Kijev nakon napada
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Lastočkine, pet kilometara severozapadno od Avdejevke, u Donjeckoj oblasti. Prethodno je ukrajinska vojska potvrdila da se povukla iz tog sela, navodeći da će taj potez pomoći da se zaustavi napredovanje ruske vojske ka zapadu.

Šef Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da su tri civila su poginula, a još tri osobe ranjene kada je ukrajinski dron pogodio vozilo u tom ruskom regionu koji se graniči sa Ukrajinom.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, na dan kada se obeležava deseta godišnjica od ruske aneksije Krima, poručio je da Kijev i njegovi međunarodni partneri moraju da nastave borbu za povratak kontrole nad tim poluostrvom.

U Parizu je održan samit evropskih lidera čiji je domaćin bio francuski predsednik Emanuel Makron koji je, nakon sastanka, rekao da nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih zemalja u Ukrajinu, ali je naglasio da "ništa ne treba isključiti".

"Nema konsenzusa o slanju trupa u ovom trenutku. Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve kako Rusija ne bi pobedila", rekao je Makron na konferenciji za novinare.

Parlament Mađarske usvojio je zakon kojim se Švedskoj dozvoljava pridruživanje NATO-u, konačno otvarajući put toj nordijskoj zemlji da se pridruži Alijansi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Ekipe MLRS-a "Grad" podržavaju ruske trupe u pravcu Zaporožja (VIDEO)

Artiljerci Grupe snaga Jug napadaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u blizini Rabotina.

 

 

Sukob u ukrajini je dostigao prekretnicu

"Ovo bi moglo da ugrozi postojanje države"

Vatikan: Slanje zapadnih trupa u Ukrajinu nije dobra ideja


Državni sekretar Vatikana Pjetro Parolin izjavio je danas da slanje zapadnih trupa na teritoriju Ukrajine nije dobra ideja.

"To bi dovelo do eskalacije koju pokušavamo da izbegnemo od početka sukoba", rekao je Parolin novinarima, prenosi ANSA.

Dodao je da ne misli da je to "apokaliptični scenario, ali da jeste zastrašujući".

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u ponedeljak, nakon samita evropskih lidera u Parizu, poručio da se, iako nema konsenzusa o slanju trupa evropskih zemalja u Ukrajinu, "ništa ne može isključiti".

Neslaganje sa idejom slanja trupa u Ukrajinu izrazile su i Nemačka, Velika Britanija, Španija, Češka, Hrvatska, Grčka, Poljska i Mađarska.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je saopštio da Alijansa neće slati trupe u Ukrajinu, prenosi Tanjug.

Sežurne: Francuske trupe bi mogle da imaju neborbenu ulogu u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne izjavio je danas da bi francuske trupe mogle da imaju neborbenu ulogu u Ukrajini i pomažu u uklanjanju mina, sajber odbrani i proizvodnji oružja.

Sežurne je rekao poslanicima da moraju da se razmotre nove akcije za podršku Zapada Ukrajini, preneo je Rojters.

"Neke od tih akcija bi mogle zahtevati prisustvo na ukrajinskoj teritoriji, bez prelaska praga borbe. Ništa ne treba isključiti", naveo je Sežurne.

Sežurne je istakao da je to bila i ostala pozicija francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Zaharova: Izjava Makrona o trupama u UKR pokazuje da nije svestan onog što govori

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je danas da predsednik Francuske Emanuel Makron "nije svestan onoga što govori", reagujući na njegovu izjavu Makrona da se "ne može isključiti" opcija slanja trupa u Ukrajinu.

"Što se tiče izjava Emanuela Makrona o potencijalnom raspoređivanju NATO trupa u Ukrajinu, stiče se snažan osećaj da francuski predsednik ne shvata ni šta govore njegovi potčinjeni, ni ono što on sam kaže", napisala je Zaharova na Telegramu.

Poljska i Češka neće slati vojnike

Premijer Poljske Donald Tusk izjavio je danas da ta zemlja ne razmatra slanje trupa u Ukrajinu.

On je to rekao u Pragu nakon sastanka sa češkim premijerom Petrom Fialom, i dodao da je Poljska spremna da učestvuje u bilo kojoj inicijativi koja će rat u Ukrajini privesti kraju, prenosi Rojters.

Fila je rekao da ni Češka neće poslati vojno pojačanje Ukrajini, kao i da je Poljska spremna da učestvuje u inicijativi Češke da se naoružanje za Ukrajinu obezbedi iz zemalja van EU, prenosi Rojters.

Sunakov portparol: Britanija ne planira raspoređivanje borbenih trupa u Ukrajini

Velika Britanija nema planove za raspoređivanje borbenih trupa u Ukrajini, izjavio je danas portparol britanskog premijera Rišija Sunaka.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da ne treba isključiti mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu, portparol je rekao da Britanija već ima mali broj osoblja u Ukrajini koje pruža podršku ukrajinskim snagama, ali da nema planove za raspoređivanje velikog broja britanskih trupa u Ukrajini.

Šolc: Evropske zemlje i članice NATO-a neće slati trupe u Ukrajinu

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da evropske zemlje i članice NATO-a neće poslati trupe u Ukrajinu.

"Razgovaralo se o tome da ono što je od početka dogovoreno među saveznicima, važi i za budućnost, a to je da neće biti vojnika evropskih zemalja ili članica NATO-a na tlu Ukrajine", rekao je Šolc nakon samita evropskih lidera koji je održan u Parizu. On je istakao da su evropske države spremne da nabave oružje iz trećih zemalja, van Evrope, kako bi ubrzale isporuku vojne pomoći Ukrajini, preneo je Rojters.

Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu, ali će nastaviti da pomaže

Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu, izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković i podsetio da su svojevremeno nedostajala četiri glasa u parlamentu da se odobri učešće u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika, koja je, kako kaže, bila "benignog karaktera".

"Budući da nismo uspeli ni tu simboliku, onda nismo ni nudili opciju o tome da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu", kazao je Plenković novinarima u Zagrebu.

Ni Španija se ne slaže sa slanjem trupa u Ukrajinu

Španija se ne slaže sa francuskim predlogom da pošalje evropske kopnene trupe u Ukrajinu i želi da ograniči pomoć na slanje oružja i drugih potrepština Kijevu, izjavila je danas portparolka vlade Španije Pilar Alegrija.

''Jedinstvo je bilo i ostalo najefikasnije oružje kojim Evropa mora da se suočiti protiv napada Putina'', rekla je Alegrija, prenosi Rojters.

Ministarka SAD poziva saveznike da odmrznu rusku imovinu i pošalju je Ukrajini

Američka ministarka finansija Dženet Jelen pozvala je saveznike Vašingtona da odmrznu imovinu Centralne banke Rusije vrednu oko 300 milijardi evra i pošalju je Ukrajini.

"Neophodnjo je da naša koalicija hitno pronađe način da odmrzne ovu zamrznutu imovinu kako bi podržala kontinurani otpor Ukrajine i njenu dugoročnu obnovu", rekla je Jelen, prenosi AP.

EP usvojio odluku o stvaranju fonda za pomoć Ukrajini od 50 milijardi evra

Evropski parlament usvojio je danas odluku o stvaranju fonda za pomoć Ukrajini u vrednosti od 50 milijardi evra, saopšteno je iz Komiteta za budžet Evropskog Parlamenta.

Od 615 poslanika EP koji su glasali, njih 536 glasalo je za usvajanje fonda, 40 ih je bilo protiv, a njih 39 bilo je uzdržano. Lideri EU su na specijalnom samitu 1. februara 2024. godine doneli odluku o stvaranju fonda za pomoć Ukrajini za period do 2027. godine u iznosu od 50 milijardi evra, kao i o uspostavljanju mehanizma o izveštavanju, prema kojem će se na godišnjem nivou dogovarati i odobravati dalje slanje novčane pomoći Kijevu.

Sijarto: Mađarska neće slati ni oružje, ni trupe u Ukrajinu

Mađarska nije voljna da pošalje oružje ili trupe u Ukrajinu i taj stav je "čvrst", naveo je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto u saopštenju

"Čujemo i vidimo vesti o sinoćnjem sastanku u Parizu. Stav Mađarske je jasan i čvrst: nismo voljni da pošaljemo ni oružje ni trupe u Ukrajinu", poručio je Sijarto.

Le Pen o slanju trupa u Ukrajinu: Makron izigrava gospodara rata

Lideri francuske krajnje levice i krajnje desnice oštro su kritikovali predsednika Emanuela Makrona. Razlog su bile njegove reči o mogućem slanju trupa NATO-a u Ukrajinu u budućnosti.

Marine Le Pen, poznati francuski "poštovalac" ruskog diktatora, napisala je na društvenoj mreži Iks da sumnja da li su svi svesni ozbiljnosti takve izjave.

"Emanuel Makron izigrava gospodara rata, ali tako opušteno govori o životima naše dece. To je pitanje mira ili rata u našoj zemlji", rekla je liderka krajnje desničarskog Nacionalnog skupa.

Stoltenberg: NATO ne planira da pošalje borbene trupe u Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da taj vojni savez ne planira da pošalje borbene trupe u Ukrajinu. Stoltenberg je za AP rekao da države članice NATO-a pružaju podršku bez presedana Ukrajini.

"To smo radili od 2014. godine. Međutim, ne postoje planovi da se borbene trupe NATO-a rasporede u Ukrajini", istakao je Stoltenberg. Odbacujući mogućnost vojne akcije NATO-a, Stoltenberg je ponovio da Rusija napadom na Ukrajinu ozbiljno krši međunarodno pravo i da na osnovu toga prava ukrajinska strana ima pravo na samoodbranu.

Putinu stiglo 6.700 kontejnera municije

Ministar odbrane Južne Koreje Šin Von-sik tvrdi da je Severna Koreja isporučila Rusiji oko 6.700 kontejnera municije kako bi je podržala u ratu protiv Ukrajine.

"Procenjuje se da je Severna Koreja isporučila oko 6.700 kontejnera u Rusiju od samita severnokorejskog lidera Kim Džong-una i ruskog lidera Vladimira Putina u septembru", rekao je južnokorejski ministar, prenosi agencija Jonhap.

Prema njegovim rečima, to je dovoljno da se smesti više od 3 miliona artiljerijskih granata od 152 mm ili 500.000 granata od 122 mm.

Ukrajina tvrdi da je oboren još jedan ruski lovac Su-34

Snage ukrajinske PVO oborile su još jedan ruski lovac-bombarder Su-34, saopštio je komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine general-potpukovnik Nikolaj Oleščuk.

"Minus još jedan Su-34 u istočnom pravcu!", napisao je Oleščuk danas na svom Telegram kanalu. Dodao je da je i juče Vazduhoplovstvo Ukrajine pokušalo da obori ruski avion, ali da su ruski piloti uspeli da izbegnu ukrajinske rakete.

Rusija planira zabranu izvoza benzina

Ruska vlada planira da uvede zabranu na izvoz benzina od 1. marta na period od šest meseci, izjavio je za Interfaks predstavnik potpredsednika vlade Aleksandar Novak.

Takođe je planirano da se standardi prodaje dizel goriva na berzi povećaju na 16 odsto.

Izvori Interfaksa preneli su prolog meseca da vlada razmatra zabranu izvoza svih komercijalnih benzina.

 

Poljska upozorava SAD da će snositi odgovornost ako Putin uspe

 

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski upozorio je tokom razgovora s američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom u Vašingtonu da ruski predsednik Vladimir Putin ne sme da uspe u Ukrajini, jer bi to postala katastrofa za ceo Zapad.

Sikorski je pozvao predsedavajućeg Predstavničkog doma SAD Majka Džonsona da dozvoli glasanje o novoj američkoj pomoći Ukrajini i poručio da bi Džonson bio kriv ukoliko zakon ne bude usvojen, a Rusija napreduje na bojnom polju.

Makron najavio "koaliciju" za isporuku raketa srednjeg i dugog dometa Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će saveznici Ukrajine stvoriti koaliciju za isporuku raketa srednjeg i dugog dometa Kijevu, prenosi Mond.

Makron je, nakon konferencije evropskih lidera o podršci Ukrajini, koja je u ponedeljak održana u Parizu, rekao da je odlučeno da se "stvori koalicija za duboke udare, a samim tim i za rakete i bombe srednjeg i dugog dometa". Predsednik Francuske je pozvao evropske zemlje da proizvode više municije.

Putin: Rusija će nastaviti da jača potencijal svojih snaga

 

Ruski predsednik Vladimir Putin je istakao da će Rusija nastaviti da jača Snage za specijalne operacije i da ih oprema naoružanjem nove generacije.

"Nastavićemo da jačamo Snage za specijalne operacije, povećavamo njihovu mobilnost, udarni potencijal, opremamo ih naoružanjem i opremom nove generacije", rekao je Putin u čestitki povodom Dana Snaga za specijalne operacije.

Istakao je to jedan od glavnih prioriteta za razvoj ruske vojske i mornarice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading