Bil gejts
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Direktor kompanije Kris Levesk tvrdi da će njegova firma započeti gradnju na lokaciji blizu sadašnje termoelektrane na ugalj u Kemereru, Vajoming, SAD u junu. Gradnja će početi čak i ako do tada ne dobiju sve dozvole od nadležnih službi, navodi 'Fajnenšel tajms'.

Planirano je da nuklearna elektrana krene sa radom 2030. godine, čime će omogućiti proizvodnju jeftinije, sigurnije i ekološki prihvatljivije energije.

'Tera pauer' prikupila je milijardu dolara od investitora. Za hlađenje reaktora umesto vode koristiće se tečni natrijum, što proces čini jeftinijim.

Bil gejts

Shutterstock

 

 

Većina radova u početku na lokaciji u Kemereru neće biti za nuklearnu aktivnost, istaknuo je Levesk, ističući prednost korišćenja natrijuma za hlađenje postrojenja.

'EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIJA OPCIJA'

Bil Gejts je pomogao u osnivanju firma 'Tera pauer' 2006. godine i od tada je njen predsednik. Kompanija ističe da je njen cilj da osigura svetu pristupačniju, sigurniju i ekološki prihvatljiviju vrstu nuklearne energije.

Očekuje se da će njihov natrijumski reaktor koštati četiri milijarde dolara, a polovinu troškova će pokriti Ministarstvo energetike SAD-a.

Iako su ruske i kineske državne firme već uspele da pokrenu manje nuklearne reaktore, napredak u razvoju slične tehnologije u SAD poslednjih godina zastaje, prenosi Kurir.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading