Ukrajina
Foto: AP/LIBKOS (STR)

Admiral Toni Radakin, govoreći na konferenciji u Londonu, nije direktno komentarisao francuski predlog za raspoređivanje zapadnih kopnenih trupa u Ukrajinu, već je umesto toga naglasio hitnu potrebu za povećanjem industrijske pomoći, prenosi Gardijan.

Vojni šef je rekao da se Ukrajina suočava sa teškom situacijom na terenu u kojoj se njena vojska "bori sa nedostatkom municije i zaliha" uz američku vojnu pomoć koju su zaustavili republikanci u Kongresu, a Evropa još nije u stanju da popuni prazninu.

Američki predsednik Džo Bajden sastao se u utorak u Beloj kući sa liderima Kongresa kako bi razgovarali o nacrtu zakona o pomoći Ukrajini, na sastanku koji je lider većine u Senatu Čak Šumer opisao kao intenzivan.

Radakin je rekao da su u toku razgovori među saveznicima u NATO-u o tome „kako možemo da ojačamo našu podršku Ukrajini“ – uz dalja saopštenja koja se očekuju na julskom samitu NATO-a u Vašingtonu ili uoči njega.

Rusija je već „osvajala relativno malu teritoriju na taktičkom nivou“, rekao je vojni zvaničnik, uključujući i grad Avdivka na istočnom frontu, zarobljen posle pet meseci zbog gubitka od 17.000 ubijenih Rusa i 30.000 ranjenih.

Intenzivne borbe se sada vode u blizini Časiv Jara, drugog grada u Donbasu, gde se Ukrajina povukla nakon što je prošle godine izgubila Bahmut. "Već se vode žestoke borbe na periferiji" Ivanivske i Bogdanivka, dva sela odmah istočno, rekao je portparol ukrajinske vojske Ilija Jevlaš.

- Mislim da je to nevolja koja će verovatno trajati najmanje narednih nekoliko meseci - zaključio je Radakin, sugerišući da je malo verovatno da će Kijev moći da pokrene novu kontraofanzivu najranije do kasnog leta, a najverovatnije sledeće godine.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u ponedeljak da ne treba isključiti raspoređivanje kopnenih trupa u Ukrajinu, iako je priznao da nema „konsenzusa“ među savezničkim nacijama o toj temi.

Među članicama NATO-a nije bilo trenutne podrške njegovom predlogu.
Portparol Rišija Sunaka, britanskog premijera, rekao je da Britanija nema planove za raspoređivanje kopnenih trupa - a slične izjave dale su i SAD, Nemačka, Italija, Španija i druge zapadne zemlje.

Radakin je takođe pokušao da razbije spekulacije, nakon govora načelnika vojske generala Patrika Sandersa prošlog meseca, da Ministarstvo odbrane (MoD) želi da ponovo uvede oblik nacionalne službe kao odgovor na rusku agresiju.

- Mi nismo na ivici rata sa Rusijom. Nećemo biti napadnuti. Niko u Ministarstvu odbrane ne govori o regrutaciji u bilo kom tradicionalnom smislu te reči - zaključio je Radakin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading