KLOPKA ILI PANIKA Britanski pukovnik otkriva zašto Rusija baš sada žestoko napada Kijev
Foto: AP/Sputnik/AP/Tanjug

Putin ne zna, kao ni mi ostali, kada će ofanziva biti pokrenuta, gde će udariti i hoće li uspeti. Ono što zna jeste da bi, ako postigne značajan uspeh, njegovi dani mogli da budu odbrojani. Pukotine u Kremlju između njega i njegovih najodanijih pristalica već se šire, upozorava Kemp za Telegraf.

Slabo raspoređene trupe ruske vojske pripremaju odbrambene položaje duž čitavog bojnog polja kako bi odbile napad ili niz napada i planirale vlastite operacije uništavanja neprijateljske sile. Ali, osim ravnoteže snaga, kritično važan za uspeh ili neuspeh ukrajinske ofanzive je, naravno, moral.

Putin zna da je moral među ruskim vojnicima izrazito nestabilan, mnogi od njih ne znaju zašto se od njih očekuje da vode rat koji ni ne razumeju.

Isto tako, Putin zna da mora da slomi moral ukrajinskih vojnika na frontu - jednako kao i civila u gradovima. Zato je u poslednje vreme pojačao vazdušne napade na gradove. Ti su napadi namenjeni ubijanju civila, uništavanju infrastrukture, remećenju ratne ekonomije i zagorčavanju života.

Obećanje modernih borbenih aviona i stalan dotok municije i oružja u Ukrajinu čine Putina izrazito nervoznim. To je još jedan razlog za povećanu učestalost napada bespilotnim letelicama na ukrajinske gradove - nastoji da iscrpi protivvazdušnu odbranu i zalihe municije koje će biti krucijalne u velikim ofanzivnim operacijama.

Osim što pružaju vojnu i ekonomsku podršku i odupiru se bajkama o mirovnim pregovorima, zapadne zemlje moraju da budu agresivnije u pomaganju Ukrajini, poručio je Kemp.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading