PRITISAK U SAD RASTE! Hoće li Ukrajina dobiti oružje koja bi moglo da "započne treći svetski rat"?
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press

Nekoliko republikanskih i demokratskih poslanika poziva Bajdenovu administraciju da pošalje raketni sistem ATACMS u Ukrajinu.

Sa dometom od 300 kilometara, skoro četiri puta većim od postojećih ukrajinskih sistema, ovaj raketni sistem je mesecima predmet intenzivne debate. ATACMS je balistička raketa kratkog dometa koja se može ispaliti iz sistema HIMARS i nosi bojevu glavu od skoro 230 kilograma. Pre skoro godinu dana, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan strahovao je da bi slanje ATACMS-a moglo da dovede do toga da sukob na kraju eskalira u Treći svetski rat jer bi Ukrajina mogla da upotrebi oružje za udar duboko u rusku teritoriju.

Pritisak na Bajdena raste

Sada grupa članova Predstavničkog doma predvođena predstavnikom Džejsonom Krouom pojačava pritisak na Bajdena. U pismu Bajdenu u četvrtak, devet republikanskih i demokratskih poslanika pozvalo je predsednika da brzo da zeleno svetlo za slanje ATACMS-a.

 

"Rat u Ukrajini je postao sukob iscrpljivanja. Možemo i moramo pomoći da se ovaj ćorsokak razbije. Slanjem ovog sistema možemo značajno poboljšati njihove šanse za pobedu, vratiti mir u Evropu i osigurati stabilniji i prosperitetniji svet", rekao je on. pisali su predstavnici.

U pismu se takođe poziva predsednik da odobri druga napredna oružja, uključujući borbene avione američke proizvodnje F-16 i dodatne sisteme protivvazdušne odbrane poput Patriota.

SITUACIJA JE DRAMATIČNIJA NEGO ŠTO SE MISLILO Pogledajte šta su sve Ukrajinci "ostavili" ispred ruskih linija (VIDEO/FOTO)

Sam Kijev takođe insistira da pošalje ATACMS. Ukrajinski vojni oficiri rekli su predsedniku Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Majku Mekolu na nedavnoj telekonferenciji da im je oružje potrebno za kontraofanzivu, piše Informer.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading