uskrs
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Uskrs, najvažniji praznik za hrišćane, ne donosi samo duhovnu radost već i bogatu tradiciju koja oplemenjuje domove širom sveta. Pored karakterističnog farbanja jaja, ova praznična atmosfera se upotpunjuje posebnim običajima, uključujući i tradicionalno uređenje domova cvećem koje nosi duboku simboliku.

Jedan od tih običaja je ukrašavanje doma đurđevkom, cvetom koji simbolizuje nežnost i ljubav, ali i čistoću srca. Veruje se da je ovaj cvet nastao iz suza Bogorodičinih ili iz Evinih suza, te se stavlja kao dekoracija koja donosi sreću u ljubavi.

Ljiljan, poznat kao simbol nevinosti i milosrđa, takođe je čest ukras tokom Uskrsa. Ovaj cvet nosi duh bezuslovne ljubavi i dostojanstva, podsećajući na Isusovu plemenitost prema ljudima.

Lale, koje najavljuju proleće svojom raskošnom lepotom, takođe su deo uskršnje dekoracije. Ovi cvetovi simbolizuju obnovu prirode i novi početak, te se stavljanjem lala u dom unosi atmosfera napretka i buđenja.

Kroz ove tradicionalne običaje, domovi širom sveta održavaju svoju kulturu i povezanost sa duhovnim vrednostima Uskrsa, oplemenjujući svoje prostorije simbolikom i lepotom cveća.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading