Optužen vojnik
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ako bi izbio još jedan svetski rat, 77 odsto Amerikanaca veruje da bi SAD bile umešane. Samo šest odsto ispitanika smatra da SAD ne bi bile uključene, a preostalih 18 procenata nije sigurno.

Njih 72 odsto veruje da bi Rusija, ukoliko bi izbio još jedan svetski rat, bila umešana i da bi bila na suprotnoj strani od SAD. Sličan procenat (69 odsto) kaže isto i za Kinu.

Zemlje za koje Amerikanci veruju da bi bile na strani Amerike ako bi rat izbio su Ujedinjeno Kraljevstvo (67 procenata), Ukrajina (58 odsto) i Izrael (58 procenata).

U slučaju rata protiv Rusije i njenih saveznika, 53 odsto ispitanika misli da bi Zapad i njegovi saveznici izašli kao pobednici. Ako bi se Kina i njeni saveznici suočili sa zapadnim državama i njihovim saveznicima, 48 procenata Amerikanaca misli da bi zapadne zemlje pobedile. Ako bi se, u hipotetičkom ratu, i Kina i Rusija i njihovi saveznici borili protiv Zapada i njihovih saveznika, 45 odsto Amerikanaca smatra da bi Zapad izašao kao pobednik. Istraživanje je pokazalo da u bilo kom scenariju, svega 12 procenata ili manje ispitanika smatra da bi Zapad mogao da izgubi.

Ako bi izbio svetski rat u kom bi učestvovale SAD, šest odsto Amerikanaca bi se dobrovoljno prijavilo za vojnu službu, devet odsto ne bi, ali bi služili ako budu pozvani, a 13 procenata kaže da se ne bi dobrovoljno prijavilo i da bi odbilo da služi ako ih pozovu. Ako bi SAD bile pod neposrednom pretnjom invazije, procenat ljudi koji bi se dobrovoljno prijavio za vojnu službu je veći: 16 odsto.

Mnogi Amerikanci veruju da bi nuklearno oružje igralo ulogu u potencijalnim globalnim sukobima. Dda će budući svetski rat uključivati upotrebu nuklearnog oružja veruje 68 odsto Amerikanaca.

Iako nisu toliko oduševljeni upotrebom nuklearnog oružja na stranom ratištu, Amerikanci podržavaju pritiskanje crvenog dugmeta u slučaju da SAD budu meta napada. Nuklearna odmazda je rešenje za čak 38 procenata ispitanih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading