tenk
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna

U Ukrajini najverovatnije neče biti primirja povodom Uskrsa, največeg hriščanskog praznika, koji se slavi 16. aprila po julijanskom kalendaru.

Dve strane koliko je do sada poznato nisu ni razmatrale opciju da zbog ovog praznika makar na 24 časa prekinu borbena dejstva.

Naprotiv, dok iz Kremlja tvrde da je Kijev do sada uvek ignorisao predloge za prekid neprijateljstva, iz ukrajinske vojske poručuju da i na Uskrs očekuju ruske udare.

- Niko nije predložio niti pokrenuo inicijativu da se uspostavi primirje za Uskrs - rekao je Dimitrij Peskov, potparol Kremlja, prenela je agencija TASS.

Peskov tvrdi da je Kijev do sada uvek ignorisao predloge Moskve za prekid sukoba.

- Sveta nedelja je skoro prošla, ali inicijative za primirje još uvek nema. Rusija je do sada u četiri navrata predlagala prekid vatre, ali Kijev nije bio spreman da učini isto - dodao je Peskov.

Na drugoj strani iz Kijeva dolaze upozorenja građanima da se ne isključuje mogućnost ruskih udara iz vazduha i to baš na Uskrs.

Olgasio se Jurij Ihnatm portparol vazdušnih snaga Ukrajinske armije koji je rekao da je moguće da će doći do napada uprkos izveštajima o nestašici projektila kod ruskih trupa.

BLOG UŽIVO: U toku je 414. dan rata u Ukrajini - Alo.rs

-Teško je reći. Možda će biti ruskih udara. Ne smemo isključiti tu mogućnost za Uskrs. Tim ljudima ništa nije sveto. Moguće su provokacije i za druge praznika kao što su Prvi i Deveti maj. Zbog toga moramo biti spremni i moramo biti na oprezu, Naši građani moraju da reaguju na signale za vazdušnu opasnost i naše vazduhoplovne snage će učiniti sve da oni budu sigurno - rekao je Ihnat.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading