oš vladislav ribnikar
Foto: Alo/Tanjug

Obeležavanje godišnjice počelo je u 8.40 sati, oglašavanjem sirena. Mediji u Srbiji su u 8.41 na jedan minut prekinuli emitovanje programa, u znak sećanja na ubijene u tragediji.

Nešto posle 8.00 sati počeli su da pristižu roditelji ubijene dece, prijatelji i građani koji žele da iskažu solidarnost i empatiju. Roditelji su u tišini palili sveće i ostavljali cveće na prostoru ispred škole, kao i građani, rođaci, drugovi ubijene dece i drugi učenici Ribnikara, koje kiša koja pada od juče popodne nije sprečila da odaju poštu tragično nastradalima, preneo je Tanjug.

Roditelji su tamo bili do deset sati, kada su polako počeli da odlaze. 

Inače, za građane i sve koji žele da obeleže godišnjicu tragedije omogućeno je upisivanje u knjige sećanja tokom celog dana, ispred ulaza u školu, a upisivanje poruka posvećenih nastadalima počelo je od ranog jutra.

U Ulici Kralja Milutina 10, ispred Ribnikara, postavljena je prostorno-likovna instalacija sa motivima plavih ptica i crvenim olovkama, kao simbolom izgubljenih mladih života.

U okviru plave likovne instalacije na vrhu su utisnuta imena nastradalih. Kako je ranije rečeno, likovna instalacija je postavljena kao simbol zajedničkog sećanja i ostaće u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

Na ulazu u školu postavljena je ploča sa slikama i imenima nastradalih i ispisanim datumom kada se dogodila tragedija, 3. maj 2023. godine. Ispred škole su sve vreme stajala dva policajca, a Ulica kralja Milutina je zatvorena za saobraćaj. Godišnjica ubistva devetoro učenika i čuvara škole Ribnikara biće obeležena na više lokacija u Beogradu, u okviru programa "Buđenje", pa će u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu biti organizovan forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava koja su se dogodila 3. maja prošle godine u Ribnikaru i 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje.

Građani će moći u posebne kutije da ostave svoje predloge i razmišljanja koja će biti važan materijal u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru, a za večeras je planiran scenski program.

Učenik K.K. je 3. maja prošle godine po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđenja, a zatim u dvoje učenika. Nastavio je hodnikom ka učionici, gde je sa vrata pucao ka nastavnici i ostalim učenicima. Nakon svega izašao je u dvorište i pozvao policiju.

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv oca i majke dečaka koji je počinio ubistva, Vladimira i Miljane Kecmanović i još dve osobe iz streljane u kojoj je dečak učio da puca. Otac K.K. je u pritvoru, dok se njegova majka brani sa slobode.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rano jutros je položio cveće u školi "Vladislav Ribnikar" na godišnjicu ubistva devet učenika i radnika obezbeđenja ove škole.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading