PAPRENA POSLERATNA RAČUNICA Bilion evra za obnovu Ukrajine
EPA

- Ratna dejstva i jedne i druge strane uništila su infrastrukturu vrednu milijarde dolara, blokirala izvoz iz ključnih crnomorskih luka i raselila više od 12 miliona ljudi. Predviđa se da će rat dovesti do smanjenje ukrajinske ekonomije za 45 odsto samo ove godine – rekao je Hojer.

Međutim, neki ekonomisti u tome vide i priliku za modernizaciju Ukrajine, jer, kako piše Blumberg, veliki deo infrastrukture ove države datira još iz vremena kada je bila deo Sovjetskog Saveza.

- Gradovi koji su uništeni treba da budu obnovljeni u skladu sa savremenim standardima, a pored velikog broja stanova treba obnoviti i kompletnu mrežu javnog prevoza – navodi agencija.

UKRAJINA I NATO SPREMAJU KONTRAOFANZIVU Ovde koncentrišu trupe za najjače borbe (MAPA)

Ali, nagradno pitanje glasi: ko će sve to da plati? Evropska komisija je predložila da se uspostavi međunarodna platforma „Obnova Ukrajine“ koja bi omogućila zemljama da doniraju novac za plan rekonstrukcije koji bi Ukrajina izradila i sprovodila uz tehničku pomoć EU. Američka ministarka finansija Dženet Jelen istakla je da će Ukrajini biti potrebna ogromna podrška i privatne investicije za obnovu i oporavak, slično obnovi u Evropi posle 1945. godine.

Ono što bi moglo da bude katastrofalno za Ukrajinu je kada bi novac za njenu obnovu bio dat u vidu kredita. Ekonomisti ističu da uništena Ukrajina u dogledno vreme neće biti sposobna da otplaćuje dugove, što u prevodu znači da bi, u tom slučaju, država pala u dužničko ropstvo.

ZAPAD IZVRŠIO STRAHOVITI UDAR NA RUSIJU Da li Putin ima keca u rukavu da prebrodi i ovo?

Neki ukrajinski zvaničnici smatraju da bi Rusija trebalo da plati obnovu njihove zemlje. Iako je predlog kontroverzan, milijarde dolara vredna zamrznuta imovina ruskih oligarha i blokirane rezerve Ruske centralne banke vredne oko 300 milijardi dolara bi mogle da budu uzete za realizaciju ove ideje, pišu svetski mediji. Kao primer, Si-En-En navodi primer kanade, koja je donela zakon koji dozvoljava ne samo zaplenu ruske imovine, već i njen transfer na projekte povezane za oporavak Ukrajine.

RUSKA VOJSKA ODRŽALA LEKCIJU ZAPADU Evo kako će izgledati ratne operacije u budućnosti

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading