Vakcinacija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

I dok lekari apeluju na roditelje da vakcinišu svoju decu jer je to jedini način da ih zaštite od zaraznih bolestima, u antivakserskim grupama dele se saveti kako da se vakcine izbegnu, ali i kako da se ozbiljne zdravstvene probleme dece reše alternativnim metodama. 

Tako je jedna mama u grupi "Nevakcinisana decu su zdravija od vakcinisane" potražila savet od članova grupe za svoju bebu staru 10 meseci, koja se već duže vremena bori sa upronim kašljem. 

"Bili smo kod privatnog pedijatra zbog upornog kašlja, rekao nam je da ga inhaliramo Berodualom. Ne znam da li je veliki kašalj, nema temperaturu, samo se tokom noći zaceni kada bude u ležećem položaju. Molim vas za savete", napisala je ona, a potom je dobila i "savete" šta da radi.

Foto: Shutterstock

 

I dok su pojedini članovi grupe predlagali mladoj mami da radi ono šta su joj lekari rekli, bilo je i onih sa drugačijim idejama.

Od naseckanog crnog luka, preko magarećeg mleka i presovane banane, pa sve do vitamina C koji je  sudeći po sadržaju posta univerzalni lek za sve probleme.   

"Veće doze vitamina C rešavaju i veliki kašalj i obični kašalj. Vrsta vitamina koja vam treba je natrijum askorbinska kiselina, a to je prah. Možete kombinovati i davati i liposomalni. Ukoliko imate samo liposomalni (tečni) može i samo taj. Davaćete detetu vitamin C u toku celog dana. Uloga vitamina C je da pored ostalog razvodni šlajm i olaksa iskašljavanje.
Količinski se daje zavisno od telesne težine deteta. Težinu u kilogramima pomnožite sa 375 i to što dobijete je količina koju mu trebate dati u toku dana (ravnomerno raspoređeno). Ako dete jos uvek sisa taj prah se pomeša sa majčinim mlekom i kapaljkom ukapava po malo u usta. Ne davati celu kapaljku u jednom mlazu, nego kapati.
Ako ne majčino mlijeko onda voda ili neki sveže iscijedjeni sok (ako pije sok).
Ukoliko imate liposomalni vitamin C tada čistim (opranim) svojim prstom nanesite tu želatinoznu tečnosti vitamina C na unutrašnju stranu obraza).
Ovako se radi sa mlađim bebama, sve zavisi u kojoj je fazi vaše dete", stoji u objavi koju je napisala jedan član grupe koja na Fejsbuku broji više od 40.000 ljudi. 

"VITAMIN C LEČI LEUKEMIJU"

Međutim, da stvar bude gora, čini se da pojedini članovi grupe ne samo da podržavaju stav da vitamin C može da izleči veliki kašalj, već i leukemiju.

Tako se jedna članica požalila da je dete njenih prijatelja ima leukemiju i da se nalazi na bolničkom lečenju. 

"Ima li neko neki savet i ako može preporuka za doze vitamina C, dete je u bolnici i poveli su sa nekim lekovima", stoji između ostalog u njenoj objavi.

VELIKI KAŠALJ

Foto: Shutterstock

 

DOBRA PREVENTIVA, A NIKAKO LEK

Pedijatar Saša Milićević istakao je da su vitamini veoma važni za naš organizam i da se u lečenju mogu koristiti kao dodatna komponenta, a nikako lek. 

- Vitamin C je dobar i koristan jer sprečava klicama da se razvijaju, takođe, jača krvne sudove i dobro utiče na njihovu strukturu - rekao je doktor Milićević za Alo! i dodao da vitamin C može da bude samo pomoćno sredstvo.

- On može da bude samo pomoćno sredstvo i ne može da zameni pravu terapiju. Tvrdnje da vitamin C leči veliki kašalj je neistina - rekao je doktor. 

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading