"RUSKA VOJSKA JE SLOVILA ZA DRUGU NAJJAČU NA SVETU, A SAD..." Stoltenberg žestoko prozvao Moskvu, šef NATO-a nije štedeo reči
EPA

Generalni sekretar NATOJens Stoltenberg, odbacio je kritike na račun ukrajinske kontraofanzive koju neki vide kao inertnu i pozvao da se Ukrajini nastavi davati bezrezervna pomoć kako bi se mogla suočiti s ruskom agresijom.

EPA/ STEPHANIE LECOCQ

 

Govoreći pred poslanicima Evropskog parlamenta, Stoltenberg je rekao da Ukrajinci napreduju i zauzimaju teritorije u sklopu kontraofanzive koje ja započela u junu i da su probili odbrambene linije ruskih okupacionih snaga u Ukrajini.

Tokom rasprave, šef NATO govorio je o dramatičnim promenama koje je ruska agresija uzrokovala, uključujući i one u Savezu. Kao primer spomenuo je i rast podrške za proširenje NATO, jačanje Ukrajinske vojske i jačanje saradnje između NATO-a i Evropske unije.

- Saradnja između NATO i EU oduvek je bila važna, ali nakon ruske agresije na Ukrajinu ona je važnija nego ikad. Više od 600 miliona Evropljana živi u državama članicama NATO, a kada Švedska postane članicom NATO-a, čak 96 posto stanovništva Evropske unije živeće u državama koje su i u NATO - rekao je Stoltenberg te naglasio kako je saradnja EU i NATO-a važna i na zapadnom Balkanu.

Pozvao je EU članice NATO da više ulažu u odbranu, jer velika većina investicija u NATO dolazi od država koje nisu u EU. Generalni sekretar NATO odgovorio je i kritičarima koji dovode u pitanje snagu ukrajinske vojske i odlučnost Zapada da joj nastavi pomagati u vojnom smislu.

- Nemojmo zaboraviti da su nam mnogi eksperti poručivali kako će Kijev pasti za par dana, a Ukrajina za par nedelja. Isti ti nam danas govore kako je ukrajinska kontraofanziva neuspešna. Biće dobrih i loših dana. Zato moramo biti na strani Ukrajine i u dobrim i u lošim danima. Ne možemo govoriti da ćemo im pomagati samo kada pobeđuju. Podrška mora biti stalna, jer ona nije više stvar izbora. Ponekad je teško zamisliti koliko je rat brutalan, ali moramo nastaviti odlučno podržavati Ukrajinu - rekao je Stoltenberg.

Rekao je da je uspeh ukrajinske vojske otkrio i slabosti Rusije. 

- Ruska vojska nekad je slovila kao druga najjača vojska na svetu. Danas je ona druga najjača u Ukrajini - rekao je šef NATO-a.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading