AMERIKA ŠALJE ROBOTE NA UKRAJINSKI FRONT Stiže odgovor na rusko oružje budućnosti, ovo je rat 21. veka (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

"HALO Trust", američka organizacija za deminiranje koja je dobila više vladinih ugovora za rad u Ukrajini, navodno će koristiti robota kompanije "Boston Dinamics-a". U pitanju je pas robot koji može da ukloni mine, minobacačke granate i neeksplodiranu municiju u oblastima koje je ranije kontrolisala Rusija u blizini glavnog grada Kijeva , rekao je izvršni direktor grupe Kris Votli, koji je razgovarao za "Foreign Policy".

Ova vest stiže nakon najave da Rusija sprema "oružje budućnosti" koje, kako se tvrdi, ima do sada neviđene kapacitete i razorni potencijal.

Votli tvrdi da je na testu prošle godine "Spot" robot dobro funkcionisao u uklanjanju malih, nestabilnih granata sličnih onima koje se danas koriste u Ukrajini. Opremljen robotskom rukom umesto glave, Spot može da sakuplja neeksplodiranu municiju u jamama gde se granate mogu bezbedno detonirati bez ikakvog rizika za civile ili bilo koji od 10 HALO timova koji trenutno rade u Ukrajini.

„Ako možete samo da pomerite nešto bez ugrožavanja čoveka i da ga pomerite dovoljno daleko da možete da ga odnesete na mesto gde se može bezbedno detonirati sa drugim predmetima, uspeli ste u svojoj misiji“, rekao je Votli.

On je dodao da, pošto je deminerima potrebno najmanje šest nedelja obuke, a ljudski resursi su mali, stručnost robota je trenutno na vrhuncu. "Foreign Policy" napominje da nije dobio nikakve komentare o ovom pitanju ni od "Boston Dinamics"-a, koji razvija i izrađuje robotske pse Spot, niti od američke vojske koja je navodno odobrila njihov transfer u Ukrajinu.

Dok se Spot može obučiti da automatski obavlja nekoliko jednostavnih zadataka, nepredvidiva okruženja bojnog polja znače da se može efikasno koristiti samo dok ga ručno kontroliše ljudski operater. Komentarišući prošlogodišnji trening, Votli je primetio da je bilo potrebno 10-15 minuta da operateri budu u stanju da „redovno i bezbedno uzimaju granate i da ne ispadaju iz psećih usta“.

Prema rečima zamenice ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Meri Akopjan, oko 300.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije mora biti očišćeno od mina od 20. maja, a operacija deminiranja bi mogla da potraje od pet do deset godina.

U maju su Kancelarije Ujedinjenih Nacija za koordinaciju humanitarnih poslova takođe izjavile "da bi mogle da prođu decenije da se uklone protivpešadijske i protivvozne mine, kao i druga neeksplodirana ili napuštena municija koja je ostala u Ukrajini, a koja preti milionima ljudi“.

U međuvremenu, ruske i savezničke snage takođe sprovode operacije razminiranja na teritorijama regiona Donbasa. Šef Ministarstva za vanredne situacije Donjecke Narodne Republike rekao je u martu da bi moglo potrajati i oko 10 godina da se očisti područje od mina koje su ostavile ukrajinske oružane snage.

Najnovije vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading