UKRAJINA UŽIVO SAD uvode nove sankcije, Rusija uzvraća! Zelenski: Rat mora biti okončan do zime! (FOTO/VIDEO)
EPA/Alo! Ilustracija J.V.

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Rezime 123. dana

Kanada je rasporedila još dva ratna broda u Baltičkom moru i u severnom Atlantiku koji su se pridružili paru fregata koje se već nalaze u tom području u pokušaju da se ojača istočno krilo NATO u jeku rata u Ukrajini.

Kremlj tvrdi da Kijev mora da prihvat sve uslove koje Moskva postavi i da je Ukrajina odavno prešla crvene linije.

Turska se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije, saopštio je zvanični predstavnik predsednika Turske Ibrahim Kalin.

NATO daje svu potrebnu pomoć Ukrajini za kontraofanzivu na delu fronta koji smatraju jednim od ključnih.

Uživo:

 

Najmanje 13 mrtvih u napadu na tržni centar

Crni bilans bombardovanja tržnog centra povećao se na 13 žrtava, o čemu možete da pročitate OVDE

HARKOV: Poginulo pet osoba, 22 ranjene

22:34 - Najmanje pet osoba je poginulo, a 22 su povređene u današnjem ruskom granatiranju Harkova, grada na severoistoku Ukrajine, saopštio je guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov.

 

 

"Sve su to civili Harkova, koji su šetali ulicama, bili na igralištima", naveo je Sinehubov na Telegramu.

Rusija "Vi snosite punu odgovornost i zadržavamo pravo na adekvatan odgovor"

22.23 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije danas je ambasadorki Grčke uručilo notu o proterivanju osam grčkih diplomata. Detalje diplomatske note Rusije Grčkoj pročitajte OVDE.

AMERIKA ŠALJE ROBOTE NA UKRAJINSKI FRONT

22.01 - Američka vojska je, prema nezvaničnim navodima, pristala da obezbedi robotskog "psa" koji će pomoći ukrajinskoj vojsci da očisti bojna polja oko Kijeva od mina i neeksplodiranih granata i raketa. Snimke i tekst pročitajte OVDE.

 

ŠOLC IZRIČIT: "Ne može biti povratka na predratne odnose s Rusijom"

21.38 - Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je danas da ne može biti povratka na predratne odnose sa Rusijom. Detaljnije pročitajte OVDE.

U pripremi novi državni program naoružanja Rusije

21.10 - Rusija će do kraja ove decenije preusmeriti program naoružanja na neobične sisteme - pre svega na oružje usmerene energije, kibernetičko i robotizovano.

Državni vrh je obavešten da je završen rad na pripremi polazišta za novi državni program naoružavanja i on će do sredine 2023. godine biti formulisan i podnesen na usvajanje.

Šolc: Promene u međunarodnim odnosima su dugoročne

20.47 - Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas sa samita Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7) da neće biti povratka u vreme pre napada Rusije na Ukrajinu koji je doveo do dugoročnih promena u međunarodnim odnosima.

- Kada se situacija promeni, moramo i mi da se promenimo, ukazao je Šolc u izjavi jednoj nemačkoj televiziji na kraju drugog dana samita G7 koji se održava u Bavarskim Alpima, prenosi Rojters.

Simson: Moguć ozbiljan prekid u isporuci gasa iz Rusije

20.19 - Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavila je danas da je vrlo verovatan ozbiljan prekid u isporuci gasa Evropskoj uniji iz Rusije.

Ona je pozvala članice evropskog bloka da ažuriraju planove za vanredne situacije kako bi se izborili sa šokovima u snabdevanju i pređu na druga goriva gde god je to moguće radi uštede gasa, preneo je Rojters.

 

U napadu na tržni centar u Kremenčuku najmanje 10 preminulih i 40 povređenih

19.30 - Najmanje deset osoba ubijeno je danas u napadu ruske rakete na tržni centar u gradu Kremenčuku u centralnoj Ukrajini, izjavio je guverner Poltavske oblasti Dmitrij Lunin.

Peskov: Rusija nije pod jurisdikcijom Evropskog suda 

18.40 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je na pitanje o tužbi Ahmetova rekao danas da Rusija više nije pod jurisdikcijom Evropskog suda za ljudska prava.

- Izašli smo iz (jurisdikcije) relevantnih dokumenata. Dakle, odgovor na ovo je apsolutno očigledan - rekao je on, navodi Rojters.

EU šalje Ukrajini opremu za zaštitu od nuklearne pretnje

17.00 - Evropska unija šalje Ukrajini opremu specijalizovanu za rizike po javno zdravlje, kao što su hemijske, biološke, radiološke i nuklearne pretnje, objavljeno je u Evropskoj komisiji.
U Komisiji kažu da ova pomoć obuhvata 300.000 specijalizovanih zaštitnih odela, 5.600 litara dekontaminanata i 850 komada opreme za operacije dekontaminacije, a do isporuke dolazi nakon specifičnog zahteva ukrajinske vlade.


"Medicinska oprema i oprema prilagođena hemijskim, biološkim ili nuklearnim hitnim slučajevima su na putu za Ukrajinu. Bolnice i medicinski radnici u Ukrajini rade pod vatrom, a mi moramo učiniti sve što je u našoj moći da im obezbedimo neophodne instrumente za spasavanje života", poručio je evropski komesar Janez Lenarčić.
U Briselu navode da je ukupna vrednost ove donacije više od 11 miliona evra, a da će pomoć Ukrajini biti isporučena iz zaliha EU za hitne slučajeve, koje se nalaze u skladištene u Rumuniji, Mađarskoj, Švedskoj, Nemačkoj, Grčkoj i Danskoj.

Zelenski tvrdi: Ruske rakete pogodile prepun tržni centar u Kremenčuku, nezamisljiv broj žrtava

16.50 - Ruski raketni udar pogodio je prepun tržni centar u centralnom ukrajinskom gradu Kremenčuku, rekao je predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Rojters.

On je rekao da je više od 1.000 ljudi bilo u tržnom centru u trenutku napada.

Rusi presreli dve rakete "Točka U"

16.41 - Ruska vojska je presrela dve rakete „točka U“ u području Kahovke u Hersonskoj oblasti i raketu ispaljenu iz višecevnog raketnog bacača u području Zmijskog ostrva.

Ruske snage pogodile fabriku raketa Artem u Kijevu

16.36 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage pogodile radionice ukrajinske fabrike raketa „Artem“ u Kijevu.
U saopštenju se navodi de je to preduzeće, koje je pogođeno juče, proizvodilo municiju za ukrajinske višecevne raketne sisteme.

 

 

VLASNIK ČELIČANE AZOVSTALJ Rinat Ahmetov podneo je danas tužbu protiv Rusije Evropskom sudu za ljudska prava

16.20 - Najbogatiji Ukrajinac i vlasnik čeličane Azovstalj u Mariupolju, Rinat Ahmetov, podneo je danas tužbu protiv Rusije Evropskom sudu za ljudska prava, tražeći odštetu za, kako je naveo, milijarde dolara poslovnih gubitaka zbog ruske invazije.

UKRAJINA UŽIVO SAD uvode nove sankcije, Rusija uzvraća! Zelenski: Rat mora biti okončan do zime! (FOTO/VIDEO)

epa DANIEL NAUPOLD

 

"Ovo je osveta"

15.50 - "Državne i privatne institucije u Litvaniji pogođene su velikim DDOS napadom (uskraćivanje usluge)", saopštio je Litvanski nacionalni centar za sajber bezbednost u saopštenju koje je prenelo lokalno Ministarstvo odbrane.

Zelenski: "Nije vreme za pregovore sa Rusijom"

15.34 - G7 izražava "veliku zabrinutost" zbog najave Rusije da bi mogla da prebaci svoje rakete, koje mogu da nose nuklearne bojeve glave, u Belorusiju i zahteva da se Ukrajinci koji su nasilno odvedeni u Rusiju odmah puste. Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je putem Tvitera da će G7 nastaviti da vrši pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina.

Mapa vazdušnog napada

15.21

"Najveća i najdirektnija pretnja"

15.04 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će u novom Strateškom konceptu koji će saveznici usvojiti u Madridu Rusija biti definisana kao "najveća i najdirektnija pretnja našoj bezbednosti".

Gubici ukrajinaca, prema ruskim izvorima

14.50

NATO jača jedinicu za hitne reakcije

14.32 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da Alijansa namerava da drastično pojača brojčano stanje jedinica za brze odgovore.

Snimak udara na fabriku municije u Ukrajini

14.16

Nastavlja se slanje pomoći

13.59 - Lideri država na samitu G7 su u zajedničkom saopštenju obećali da će nastaviti da pomažu Ukrajini dok god bude potrebno.

EU šalje specijalnu opremu Ukrajini

13.46 - Evropska unija šalje Ukrajini opremu specijalizovanu za rizike po javno zdravlje, kao što su hemijske, biološke, radiološke i nuklearne pretnje, objavljeno je u Evropskoj komisiji.

Pronađeno više od 100 tela ispod ruševina

13.23 - Više od 100 tela pronađeno je ispod ruševina stambene zgrade u Marijupolju, objavio je savetnik gradonačelnika Petro Andrjuščenko.

Rusi u "akciji"

13.00

 

 

SAD uvode nove sankcije, Rusija uzvraća

12.46 - Sjedinjene Američke Države uvešće vizna ograničenja za oko 500 ruskih zvaničnika zbog sukoba u Ukrajini, kao i više carine na preko 570 vrsta ruske robe i sankcije kompanijama koje pomažu Rusiji da izbegne restriktivne mere, saopštila je danas Bela kuća.

Zelenski o okončanju rata

12.22 - Pojavljuju se novi detalji o govoru ukrajinskog predsednika na samitu G7.

Dvojica evropskih diplomata kažu da je Zelenski rekao liderima da želi da okonča rat do kraja ove godine, pre nego što nastupi zima.

UKRAJINA UŽIVO SAD uvode nove sankcije, Rusija uzvraća! Zelenski: Rat mora biti okončan do zime! (FOTO/VIDEO)

Foto: AP Ludovic Marin

 

Nađeni dokazi o pripremi NATO baze u Severodonjecku

12.05 - Pronađeni su dokazi da se aerodrom Severodonjeck pripremao da postane ozbiljna baza NATO u blizini granica sa Rusijom, izjavio je za Sputnjik pomoćnik čečenskog lidera za vojsku Apti Alaudinov.

Ukrajina suspendovala neke nuklearne sporazume sa Rusijom

11.39 - Ukrajina je suspendovala nekoliko nuklearnih bezbednosnih sporazuma sa Rusijom, saopštio je danas ukrajinski Državni inspektorat za nuklearnu bezbednost.

Oslobođeni svi taoci iz "Azota"

11.11 - U ovom trenutku ukrajinski neonacisti nikoga ne drže kao taoca u fabrici „Azot“, izjavio je ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

Ukrajinske vlasti pozvale civile da se hitno evakuišu iz Lisičanska

10.39 - Regionalne vlasti pozvale su danas civile da se hitno evakuišu iz grada Lisičanska na istoku Ukrajine, koji napadaju ruske snage.

Raketni napad na Odesku oblast, osam povređenih

10.23 - U raketnom napadu ruskih snaga na Odesku oblast povredjeno je osam osoba, medju kojima je jedno dete, saopštila je danas ukrajinska operativna komanda za jug. Navedeno je da povređenima nije bila potrebna hospitalizacija, a da su rakete ispaljene iz aviona Tu-22 iz pravca Krima, prenosi Interfaks Ukrajina.

Trenutak kada je most podignut u vazduh

10.05

 

 

Premijer Japana najavio proširenje sankcija

09.43 - Japanska vlada proširiće individualne i sankcije koje se tiču izvoza iz Rusije, izjavio je premijer Fumio Kišida na samitu G7 u Nemačkoj, izvestio je japanski javni servis NHK.

Slike rata

09.26

 

 

Ruske snage pokušavaju blokadu Lisičanska sa juga

09.09 - Generalštab Ukrajine saopštio je danas da ruske trupe pokušavaju da blokiraju Lisičansk sa juga, uz podršku artiljerije.

Britanci javljaju: Rusija se preorijentiše na Izjum

08.46

 

 

Uoči NATO samita Erdogan sa liderima Švedske i Finske

08.29 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prisustvovaće sastaće se u utorak sa liderima Švedske i Finske, uoči NATO samita u Madridu, izjavio je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Turska se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije

08.13 - Turska se neće pridružiti sankcijama Zapada protiv Rusije, koje su uvedene zbog ukrajinske krize, izjavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin. 

Staju isporuke preko Severnog toka?


07.50 - Ekonomije Evrope i Nemačke teško su pogođene činjenicom da je ruski predsednik Vladimir Putin smanjio isporuke gasa za 60 odsto – piše Blumberg Agencija je dodala da ako se situacija ne pogorša, biće potrebno više od 100 dana da se skladišta popune za 90 odsto. Takođe, Nemačka strahuje da će Severni tok ići na zakazanu inspekciju, a zatim će isporuke preko njega stati.

 


 

 

U toku čišćenje kombinata „Azot“ u Severodonjecku


07.35 - Vojnici specijalne čečenske jedinice „Ahmat“ i Narodne milicije Luganske Narodne Republike čiste teritoriju hemijskog kombinata „Azot“ u oslobođenom Severodonjecku.

„Čistimo teritoriju fabrike. Nalazimo dosta svega. Prošli put izneli smo osam ili deset kutija patrona za zarobljeni mitraljez“, rekao je za Sputnjik pripadnik specijalne jedinice „Ahmat“ sa pozivnim znakom „Kot“.
 

 

 

Plen "Ahmata" i Milicije DNR

07.32 - Skladište sa naoružanjem koje se stiglo sa zapada, municijom, mitraljezom - ulov je boraca čečenskog "Ahmata" i Narodne milicije LNR.

 

 

RIA novosti: Čovek ubijen zbog prelaska granice sa Krimom

07.30 - Ruski istražitelji u Mariupolju su pronašli telo muškarca kojeg je navodno ubila ukrajinska vojska zbog pečata u pasošu o prelasku granice sa Krimom 2018. godine.

Dopisnik RIA Novosti posetio je mesto gde je telo pronađeno.

 

 

Zelenski traži efikasnije oružje

07.15 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajini potrebna moćna i efikasna protivraketna odbrana.

Zelenski je u video obraćanju, nakon što je Rusija juče izvela raketne udare na niz lokacija u Ukrajini, rekao da su neki od projektila oboreni, ali da je Kijevu potrebna moćna protivvazdušna odbrana, prenosi Interfaks Ukrajina.

"Moderna. Potpuno efikasna, koji može da pruži potpunu zaštitu od tih projektila. O tome razgovaramo svaki dan sa partnerima. Već postoje neki sporazumi. Partneri bi trebalo da budu brži ako su zaista partneri, a ne posmatrači", naglasio je Zelenski.

Prema njegovoj oceni, kašnjenje u transferu naoružanja Ukrajini je "poziv Rusiji da ponovo i ponovo napadne".

 

Ukida se smrtna kazna u Donjecku?
 

07.10 - U Donjecku bi smrtna kazna mogla biti ukinuta nakon što ratni zločinci budu izvedeni pred sud, izjavila je Elena Šiškina, poslanik Narodnog veća DNR. Šiškina se takođe nada da će na kraju neprijateljstava biti održan referendum i Donbas će postati deo Ruske Federacije.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading