ZAPAD PLJUNUO NA UKRAJINU Štedite municiju!
Foto: AP//Kateryna Klochko

Na žalbe ukrajinskih vojnika na istočnom frontu da im nedostaje municije, britanski ministar odbrane Ben Voles odgovorio je preko "Tajmsa" da oružane snage Ukrajine treba da štede granate i rakete koje dobijaju od zapadnih saveznika.

Voles je rekao da Ukrajinci i dalje ratuju na sovjetski način, koristeći najviše tešku artiljeriju. On je objasnio da na Zapadu članice NATO ne ratuju kao što to čini ukrajinska vojska, trošeći mnogo municije da bi zaštitila sebe.

Rat u Ukrajini, 359. dan - Alo.rs

Nedavno je zamenik rukovodioca predsedničke administracije Igor Žovkva kazao zapadnim novinarima da je ukrajinska vojska skoro ostala bez municije i da je situacija kritična. Posle sastanka u Briselu, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov negirao je tvrdnje iz predsedničke administracije.

- Kad je u toku rat, uvek nešto nedostaje. Ali ne može se govoriti da nam fali municije da odbijemo napade ruskih jedinica - kazao je Reznikov.

"Njujork tajms" piše da, uprkos svim planovima, Zapad kasni u pomoći ukrajinskoj vojsci u Artjomovsku. A pred početak nedavnog sastanka u Briselu, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je kazao novinarima da je tempo trošenja municije u Ukrajini mnogostruko veći od proizvodnje u zapadnim zemljama.

Ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznikova nisu uspeli da smene u Vrhovnoj radi, iako predsednička partija Sluga naroda ima većinu. Jedan broj poslanika je bio protiv da umesto civila za ministra dođe aktivni general Kiril Budanov, šef vojne obaveštajne službe. Predlog za smenu ministra Reznikova dala je vladajuća partija posle afere kupovanja hrane za vojsku kad su cene naduvane dva, tri puta više od onih u prodavnicama.

Očigledno zadovoljan ostankom u fotelji vojnog ministra Reznikov je kazao novinarima da ga je Zelenski zamolio da ne ode sa funkcije. Sudeći po tome kako se Reznikov kotira u Briselu, očigledno da su zapadni partneri sugerisali Zelenskom da ne dira sadašnjeg ministra.

Posle žestokih borbi oko Artjomovska, stižu vesti da gradska administracija uz pomoć vojske seli dokumentaciju. Portparol istočne grupe ukrajinskih jedinica Sergej Čerevatij izjavio je da je moguće "taktičko napuštanje Artjomovska". Ruska vojska je zauzela sva brda oko Artjomovska i sada nesmetano artiljerijom gađa puteve kojima ukrajinski vojnici pokušavaju da izađu iz opkoljenog grada.

Prvi diplomata EU Đozep Borelj apelovao je na evropske lidere da potraže u svojim skladištima tenkove za Ukrajinu. Sve je očiglednije da Ukrajina može da dobije samo stare "leoparde", koji su bili konzervirani, jer nove svi žele da zadrže za sebe.

Sada, posle dolaska svežih mobilizovanih snaga, Rusi imaju dobro organizovanu odbranu i bolju artiljerijsku podršku, kao i onu iz vazduha.

LUKAŠENKO O MOGUĆEM ULASKU U RAT

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko kazao je da će njegova vojska ući u rat protiv Ukrajine samo ako bude napadnuta. "Ako iz Ukrajine jedan vojnik uđe na belorusku teritoriju da ubija naše građane odgovor će biti žestok, a rat će dobiti sasvim drugi karakter", kazao je Lukašenko, dodavši da se to odnosi i na druge susedne zemlje. On je ocenio da Vladimir Zelenski uništava Ukrajinu, nesvestan da će, po završetku rata, Zapad zaboraviti na nju i neće je obnavljati. Da se obnovi sve porušeno u Ukrajini, biće potrebno stotinak godina.

DRONOVI NA SEVASTOPOLJ

U prvim satima jučerašnjeg dana, Sevastopolj je ponovo napadnut ukrajinskim dronovima.

Oborene su dve bespilotne letelice, kao i nekoliko nad Crnim morem. Predsednik organizacije "Ruski oficiri", general-major Sergej Lipovoj je najavio da Ukrajinci spremaju provokaciju 24. februara kad se navršava godina od početka specijalne vojne operacije. General Lipovoj misli da bi Ukrajinci mogli da gađaju na rusku teritoriju iz "hajmersa", sa raketama većeg dometa od onih koje su do sada koristili.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading