Jedna osoba preminula od velikog kašlja, na bolničkom lečenju dva pacijenta
Foto: Shutterstock/Shutterstock

“Među hospitalizovanim najveći udeo su činila deca mlađa od pet godina (34) i to odojčad uzrasta ispod 12 meseci među kojima je bilo 12 hospitalizovanih i deca uzrasta od jedne do pet godina među kojima je bilo 22 hospitalizovanih. Među hospitalizovanim (52), 49 osoba nije bilo vakcinisano ili je od poslednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolevanja prošlo pet ili više godina. Do sada je prijavljen jedan smrtni ishod usled obolevanja od pertusisa osobe starosti 80 godina”, naveli su iz IJZ.

Od početka novembra 2023. godine zaključno sa 24. martom ove godine registrovano je 813 slučajeva obolevanja od pertusisa.

Kod 700 osoba je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 113 osoba obolevanje prijavljeno na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelim.

“Među registrovanim slučajevima (813), najveći udeo obolelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (289), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (135), 16-20 godina (119), 6-10 godina (116), 1-5 godina (95), preko 65 godina (26), ispod jedne godine (20) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (13)”, naglasili su iz IJZ.

Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (577), potom u Baru (42), Danilovgradu (37), Beranama (32), Nikšiću (31), Kotoru (19), Cetinju (16), Budvi (13), Bijelom Polju (devet), Tivtu (devet), Herceg Novom (sedam), Ulcinju (sedam), Zeti (šest), Mojkovcu (tri), Andrijevici (dva), Petnjici (jedan), Plavu (jedan) i Pljevljima (jedan). Od sredine decembra do 24.03.2024. su od strane nadležnih epidemioloških službi, epidemije pertusisa prijavljene u Podgorici, Baru, Danilovgradu, Beranama, Nikšiću, Kotoru, Cetinju, Budvi, Bijelom Polju, Tivtu i Herceg Novom.

“Od registrovanih slučajeva (813), kod 754 (preko 90 odsto) je od poslednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolevanja prošlo pet ili više godina, ili osobe nisu bile vakcinisane, ili ne postoji dokaz o vakcinaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina). Nakon pet ili više godina od završene primovakcinacije ili revakcinacije ne može se očekivati postojanje imuniteta zbog karakteristika acelularne vakcine. Glavni cilj vakcinacije protiv pertusisa je da se pravovremenom i potpunom vakcinacijom (primljena 3+1 doza vakcine) zaštite deca ispod pet godina starosti”, istakli su iz IJZ.

Podsećaju da je pertusis oboljenje kod kojeg se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno vakcinisane odojčadi (dece uzrasta ispod jedne godine, a naročito ispod šest meseci), kod kojih je ova bolest neretko životno ugrožavajuća.

Pored njih, bolest može biti teška i za nepotpuno vakcinisanu decu uzrasta od jedan do pet godina. Adolescenti, odrasli i potpuno vakcinisana deca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene primovakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine i kod onih koji imaju neka pridružena hronična oboljenja/stanja.

“Posebno apelujemo na osetljive grupe, odnosno na članove njihovih porodica i sve osobe koje dolaze u kontakt sa njima, da budu veoma pažljivi i da, pored pravovremene vakcinacije dece, primjenjuju opšte mere prevencije (izbegavanje bliskih kontakata sa bebama i malom decom kada imamo ima simptome respiratorne infekcije ili striktno pravilno nošenje maske ukoliko kontakt ne možemo izbeći, odlazak kod lekara radi testiranja i uključivanja adekvatne antibiotske terapije) u cilju smanjenja rizika obolevanja od velikog kašlja i daljeg prenošenja bolesti”, kazali iz IJZ.

U Crnoj Gori je od prošle sedmice dostupna i kombinovana vakcina protiv velikog kašlja, difterije i tetanusa (Tdap) koja je se preporučuje trudnicama između 27. i 36. sedmice trudnoće radi zaštite novođenčeta/odojčeta u prvim mesecima života, osobama primaocima transplantata matičnih ćelija koštane srži i zdravstvenim radnicima koji rade u porodilištima, kao i odelenjima pedijatrije za novorođenčad i odojčad.

“Pozivamo roditelje da dovode decu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom vakcinacije i da bez medicinskih kontraindikacija utvrđenih i u pisanoj formi navedenih od strane lekara ne odlažu vakcinaciju. Pravovremena vakcinacija je veoma važna i odlaganje vakcinacije bez utvrđenog i medicinski opravdanog razloga može biti veoma opasno jer se time produžava period kada su deca osetljiva na infekcije određenim uzročnicima i može dovesti do ozbiljnih posledica. Podsećamo da je prema Stručno-metodološkom uputstvu obezbeđeno PCR testiranje za svu decu ispod pet godina, trudnice, bolnički lečene pacijente, dok je za ostale obezbeđena dijagnostika analizom specifičnih IgG antitoksin antitjela na Bordetellu pertusis iz krvi”, zaključuju u IJZ.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading