"HRVATSKA JE ŽARIŠTE" Jedna od najzaraznijih bolesti eksplodirala u Evropi!
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Prošla infekcija, glavna komponenta romana Čarlsa Dikensa, najnovija je bolest iz viktorijanskog doba koja se vratila na Zapad nakon porasta morbila, sifilisa, gihta, lepre i malarije.

U Češkoj, gde postoje izveštaji o nedostatku vakcine protiv velikog kašlja, broj slučajeva je najveći u poslednjih 60 godina, pokazuju podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Nagli porast poslednjih meseci takođe se dogodio u Danskoj, Belgiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

"Infekcije su dramatično porasle ove godine i mogle bi premašiti bilo koji godišnji ukupan broj za više od 30 godina", rekao je Pol Hanter, doktor i profesor na Univerzitetu Istočne Anglije.

U Engleskoj su prošle godine zabeležena ukupno 853 slučaja, a samo u februaru ove godine 913.

Trenutno je evropska žarišta Hrvatska, koja je prijavila 6.381 slučaj u poslednjih 15 meseci.

Deo razloga za širenje velikog kašlja u Evropi je pad stope vakcinacije.

U većini evropskih zemalja bebe primaju prve dve doze kombinovane vakcine protiv pertusisa, difterije i tetanusa u dobi od dva meseca do jedne godine, drugu dozu do druge godine i poslednju između treće i sedme godine.

U cilju zaštite novorođenčadi od bolesti, trudnicama se nudi i vakcina protiv velikog kašlja. U Engleskoj, kako piše British Medical Journal, prihvatanje vakcina među ovom grupom palo je sa više od 70 odsto u septembru 2017. na 58 odsto u septembru 2023.

Ova činjenica je posebno zabrinjavajuća s obzirom da je veliki kašalj najrizičniji za odojčad.

Bolest je uglavnom neprijatna samo za odrasle, ali kod tako male dece može izazvati niz ozbiljnih komplikacija, au nekim slučajevima čak i smrt odojčadi.

Većina sadašnjih pacijenata su tinejdžeri starosti između 15 i 19 godina, ali ECDC izveštava da „skoro svi ovogodišnji smrtni slučajevi” uključuju bebe mlađe od tri meseca.

U Holandiji su poslednjih nedelja zabeležena četiri smrtna slučaja od velikog kašlja, što je više nego dvostruko više od uobičajene godišnje stope.

Kovid mamurluk

Evropska agencija za bolesti ukazuje da bi Covid mogao biti odgovoran za povećanje broja slučajeva velikog kašlja.

"Trenutno povećanje moglo bi biti povezano sa smanjenom cirkulacijom virusa hripavca tokom pandemije kovida u kombinaciji sa suboptimalnom vakcinacijom protiv hripavca u određenim starosnim grupama", navodi se u martovskom izveštaju.

Vakcinacija stanovništva je ključna za zaustavljanje epidemije, ali izgleda da je to lakše reći nego učiniti.

Pet regionalnih zdravstvenih službi Velike Britanije izvestilo je da je pandemija koronavirusa negativno uticala na stopu vakcinacije protiv drugih zaraznih bolesti.

"Tokom pandemije korona virusa bilo je mnogo dezinformacija iz lobija protiv vakcinacije, zbog čega je postojao strah da će takve dezinformacije dovesti do oklevanja čak i u slučajevima rutinske imunizacije", rekao je Majkl Hed, viši naučni saradnik u Zdravstveno odeljenje Univerziteta Sautempton.

Hed je ukazao i na pojavu morbila u Evropi, koja se takođe u velikoj meri pripisuje smanjenom obuhvatu vakcinacijom.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading