U HRVATSKOJ BUKTI VELIKI KAŠALJ! "Batut" objavio izveštaj o broju zaraženih u Srbiji
Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da je u prethodnih sedam dana prekinut pad u broju obolelih od velikog kašlja, koji je počeo u martu, tako da sada iz dana u dan imamo sve više slučajeva. Po najnovijem izveštaju, veliki kašalj je zaključno sa 5. aprilom u Srbiji potvrđen kod 1.226 osoba, što je za 124 više u odnosu na prethodni izveštaj od 29. marta, kada je ukupan broj iznosio 1.102.

U toj sedmici je u odnosu na nadelju pre, pertusis potvrđen kod 50 osoba, a u sedmici pre nje kod 47.

Najnoviji izveštaj, međutim, pokazuje skok u broju obolelih u poslednjih 7 dana, a kako saznajemo, taj skok nije u Beogradu.

Novi skok broja obolelih od velikog kašlja

849 - 3. mart
1.005 - 15. mart
1.052 - 22.mart
1.102 - 29. mart
1.226 - 5. april

- Od pоčetka 2024. gоdinе priјаvljеnа su dvа smrtnа ishоdа uzrоkоvаnа pеrtusisоm kоd nеvаkcinisаnе dеcе uzrаstа dvа i pо, оdnоsnо tri mеsеcа - navode u "Batutu".

Nајvеći brој slučајеvа obolevanja rеgistrоvаn је u uzrаsnim grupаmа оsоbа stаriјih оd 20 gоdinа, оdnоsnо uzrаstа 10 dо 14 gоdinа.

- Оd ukupnоg brоја priјаvljеnih slučајеvа njih 94 bilо је hоspitаlizоvаnо, pri čеmu је među hospitalizovanima bilo najviše beba do 12 meseci. Največi broj obolelih je sа tеritоriје Јužnоbаčkоg оkrugа, gde je dijagnostikovano 504 obolelih, a zatim u Beogradu - gde je obolelo 345 osoba - pokazuje izveštaj "Batut".

Toplički okrug ima samo jednu obolelu osobu od početka godine od pertusisa.

Veliki kašalj akutno je zarazno oboljenje izazvano bakterijom Bordetella pertussis. Prvi simptomi ove bolesti javljaju se nakon 7 do 10 a najduže 21 dan od kontakta sa obolelom osobom.

Trenutno se sa njim bori Hrvatska, koja predstavlja najveće žarište velikog kašlja u Evropi.

Veliki kašalj može da traje i do 100 dana, prepoznatljiv je po učestalom noćnom kašljanju, tokom kog može da dođe do zacenjivanja.

Na ovom linku možete pročitati sve o velikom kašlju - o simptomima, stadijumima bolesti, lečenju, komplikacijama.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading