VODIMO TEŠKU BITKU U UN! "Ovo je pravi trenutak da Srbija PROBUDI MALE DRŽAVE širom sveta!"
Foto: AP/Tanjug/Ap

Na pitanje da li su teški dani diplomatije u Njujorku iza Srbije, ili tek predstoji diplomatska bitka, Barac je za Tanjug naveo da će teških dana biti u narednom periodu.

- Nažalost, nalazimo se u takvoj poziciji da smo između Istoka i Zapada, da smo između realnog ponašanja i iracionalnog ponašanja. Nalazimo se u jednom usko zadatom okviru gde je jako teško proći. Ja mislim da naša država to uspešno uspeva, da u tako usko zadatima okvirima prolazi i da naš državni brod i dalje opstaje na našem kursu - rekao je Barac.

Barac je naveo da naša država nastoji da ide ka Evropskoj uniji, a da istovremeno gradi dobre odnose da Rusijom, Sjedinjenim Američkim Državama, Kinom, afričkim zemljama, kako bi maksimilizovala svoje interese.

- To je ovih dana zabranjeno, to je čini se nedozvoljeno u svetu jer je svet krenuo da se deli. Oblače se vojničke čizme, obuklo se vojničko odelo i nekako razum kao da je iščezao i postoji samo pretnja, strah i neki diktati - rekao je Barac.

On je ukazao da je u takvoj geopolitičkoj situaciji Srbija pokazala da i države koje nisu teritorijalno velike mogu da podsete međunarodni svet zašto su nastale Ujedinjene nacije i koja je njihova uloga.

-Ujedinjene nacije su nastale nakon užasa Drugog svetskog rata sa ciljem uspostavljanja mira i bezbednosti, izgradnje prijateljstva među narodima, saradnje među narodima i stvaranja održivog mira. Savet bezbednosti i pet stalnih članica su sile pobednice, koje moraju u skladu sa konsenzusom između sebe da distribuiraju moći - rekao je Barac.

Dodao je da se u prethodnim godinama stvorio utisak da nema osećaja pravde, ni morala u međunarodnim odnosima, kao ni slobode da države u skladu sa svojim interesima glasaju, već se prate diktati i upustva velikih sila.

-Mislim da je ovo pravi trenutak u kom je Srbija pokušala da razbudi upravo sve te male države - rekao je Barac.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading