NEBO SE OTVORILO NAD KIJEVOM Rusi objavili snimak napada krstarećim raketama (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

Udar je izveden u nedelju sa četiri visokoprecizne rakete, koje su sve dostigle svoj cilj bez oštećenja civilne infrastrukture oko Kijeva, tvrdi ministarstvo.

Inače, napad je u toku operacije žestokog raketiranja ukrajinske prestonice, koji je u nedelju izveden u popodnevnim časovima sa ukupno osam krstarećih raketa tipa H-22 koje su lansirane iz vazdušnog prostora Belorusije sa četiri bombardera TU-22M3 koji su lansirali osam krstarećih raketa, među kojima su bile i one koje su pogodile ciljeve u fabrici raketa Artjom.

Od početka ruske invazije fabrika Artjom je nekoliko puta bila na udaru ruske vojske. Poslednji put 28. aprila 2022.

Osim ove fabrike na meti krstarećih raketa tipa kalibr lansiranih sa Crnog mora bili su i 169. centar za obuku kopnenih snaga u Černigovskoj oblasti, 199. centar za obuku desantnih trupa u Žitomirskoj oblasti kao i 184. centar za obuku oružanih snaga Ukrajine u Lavovskoj oblasti.

Napad su kao i u noći petak na subotu izveli bombarderi koji pripadaju 22. gardijskoj diviziji teških bombardera iz baze Šajkovka u Kaluškoj oblasti u Podmoskovlju, koja ima u naoružanju teške bombardere Tu-22M3. Inače ovi bombarderi 2021. prebačeni su bili u Siriju gde su učestovovali u borbenim operacijama. Trenutno ova jednica navodno raspolaže sa šest operativnih bombardera.

 

 

Bombarderi su poleteli sa aerodroma Šajkovka koji su posle leta preko Kaluške i Smolenske oblasti ušli u vazdušni prostor Belorusije i iz zone grada Petrikova koji se nalazi udaljen 60 km od ukrajinske granice lansirali rakete H-22, posle čega su se vratili nazad na aerodrom Šakojvska. Udar u kombinaciji sa krstarećim raketama H-101 izvršen je bio u noći petak na subotu i subota rano ujutro, kao i u nedelju na ciljeve u Kijevskoj, Černihovskoj i Sumijskoj oblasti, napadnut je i centar za obuku u Lavovskoj oblasti -centar Javoriv.

Tu-22M3

Tu-22 prvo je bio zamišljen kao strateški bombarder, ali nije odgovrio željenim zahtevima. Imao je malu nosivost i ograničeni dolet. Iako je mogao da nosi nukelarno naoružanje ostao je samo bombarder. U odnosu na prvobitnu verziju avion je pretrpeo značajne promene. Doživeo je nekoliko modifikacija, a poslednja je M3 koji se koristi nad istokom Ukrajine trenutno. Tu-22M3 je prilagođen za prilaz cilju na ekstremno malim visinama. Avion u trupu može da ima smešteno 6 krstarećih raketa H-15 dometa 150 km, a na potkrilne nosače mogu da se stave još četiri rakete. U bombarderskim zadacima obično je korišten sa klasičnim avio-bombama mase 1.500 i 3.000 kg. Avion može da nosi 69 bombi FAB-250, 12, Fab -400, 8 FAB 1.500 i 2 FAB 3.000 precizno vođene bombe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading