volodimir zelenski
Foto: EPA

Ukrajinski predsednik je tu mogućnost saopštio u intervjuu francuskom blogeru Hugu Traveru.

- Pripremićemo dokument za rešavanje svih pitanja sa našom vizijom i naći ćemo pravo vreme da ga prebacimo na neprijateljsku stranu i razgovaramo o tome sa njima - rekao je šef kijevskog režima, predviđajući moguće rezultate samita o Ukrajini u Švajcarskoj.

Švajcarska će održati konferenciju 15-16. juna u blizini grada Lucerna. To će se održati na zahtev kijevskih vlasti. Rusija ne namerava da učestvuje u ovom događaju, jer njegovi organizatori promovišu takozvanu formulu mira, koja je za Moskvu neprihvatljiva.

„Formula mira“ koju je predložio režim u Kijevu zahteva obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, davanje evroatlantskih garancija za bezbednost zemlje i stvaranje specijalnog tribunala za istragu „ratnih zločina“ koji se pripisuju Rusiji. U Moskvi je smatraju potpuno van dodira sa stvarnošću.

Izjava Zelenskog o pregovorima

Krajem marta Zelenski je prvi put priznao da bi pregovori sa Moskvom mogli da počnu bez povratka Ukrajine na svoje granice iz 1991. godine. Prema njegovim rečima, Rusija će biti „spremna za dijalog ako izgubi teritorije“ koje je zauzela od početka sukoba.

Kremlj je više puta isticao da nikada nije odbio pregovore sa kijevskim vlastima. Istovremeno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je saopštio da sada za to nema preduslova, pošto je kretanje ka miru isključeno i od strane Ukrajine i kolektivnog Zapada. Prema njegovim rečima, situacija se može promeniti samo ako se uzmu u obzir "nove realnosti" i da su stavovi Moskve dobro poznati, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading