ćemo pomagati, štititi i voleti kao niko drugi i kao nikoga drugog, svidelo se to nekom u međunarodnoj zajednici ili ne", istakao je mandatar.

On je naglasio da duboko veruje da je istorijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć i da Bošnjacima želi sve najbolje.

"Ne mislim da je moguće, a ni da je potrebno graditi nekakve nove saveze po ugledu na tvorevine koje nisu izdržale test vremena, poput Jugoslavije ili raznih balkanskih saveza. Izvući pouke je jedno, ali živeti u prošlosti je nešto sasvim drugo. Ja želim da srpski narod gleda u budućnost i okrene se pobedama", rekao je Vučević.

Istakao je da je Hrvatska država s kojom imamo kompleksno istorijsko nasleđe.

"Svesni smo brojnih izazova koji stoje na putu poravka naših međusobnih odnosa. Niko ne treba da očekuje da ćemo zarad popravljanja relacija sa Zagrebom odustati od svog prava na istinu, tugu i pravdu. Ukoliko to druga strana iskreno želi, neka zna. Mi da razgovaramo uvek hoćemo. Mi da popravljamo odnose želimo. A ukoliko bude obostrane volje, verujem da to i možemo", rekao je Vučević.

Naglasio je da će Srbija uvek pomagati Srbe u Hrvatskoj ne samo finansijski, nego i kulturno i tako onemogućiti njihovu asimilaciju i nestanak tog mnogostradalnog dela našeg naroda.

Prva posebna sednica Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu

TANJUG PRINTSCREEN

 

 

 

"Srbija mora da traži prijatelje. Od postojećih izazova da pravi prilike, od manje naklonjenih subjekata da pravi prijatelje, a od prijatelja saveznike. Znam da to nije lako", ocenio je mandatar.

Što se tiče Severne Makedonije, istakao je da je to država koja u Srbiji uvek može pronaći partnera, ali i više od toga.

"Srbi i Makedonci više nemaju ni jednu temu koja nas udaljava. Ne postoji ni jedno pitanje oko koga bi se mogli razdvojiti, odnosno gde bi moglo biti poseban razdor. Projekat Otvorenog Balkana nas je dodatno zbližio, a razrešenje crkvenog spora uklonilo i poslednju prepreku na putu izgradnje međusobnog poverenja i zajedničkog rada kakav nije viđen od raspada bivše Jugoslavije", smatra Vučević.

Za Albaniju je rekao da je država sa kojom smo kroz projekat Otvorenog Balkana verovatno uspeli da dosegnemo maksimum odnosa u zadatim okolnostima.

"Nastojaću da se taj nivo održi i u narednom periodu. Znam da se Albanija i Srbija verovatno nikada neće složiti kada je reč o statusu Kosova i Metohije, ali isto tako verujem da možemo imati zajedničke interese", rekao je Vučević.

Govoreći o odnosima sa Mađarskom, Vučević je rekao da smo zahvaljujući viziji i jasnoj politici našeg državnog rukovodstva uspeli mnogo toga što je nekada delovalo nemoguće.

"Jedan od takvih podviga bio je kreiranje u istoriji nikad boljih odnosa sa Mađarskom. Mađarska danas nije samo partner, ona je saveznik. Srbi i Mađari nikada u istoriji nisu bili bliže da se međusobno nazivaju braćom, nego što su to danas. Koliko je to važno, najbolje znaju i Srbi i Mađari u severnoj srpskoj pokrajini u Vojvodini", rekao je Vučević.

Naglasio je da će Srbija i Mađarska biti primer svima u ratom zahvaćenoj Evropi kako se istorijske razlike mogu ostaviti po strani i zajedno koračati u budućnost.

Što se tiče Rumunije, mandatar je naglasio da je to jedina država sa kojom nikada nismo bili u nikakvom sukobu.

"Ne zaboravimo to da je Rumunija uz Bosnu i Hercegovinu naš jedini sused, koji uprkos brojnim pritiscima nije priznao nelegalnu i jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova", poručio je Vučević.

Za Bugarska je rekao da je država koja po mnogu čemu liči na Srbiju.

"Bili smo u našoj zajedničkoj prošlosti neretko i na istim, ali i na suprostavljenim stranama. Moramo zajedno da spojimo snage kako bismo prevazišle one traume, koje sigurno i dalje postoje kod oba naroda zbog brojnih sukoba i koji su neretko bili inicirani voljom trećih strana. Moramo, jer je to u interesu i srpskih i bugarskih generacija koje tek dolaze", zaključio je Vučevih.

Prva posebna sednica Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu

TANJUG PRINTSCREEN

 

 

13.55 Dijalog Beograd - Priština

Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom ako iz tog procesa može da proistekne išta produktivno što bi doprinelo miru i stabilnosti u regionu, rekao je mandatar Vučević, iznoseći svoj ekspoze.

- Ali, međunarodna zajednica glasnom tišinom povodom Kurtijevog nasilja i progona Srba dijalog pretvorila u okvir za legalizaciju jednostranih i protivpravnih poteza Prištine, rekao je on.

13.50 Vučević: Čuvaćemo dobre odnose sa susedima

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević poručio je danas da će njegova vlada biti vlada kontinuiteta i da će održavati dobre odnose sa svim susedima, kao i da će njena politika biti politika mira.

Izlažući ekspoze u Skupštini Srbije, Vučević je istakao da je Srbija, posle Nemačke, jedina država u Evropi koja se graniči sa toliko suseda, što je po mnogo čemu određuje.

"Više od svega nam je potrebna ideja novog, nacionalnog optimizma, 21. vek za Srbe mora biti vek pobeda, vek rađanja i vek mira. Mi Srbi smo preskupo platili svoju slobodu. U prošlom veku smo izgubili milione života, u pretprošlom smo ginuli gotovo u svakoj generaciji. Pa to su rane koje ne bi mogle da zacele ni daleko brojniji narodi. Zato naša politika mora biti politika mira", poručio je Vučević.

Dodao je da može jedan svetski sukob da prođe bez nas, Srba, jer, kako je rekao, niti smo zavadili velike, niti ih možemo miriti i nikada više nećemo da stradamo za tuđi račun i u tuđem interesu.

"Podosta smo toga u našoj prošlosti imali i siguran sam da je ova generacija političara svesna tog iskustva. Srbija mora sačuvati svoju biološku masu, a to je nemoguće ukoliko svakih nekoliko decenija stradamo i to je tako bolno, kao da smo zaključani u nekoj antičkoj tragediji", naglasio je Vučević.

Prva posebna sednica Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu

TANJUG PRINTSCREEN

 

 

Govoreći o susednim zemljlama, Vučević je rekao da je Crna Gora država koja kroz istoriju nije imala nikog bližeg od Srbije i nema razloga da tako ne bude ponovo.

"Iza nas su godine veštački kreiranih podela, a ispred nas su dani zajedničke pobede", poručio je Vučević i dodao da Srbija nikada nije, niti će osporavati crnogorsku državnost.

"To su podmetanja onih koji ne žele da vide slogu Beograda i Podgorice. Mi ćemo uvek insistirati na poštovanju prava srpskog naroda i srpske crkve u Crnoj Gori u skladu sa evropskim standardima, kao što to radimo i u komunikaciji sa drugim državama", naglasio je mandatar.

Dodao je da veruje da će odnosi između naše dve zemlje ići samo uzlaznom putanjom.

Govoreći o BiH, istakao je da je to država tri konstitutivna naroda, među kojima je srpski.

"To je država čiji integritet mi poštujemo i koji nikada nismo doveli u pitanje. Niti ćemo to činiti. Svako će uvek u Srbiji imati sagovornika ukoliko želi da radi na jačanju dejtonske BiH. Države u kojoj će se poštovati slovo, a ne proizvoljni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Država u kojoj će Republika Srpska moći da ostvaruje sva ona prava koja sleduju i koje srpski narod želi da ostvare", poručio je Vučević.

Dodao je da nam niko ne može zabraniti da volimo Republiku Srpsku, niti nametnuti krivicu i stigmu genocidnog naroda.

Prva posebna sednica Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu

TANJUG PRINTSCREEN

 

 

"Nikada više Drina neće biti reka na kojoj se uspostavlja embargo Srba protiv Srba. Republiku Srpsku ćemo pomagati, štititi i voleti kao niko drugi i kao nikoga drugog, svidelo se to nekom u međunarodnoj zajednici ili ne", istakao je mandatar.

On je naglasio da duboko veruje da je istorijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć i da Bošnjacima želi sve najbolje.

"Ne mislim da je moguće, a ni da je potrebno graditi nekakve nove saveze po ugledu na tvorevine koje nisu izdržale test vremena, poput Jugoslavije ili raznih balkanskih saveza. Izvući pouke je jedno, ali živeti u prošlosti je nešto sasvim drugo. Ja želim da srpski narod gleda u budućnost i okrene se pobedama", rekao je Vučević.

Istakao je da je Hrvatska država s kojom imamo kompleksno istorijsko nasleđe.

"Svesni smo brojnih izazova koji stoje na putu poravka naših međusobnih odnosa. Niko ne treba da očekuje da ćemo zarad popravljanja relacija sa Zagrebom odustati od svog prava na istinu, tugu i pravdu. Ukoliko to druga strana iskreno želi, neka zna. Mi da razgovaramo uvek hoćemo. Mi da popravljamo odnose želimo. A ukoliko bude obostrane volje, verujem da to i možemo", rekao je Vučević.

Naglasio je da će Srbija uvek pomagati Srbe u Hrvatskoj ne samo finansijski, nego i kulturno i tako onemogućiti njihovu asimilaciju i nestanak tog mnogostradalnog dela našeg naroda.

"Srbija mora da traži prijatelje. Od postojećih izazova da pravi prilike, od manje naklonjenih subjekata da pravi prijatelje, a od prijatelja saveznike. Znam da to nije lako", ocenio je mandatar.

Što se tiče Severne Makedonije, istakao je da je to država koja u Srbiji uvek može pronaći partnera, ali i više od toga.

Prva posebna sednica Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu

TANJUG PRINTSCREEN

 

 

"Srbi i Makedonci više nemaju ni jednu temu koja nas udaljava. Ne postoji ni jedno pitanje oko koga bi se mogli razdvojiti, odnosno gde bi moglo biti poseban razdor. Projekat Otvorenog Balkana nas je dodatno zbližio, a razrešenje crkvenog spora uklonilo i poslednju prepreku na putu izgradnje međusobnog poverenja i zajedničkog rada kakav nije viđen od raspada bivše Jugoslavije", smatra Vučević.

Za Albaniju je rekao da je država sa kojom smo kroz projekat Otvorenog Balkana verovatno uspeli da dosegnemo maksimum odnosa u zadatim okolnostima.

"Nastojaću da se taj nivo održi i u narednom periodu. Znam da se Albanija i Srbija verovatno nikada neće složiti kada je reč o statusu Kosova i Metohije, ali isto tako verujem da možemo imati zajedničke interese", rekao je Vučević.

Govoreći o odnosima sa Mađarskom, Vučević je rekao da smo zahvaljujući viziji i jasnoj politici našeg državnog rukovodstva uspeli mnogo toga što je nekada delovalo nemoguće.

"Jedan od takvih podviga bio je kreiranje u istoriji nikad boljih odnosa sa Mađarskom. Mađarska danas nije samo partner, ona je saveznik. Srbi i Mađari nikada u istoriji nisu bili bliže da se međusobno nazivaju braćom, nego što su to danas. Koliko je to važno, najbolje znaju i Srbi i Mađari u severnoj srpskoj pokrajini u Vojvodini", rekao je Vučević.

Naglasio je da će Srbija i Mađarska biti primer svima u ratom zahvaćenoj Evropi kako se istorijske razlike mogu ostaviti po strani i zajedno koračati u budućnost.

Što se tiče Rumunije, mandatar je naglasio da je to jedina država sa kojom nikada nismo bili u nikakvom sukobu.

"Ne zaboravimo to da je Rumunija uz Bosnu i Hercegovinu naš jedini sused, koji uprkos brojnim pritiscima nije priznao nelegalnu i jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova", poručio je Vučević.

Za Bugarska je rekao da je država koja po mnogu čemu liči na Srbiju.

"Bili smo u našoj zajedničkoj prošlosti neretko i na istim, ali i na suprostavljenim stranama. Moramo zajedno da spojimo snage kako bismo prevazišle one traume, koje sigurno i dalje postoje kod oba naroda zbog brojnih sukoba i koji su neretko bili inicirani voljom trećih strana. Moramo, jer je to u interesu i srpskih i bugarskih generacija koje tek dolaze", zaključio je Vučevih.

13.16 Vučević: Naš najveći izazov biće odbrana suvereniteta

Mandatar Miloš Vučević izjavio je danas da će se ova vlada, od prvih dana svog mandata, suočiti sa ozbiljnim i dalekosežnim spoljnopolitičkim izazovima, dodajući da će u tom smislu, najveći izazov u predstojećem periodu biti, bez sumnje, odbrana suvereniteta i teritorijalne celovitosti zemlje, odnosno borba za Kosovo i Metohiju.

"Ovih dana postoji sasvim očigledna namera da se još jednom pogazi međunarodno pravo i suverenitet Srbije i da se Priština uvede u članstvo Saveta Evrope. Takvim postupanjem prema našoj zemlji se još jednom potvrdilo da nema nikakvog jedinstvenog slučaja kada je u pitanju jednostrano proglašena lažna država na prostoru naše južne pokrajine", rekao je Vučević u parlamentu.

Taj termin "jedinstveni slučaj" još od 2007. godine do danas naširoko koriste oni koji pokušavaju da nam zemlju cepaju i otimaju, rekao je Vučević.

"Postavlja se pitanje - zašto? Verujem da korišćenje reči jedinstven slučaj za Kosovo i Metohiju zapravo želi da se sakrije ono što je u njihovim normama međunarodnog prava uspostavljen čvrst princip da za Srbiju i Srbe ne važi ni jedna norma ili ni jedan princip tog njihovog međunarodnog prava. Jer samo tako i dalje mogu da se prave nevešti i da tvrde da su principijelni, iako Srbima na jednoj teritoriji osporavaju i oduzimaju isto ona prava koja priznaju i štite za sve druge narode na toj istoj ili neposredno susednoj teritoriji", rekao je Vučević.

Osim novog brutalnog kršenja međunarodnog prava, secesionisti bi prijemom u Savet Evrope bili de facto nagrađeni za progon, sistematsko obespravljivanje i tlačenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučević i dodao da su nedavno u tom pravcu načinjeni značajni koraci izjašnjavanjem unutar parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

"Nastavak rada na tom sramotnom procesu biće ne samo čin ponižavanja Srbije, već i napad protiv svih vrednosti temelja te međunarodne organizacije čije je Srbija posvećen član", rekao je Vučević.

Vučević je kazao da će Vlada Srbije biti prinuđena da adekvatno reaguje ako članstvo Prištine u Savetu Evrope postane izvesno.

"Sasvim je jasno da je u ovoj situaciji Srbija žrtva političkog odgovora, dela kolektivnog zapada na situaciju u Ukrajini, ali time se i Srbiji kao kandidatu za punopravno članstvo u EU šalju jasne poruke o perspektivama njene evrointegracije, što će vlada Srbije takođe morati da tretira kao jednu novu činjenicu", rekao je Vučević.

On je istakao da će vlada u skladu sa nedavnim dogovorom predsednika Republike i vlade u tehničkom mandatu učiniti sve da se spreči prijem samoproglašenog Kosova u članstvo Saveta Evrope, iako šanse nisu velike.

"Navodne sankcije koje povremeno Zapad uvodi Prištini samo su kozmetičke mere koje za cilj imaju fingiranje uobičajene političke ili diplomatske prakse što potvrđuje činjenica da je navodno ukorena i sankcionisana Priština u proteklih godinu dana učestvovala na svim međunarodnim forumima koje su organizovali ti što su ih kazneli", rekao je Vučević.

Podsetio je i da je Priština dobila viznu liberalizaciju, a nedavno je "kažnjena" i otvaranjem vrata za pristup u Savet Evrope.

"Imajući sve navedeno u vidu, Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom ukoliko se pokaže da iz tog procesa može da proistekne išta produktivno što bi doprinelo miru i stabilnosti u regionu", poručio je Vučević.

Vučević je podsetio da je Priština gotovo od prvog dana po dolasku Kurtija na vlast 2021. godine neprestano preduzimala eskalatorne poteze, dodajući da je tim postupcima kontinuirano vršila dobro isplanirano, sistematsko i široko rasprostranjeno nasilje protiv Srba i manje-više otvarala staza da za njih stvori nepodnošljive uslove za život.

"Činjenica da su od 2021. godine registrovana čak 494 etnički motivisana napada na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu, dok je za celih 9 godina pre Kurtijevog dolaska na vlast zabeleženo ukupno 669 takvih napada. Ove činjenice o položaju srpskog naroda čude samo podržavaoce Prištine, iako je njima samima Kurti od početka govorio da ga dijalog ne zanima, da su Srbi kriminaci i da ne može da garantuje da neće pasti krv Srba na mirnim protestima koje su držali da bi zaštitili svoja osnovna prava", rekao je Vučević.

13.03 Spoljna politika Vlade biće utemeljena na odbrani nacionalnih interesa

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da će spoljna politika vlade koju će predvoditi imati utemeljenje u odbrani nacionalnih interesa Srbije, koji podrazumevaju odbranu teritorijalnog integritet, ali i čuvanje svih razvojnih potencijala zemlje.

Vučević je to rekao u ekspozeu koji podnosi u Skupštini Srbije i dodao da su to dva lica na istoj medalji, bez kojih nema izgradnje prosperiteta i bolje budućnosti za decu Srbije i naraštaje koji dolaze.

"Posebno bih istakao značaj strateškog partnerstva Republike Srbije sa Narodom Republikom Kinom, koja će tokom ove godine biti krunisana ratifikacijom i stupanjem na snagu Sporazumom o slobodnoj trgovini, čime će našim privrednicima biti otvorena vrata velikog kineskog tržišta", rekao je Vučević.

Dodao je da je uprkos suprotnim stavovima mnogih na zapadu, za Srbiju Kina prijateljska država, partner i pouzdani saveznik u odbrani teritorijalnog integriteta, i dodao da se srpska pozicija prema politici jedne Kine neće menjati.

"Veoma se radujem skoroj poseti predsednika Sija (Đinpinga) Beogradu i siguran sam da će ona značiti novo poglavlje u razvoju čeličnog prijateljstva Srbije i Kine", rekao je Vučević.

On je naglasio i da se Srbija ne može i neće odreći prijateljstva sa Rusijom, čiji narod Srbija smatra bratskim i dodao da je isti slučaj i sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom.

"Prijateljstvo se prikazuje i dokazuje u teškim vremenima. Iako danas možda nismo u mogućnosti da u praktičnom smislu pomognemo našim ruskim prijateljima, sasvim sigurno im nećemo ničim odmoći", naglasio je Vučević.

On je dodao da je Savet za nacionalnu bezbednost Srbije dan nakon što je počeo rat u Ukrajini usvojio zaključak u 15 tačaka koji je potom potvrdila Vlada Srbije.

"Tim zaključkom je definisana principijelna pozicija Srbije. Mi smo jasno osudili napad Rusije na Ukrajinu, ali isto tako smo izrazili svoje neslaganje sa politikom sankcija protiv Ruske Federacije, kojima ne želimo i nećemo se pridružiti", rekao je Vučević.

On je istakao da Srbija neće podleći pritiscima da promeni svoju politiku prema tom ratnom sukobu i da će Vlada Srbije nastaviti sa istom politikom, budući da je ona izdržala test vremena tokom dugih 26 meseci rata.

Vučević je naglasio da su SAD svetska sila i da je u interesu Srbije da sa njima gradi što je moguće bolji odnos.

"Tamo gde postoje fundamentalna neslaganja, kao kada je reč o statusu Kosova i Metohije, mi ćemo neumorno ponavljati naš stav i nikad od njega nećemo odstupati. Radićemo koliko god je potrebno da nas naši američki partneri čuju i što je više moguće razumeju, odnosno uvažavaju naše argumente", rekao je Vučević.

Dodao je da će u onim sferama u kojima srpski i američki interesi poklapaju, Vlada raditi vredno i posvećeno na tome da stepen saradnje bude još bolji, a korist za Srbiju još veća.

"Čvrsto verujem da naši odnosi ponovo mogu biti na visokom nivou, a da period koji je otpočeo 1991. godine, oko čije interpretacije se politički verovatno nikada nećemo složiti, može napokon preći na polje istorije", rekao je Vučević.

12.56 O produženju vojnog roka

Biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka od najviše četiri meseca, za to vreme mogli bismo da dobijemo obučenog vojnika i bezbedniju i sigurniju državu, rekao je Vučević.

12.44. Vučević: Punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije.

" Punopravno članstva u EU ostaje strateški cilj Republike Srbije i vlada koju ću predvoditi nastaviće se posvećenim radom na ispunjavanju svih postojećih kriterijuma kroz provođenje reformskih procesa koji su, u krajnjoj liniji, pre svega korisni za naše građane i našu privredu", rekao je Vučević izlažući ekspoze u Skupštini Srbije.

Istakako je da, međutim, ne možemo ignorisati činjenicu da se iz godine u godinu proces pristupanja EU sve više opterećuje novim političkim kriterijumima koji ranije nisu postavljeni.

"Šta će nam bolji dokaz ovoga o čemu govorimo od toga da je Evropska komisija, ceneći naš napredak u reformskim procesima, već tri godine zaredom preporučuje otvaranje novog klastera pregovaračkih poglavlja sa našom zemljom, ali da se takva odluka blokira na sednicama Evropskog saveta. Jer Srbija ne ispunjava očekivanja pojedinih velikih i moćnih država članica", rekao je Vučević.

On je dodao da i EU treba da otvori vrata za nove članice kad prevaziđu tzv. zamor od proširenja i sprovedu unutrašnje reforme u procesu odlučivanja.

"To je nešto što se ne reflektuje samo na Srbiju, pošto vidim da su ta vrata još uvek zatvorena iza one dobre đake u našem regionu koji ispunjavaju kriterijume i nenapisana očekivanja, pa ipak ne napreduju na putu ka članstvu brže od Srbije. I verujte mi kad kažem, niko od njih i neće stupiti u članstvo EU pre nas", poručio je Vučević.

Kako je rekao, kada se pređe sa pravila koja su važila za sve, na nekakva očekivanja koja nisu definisana niti Kopenhagenskim kriterijumima, niti uslovnim pregovaračkim okvirom, jasno je da se time ulazi na teren suštinske politike.

"U pitanju je želja nekih da se Srbija ponizi priznavanjem nezavisnosti tzv. Kosova, kao i da se pridružimo režimu sankcija prema Ruskoj Federaciji, što bi na kraju vodilo ka istom rezultatu. Odgovor Srbije na sve to mora se bazirati na dugom istorijskom iskustvu našeg naroda, koji nas uči tome da nas veliki i moćni ponekad mogu poraziti, ali nas ne mogu poniziti. Poniziti možemo jedino sami sebe, a to nikako nećemo učiniti", poručio je Vučević.

Mandatar je posebno istakao značaj strateškog partnerstva Srbije sa Narodom Republikom Kinom, koja će tokom ove godine biti krunisana ratifikacijom i stupanjem na snagu Sporazumom o slobodnoj trgovini, čime će našim privrednicima biti otvorena vrata velikog kineskog tržišta.

"Uprkos suprotnim stavovima mnogih na Zapadu, za nas Kina predstavlja prijateljsku državu i pouzdanog saveznika odbrane našeg teritorijalnog integriteta, a naša pozicija prema politici jedne Kine neće se menjati. Veoma se radujem skoroj poseti predsednika Sija Beogradu i siguran sam da će ona značiti novo poglavlje u razvoju čeličnog prijateljstva Srbije i Kine", zaključio je Vučević.

12.20 Gromoglasan aplauz za Vučevića, mandatar iznosi ekspoze

Mandatar Miloš Vučević izašao je za skupštinsku govornicu posle čega je pozdravljen dugim aplauzom poslanika.

Prva posebna sednica Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu

TANJUG PRINTSCREEN

 

 

On je pozdravio sve prisutne u sali, uključujući i visoke zvanice, te se osvrnuo na prethodne vlade, počev od one na čijem je čelu nekada bio sadašnji predsednik Srbije, rekavši da je reč o nekim od najuspešnijih vlada u istoriji Srbije.

On je stavio naglasak na stabilnu i funkcionalnu vladu koja će predviđati opasnosti, te dodao da nije lako da zbog bura i oluja, spojna politika naše zemlje mora počivati na dva ugaona kamena - politička nezavisnost i vojna neutralnost. Dodao je da vlada koju će voditi neće odstupati od ova dva principa.

- Mir za nas nema cenu - naglasio je on i dodao da smo zarad tog cilja spremni da nešto i žrtvujemo ali ne po cenu života naših ljudi - to je za nas crvena linija.

- Proces pristupanja EU i dalje je naš prioritet a punopravno članstvo naš strateški prioritet jer je to u interesu naših građana - kazao je on.

- Za nas Kina predstavlja velikog prijatelja a princip jedne Kine za nas ostaje nepromenjiv, Srbija se neće odreći prijateljstva sa Rusijom, a ako ne možemo da im pomognemo sigurno im ničim nećemo odmoći - dodao je Vučević koji je govorio i o odnosima sa SAD u smislu da ćemo u temama u kojima se slažemo nastaviti zajednički predani rad, a u onim gde se mišljenja razlikuju trudićemo se da američki partneri čuju naše argumente.

- Buduća vlada nastaviće ulaganja u Vojsku Srbije i namensku industriju a razviće i nove strategije. Posebna pažnja biće pružena konceptu totalne odbrane u šta spada i služenje vojske pod oružjem.

12.10 - Obratila se predsednica Skupštine

Predsednica Skupštine Ana Brnabić otvorila je sednicu i konstatovala da je u sali prisutno 195 poslanika. Današnjoj sednici prisustvuju i visoke zvanice poput guvernerke NBS, predsednika najvših sudskih instanci u Srbiji, diplomatskog kora... Budući ministri podneli su ostavke na poslaničku funkciju.

Prva posebna sednica Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu

TANJUG PRINTSCREEN

 

 

Brnabić je rekla da će se danas raditi i posle 18 časova po jedinoj tački dnevnog reda - izbor nove vlade, polaganje zakletve premijera i ministara.

12.16 Počela sednica Skupštine Srbije

U Skupstini Srbije danas nešto posle 12.00 časova počela je posebna sednica na kojoj će se razmatrati izbor nove Vlade Srbije.

Vučević je juče saopštio imena 31 člana svog kabineta koje će predložiti parlamentu, a među kojima ima osam novih ličnosti, dok će troje ponovo biti u vladi. Vučević je predložio i da nova vlada ima četiri potpredsednika i pet ministara bez portfelja.

Prva posebna sednica Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu

TANJUG PRINTSCREEN

 

 

Nestranačkih ličnosti je četiri, a žena ima 10, rekao je Vučević i dodao da je učešće SNS još veće, i da je najviše novih ministara predložila SNS, kao i najveći broj žena.

"Vodili smo računa koliko je novih i starih, pitanje je bilo ko može da odgovori na izazove i zadatke, ko može da bude deo jedinstvenog tima, jer ne sme da bude konfederacija ministara", kazao je Vučević.

Zajednička poruka je, kako je istakao, da budu jedinstveni u očuvanju državnih i nacionalnih interesa.

Kako je predviđeno Ustavom Srbije, Narodna skupština glasa u celini o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade.

Vlada je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja, odnosno većina od 250 narodnih poslanika.

Vladu čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, a može imati i ministre bez portfelja. Broj potpredsednika Vlade i ministara bez portfelja određuje Narodna skupština pri svakom izboru Vlade, na predlog kandidata za predsednika Vlade.

Mandat Vlade teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.

Zakletva glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

NOVA VLADA

Ministar spoljnih poslova i zamenik predsednika vlade - Marko Đurić

Potpredsednik vlade i ministar odbrane - Bratislav Gašić

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija - Siniša Mali

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine - Tomislav Momirović

Ministar privrede - Andrijana Mesarović

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Aleksandar Martinović

Potpredsednik Vlade, ministar za zaštitu životne sredine - Irena Vujović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - Goran Vesić

Ministar rudarstva i energetike - Dubravka Đedović Handanović

Ministar pravde - Maja Popović

Ministar za upravu i lokalnu samoupravu - Jelena Kovačević

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - Tomislav Žigmanov

Mministar unutrašnjih poslova - Ivica Dačić

Ministar prosvete - Slavica Đukić Dejanović

Ministar za nauku i inovacije i tehnološki razvoj - Jelena Begović

Ministar zdravlja - Zlatibor Lončar

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja - Nemanja Starović

Ministar za brigu o porodici i demografiju - Milica Đurđević Stamenkovski

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (33)

Loading
Jelena

01.05.2024 13:01

Odličan izbor članova Vlade republike Srbije!

Janja

01.05.2024 13:02

Nova vlada je velika odgovornost. Ali znam i čvrsto verujem da će se oni izboriti sa svim pritiscima

Maja

01.05.2024 13:03

Predlozi za izbor članova Vlade kvalitetno birani.

Marija

01.05.2024 13:05

Ovakav sastav vlade obećava dalji razvoj i napredak naše zemlje.

Lana

01.05.2024 13:06

Čestitke gospodinu Vučeviću za pravi odabir kandidata za sastav nove Vlade republike Srbije.

Nina

01.05.2024 13:08

Vučević se drži najvažnijih osnovnih principa i vodiće našu zemlju putem razvoja i napretka.

Milina

01.05.2024 13:10

Verujemo da ce nova Vlada nastaviti sa radom na razvoju zemlje i bolje buducnosti za sve gradjane.

Keti

01.05.2024 13:14

Verujem u izbor nove Vlade, nova-stara lica pokazaće kako se dobro vodi ova država.

Luna

01.05.2024 13:40

Nikad nećemo uvesti sankcije Rusiji, a od Kosova i Metohije nema odustajanja.

Tanja

01.05.2024 13:42

Zasluzeni aplauz za Milosa Vucevica. Bice to veoma vredna vlada.

Dunja

01.05.2024 13:46

Nastavak kontinuiteta, očuvanje nacionalnih interesa i rad na razvoju države to su izazovi sa kojima će se i nova Vlada suočiti. Ali verujem da će se na čelu sa Vučevićem izboriti.

Milos

01.05.2024 14:42

Odluka o ponovnom aktiviranju obaveze služenja vojnog roka će se pozitivno odraziti na jačanje ratnih organizacionih kapaciteta i popunjavanje rezervnog sastava vojske.

Viki

01.05.2024 14:43

Počela je važna sednica u skupštini, svi građani ovo prate.

Bilja

01.05.2024 14:44

Svaka čast na izboru članova Vlade, Srbija će definitivno nastaviti da napreduje.

Majstor

01.05.2024 14:45

Srbija se neće odreći prijateljstva sa Rusijom, a ako ne možemo da im pomognemo sigurno im ničim nećemo odmoći. Srbija u odnosima sa SAD u temama u kojima se slažemo nastavićemo zajednički rad, a u onim gde se mišljenja razlikuju trudićemo se da američki partneri čuju naše argumente.

Vlado

01.05.2024 14:45

Pred novim članovima Vlade je ozbiljan i odgovoran zadatak, želim im puno uspeha.

Suzana

01.05.2024 14:46

Vučević je napravio odličan izbor, građani Srbije su zadovoljni.

Vuk

01.05.2024 14:46

Verujemo Vladi koja će predvoditi našu zemlju.

Goran

01.05.2024 14:48

Novi članovi Vlade su ozbiljni i odgovorni ljudi koji će uspeti da se izbore sa svim pritiscima kojima je naša zemlja izložena.

Natasa

01.05.2024 14:49

Za Srbiju Kina pretstavlja velikog prijatelja, sa kojim saradjujemo na mnogim poljima od bitnog znacaja za nasu zemlju, a ta saradnja se moze samo jos vise razvijati i unapredjivati.

Lola

01.05.2024 14:51

Svaka cast predlozi za izbor članova Vlade su kvalitetno birani.

Dalibor

01.05.2024 14:52

Ova Vlada će sasvim sigurno biti uspešna.

Jovan

01.05.2024 14:53

Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom ako iz tog procesa može da proistekne išta produktivno što bi doprinelo miru i stabilnosti u regionu, ali dokle god se samo jedna strana trudi dijalog ne može da se pomeri sa mrtve tačke.

Ljilja

01.05.2024 14:56

Najbitnije je da ljudi u vladi vole svoju zemlju i rade u korist svog naroda!

Vlada

01.05.2024 15:00

Svaka čast na izboru nove Vlade Srbije.

Vlada

01.05.2024 15:02

Veoma odgovorni članovi nove Vlade Srbije koji uvek brinu o svom narodu i državi Srbiji.

Vlada

01.05.2024 15:04

Veoma odgovoran izbor članova nove Vlade Srbije, koji đana Srbije.rinu ih građana Srbije.

Mire

01.05.2024 15:06

Slažem se i podržavam u potpunosti uvođenje obaveznog vojnog roka.

Ivan

01.05.2024 15:08

Nova vlada biće vlada kontinuiteta prethodne politike

Mateja

01.05.2024 15:09

Nova Vlada smatram da će uz nove ministre biti još odgovornija i efikasnija.

Cane

01.05.2024 15:12

Pred novom Vladom predstoji velika odgovornost i izazov, ali ne sumnjam u njenu verodostojnost i efikasnost.