Boris Pistorius
Foto: Profimedia/Profimedia


Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus predstavio je novi koncept borbe protiv nedostatka regruta u Bundesveru. Otkako je 2011. suspendovan obavezni vojni rok, Nemačka se suočava s nedostatkom vojnika, što je dovelo do smanjenja broja pripadnika Bundesvera, sa svega 181.123 regruta u martu ove godine. Ministar Pistorijus ističe da je potrebno da se Bundesver transformiše i postane "spreman za rat", posebno imajući u vidu preteću situaciju od strane Rusije, koja bi prema njegovim rečima mogla da napadne neku od članica NATO-a do 2029. godine.

Selektivno služenje vojnog roka umesto opšte obaveze

Pistorijusov koncept podrazumeva uvođenje selektivnog vojnog roka umesto opšte obaveze, gde bi najspremniji, najprikladniji i najmotivisaniji kandidati bili odabrani za služenje vojnog roka. Prvi korak u ovom procesu bio bi popunjavanje upitnika od strane 18-godišnjaka, a za žene bi ovo bilo dobrovoljno. Ministar očekuje da bi oko 400.000 muškaraca godišnje moralo da ispuni upitnik, a da bi oko 40.000 kandidata bilo pozvano na pregled radi provere fizičke i psihičke sposobnosti.

Međutim, postoji nekoliko izazova koje treba prevazići, uključujući ograničenja infrastrukture poput kasarni, instruktora i opreme. Ministar procenjuje da će za postizanje cilja biti potrebno oko 1,4 milijarde evra godišnje. Takođe, planira se i povećanje broja rezervista za 200.000 ljudi. Predloženi koncept nailazi na različite reakcije, pri čemu su političari prilično rezervisani, a stručnjaci ističu da je ovo tek početak promena koje su neophodne.


Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da većina Nemaca podržava vraćanje opšte vojne obaveze, dok političari izražavaju različite stavove u vezi sa Pistorijusovim konceptom. Postoji i otpor unutar vladajuće koalicije, pri čemu se ističe da su Pistorijusove ideje zapravo samo početak promena koje su neophodne. 

(Dojče Vele)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading